Prefectura județului Suceava a găzduit, miercuri, o nouă întâlnire la care au fost puși față în față activiștii de mediu, polițiștii, jandarmii și reprezentanți ai Direcției Silvice, Gărzii Forestiere și Asociației ”Străjerii Pădurilor”, pe tema fenomenului furtului de lemn din pădure.
Printre activiștii prezenți a fost și Daniel Bodnar, iar de la poliție au participat câțiva șefi de structuri, dar și polițiști care s-au implicat serios și au multe cazuri de transporturi de lemn ilegal interceptate.
Progrese mari în colaborarea activiștilor cu Poliția și Garda Forestieră
O primă concluzie a activiștilor este că în ultimii doi-trei ani s-au făcut pași mari înainte în colaborarea cu autoritățile de control care răspund la sesizările lor.
”Dacă facem comparație cu perioada 2019-2020, putem să spunem că s-au schimbat multe lucruri în bine în ce privește intervenția și timpul de reacție al autorităților atunci când sunt sesizate, colaborarea cu aceste instituții și aplicarea promptă a legii, care a avut ca rezultat evitarea altor fapte de violență din partea hoților împotriva noastră”, a subliniat activistul de mediu Daniel Bodnar.
Exemple de polițiști implicați și de zone ”roșii”, unde există nemulțumiri cu privire la reacția echipajelor
La capitolul poliție, activiștii au dat exemple de polițiști care au intervenții prompte și cunoștințe aprofundate care le permit să ”citească” un transport de lemn doar aparent legal, acoperit de acte.
”Dacă vrem să se limiteze și mai drastic tăierile și transportul ilegal de material lemnos, avem nevoie de mai mulți polițiști care să se implice. Sunt polițiști ca Ailincăi din Vadu Moldovei, care sunt campioni la confiscări, mai sunt polițiști buni prin Pojorâta, Gălănești, Marginea și sperăm că vor apărea și în zona roșie - Vicovu de Sus spre Putna și Brodina polițiști mai implicați. Aici joacă un rol important și Poliția Municipiului Rădăuți! Poate vor suplimenta ei echipajele”, a transmis Daniel Bodnar în cadrul întâlnirii.
Activiștii văd cea mai mare problemă la pădurarii complici cu hoții
Un alt aspect foarte important discutat este că lemnul de proveniență ilegală descoperit în trafic pleacă uneori din pădure cu complicitatea unor pădurari.
”Având în vedere că lemnul tăiat ilegal din pădure pleacă cu acordul pădurarilor și al celorlalți angajați din silvic, la această întâlnire am adus înaintea reprezentanților Direcției Silvice Suceava cazurile pădurarilor hoți din zonele: Nisipitu, Falcău, Brodina, Putna, Sucevița etc.
Mare parte din transporturile sesizate și prinse fără aviz au plecat din aceste zone.
Sunt și în alte zone din județ probleme similare, dar am discutat punctual și de aceste cazuri. Dacă Direcția Silvică nu înăsprește controalele în fondul forestier, nu ne putem aștepta la stoparea hoției.
Problema pleacă chiar din curtea lor proprie și trebuie să găsească soluții!Pentru o pădure sănătoasă este nevoie de angajați silvici integri.
Problemele din pădure trebuie să le rezolve ei și le promitem că dacă vor face controale mai dese și presiuni ca să respecte legea și pădurarii, vor deveni mai apreciați de oameni și vor fi niște parteneri de încredere!”, a tras un semnal de alarmă foarte important Daniel Bodnar.
Probleme cu legislația permisivă
În cadrul întâlnirii s-au luat în discuție și problemele legate de legislație, de necesitatea schimbării legii în ce privește reducerea pragului de cantitate lemn pentru a fi încadrate furturile ca infracțiune și celelalte proiecte care stau ,,la sertar”.
În cadrul întâlnirii, prefectul Sucevei, Alexandru Moldovan, a fost sesizat și cu privire la numărul redus de posturi de inspectori de la Garda Forestieră Suceava, cauză din care instituția nu poate răspunde tot timpul prompt la sesizări.