Curtea interioară a Liceului Tehnologic „Mihai Eminescu” Dumbrăveni s-a transformat într-o imensă sală de clasă în care 100 de elevi de gimnaziu au participat la un exercițiu inedit, de dictare colectivă.
Activitatea s-a înscris în programul dedicat Zilei Europene a Limbilor, de la finele lunii septembrie.
Așezați în bănci individuale, elevii au ascultat mai întâi textul propus spre dictare, un fragment simbolic din romanul ”Micul Prinț”, scris de Antoine de Saint-Exupéry. A urmat apoi momentul de dictare propriu-zisă, într-un ritm adaptat elevilor, după care lectura a fost din nou realizată pentru a acorda acestora posibilitatea de a revizui unele aspecte ale scrisului.
Textul dictării a fost citit la microfon de către Oana Rusu, profesoară de limba și literatura română, care a vorbit ulterior și despre beneficiile acestui act de scriere, ce testează și dezvoltă simultan mai multe abilități lingvistice: ascultarea activă, receptarea și înțelegerea adecvată a mesajelor orale, respectarea regulilor de punctuație și ortografie etc.
„Activitatea a fost concepută ca o modalitate de sensibilizare și promovare a limbii române - un exercițiu de dictare colectivă care a produs o conectare cu limba maternă într-un mod spectaculos şi inedit”, au transmis participanții.
Ziua Europeană a Limbilor
Ziua Europeană a Limbilor a fost sărbătorită la Dumbrăveni de profesorii și elevii liceului din comună.
Anul acesta, evenimentul s-a derulat în perioada 25-28 septembrie și a implicat un număr mare de elevi, nivel gimnaziu şi liceu şi a cuprins activităţi variate: concurs de dicţie în diverse limbi europene, intervenții ale elevilor bilingvi care trăiesc o experienţă socio-culturală aparte, parada tricourilor limbilor europene, dictarea colectivă.
Obiectivele evenimentului au fost: valorizarea experienței lingvistice personale a elevilor născuți în străinătate și reveniți în România; motivarea elevilor să descopere frumuseţea limbilor străine vorbite în Europa; cultivarea principiului toleranței și non-discriminării etnice şi lingvistice, încurajarea elevilor să scrie şi să vorbească corect limba română.
La Centrul de Limbi Moderne al liceului s-a vorbit în limbile engleză, italiană, spaniolă, franceză, greacă, germană, dar şi în finlandeză, suedeză, slovenă. Coordonați de directoarea Adriana Duceac și profesorii de la catedra de limbi moderne: Alexandra Sîrghi, Lăcrămioara Sava, Alexandrina Țăruș, Andrei Vrînceanu, elevii au făcut un periplu interesant printre cuvintele diverselor limbi care compun spațiul de comunicare european și nu numai, observând asemănările și deosebirile dintre acestea.
„Pe parcursul evenimentului, jocurile lingvistice, experienţele personale împărtăşite, legătura specială a fiecărui participant cu o anumită limbă, au creat o lume deschisă către multiculturalitate şi plurilingvism. Cu toții s-au bucurat de zâmbete, sonorităţi diferite, cuvinte amuzante, fraze întortocheate, dar și de mici cadouri, marca ZEL”, au punctat organizatorii.
Activitatea de celebrare a limbilor europene a fost încheiată într-o notă festivă și optimistă de către directorul liceului, prof. Adriana Duceac, care a felicitat elevii și toate cadrele didactice care au dat conținut valoros acestei sărbători. Eveninementul este înscris pe platforma Comisiei europene dedicată Zilei Europene a Limbilor.