Corala de fete ,,Ciprian Porumbescu” a Colegiului Național ,,Ștefan cel Mare” din Suceava a participat, în perioada 25 septembrie - 1 octombrie 2023, la 4th VOICES FOR PEACE, în Perugia/Assisi, Italia, o competiție internațională de muzică corală, organizată de INTERKULTUR, cea mai cunoscută și apreciată organizație din acest domeniu.
Și de această dată, sucevencele au impresionat juriul și au primit aprecieri binemeritate, obținând două medalii de argint. Cunoscută pentru performanțele deosebite obținute de-a lungul anilor, Corala de fete ,,Ciprian Porumbescu” face parte din topul celor mai bune ansambluri corale pe voci egale din Suceava. Mai mult, specialiștii susțin că sucevenii sunt printre cei mai buni din regiunea Moldovei.
Corala, dirijată de preot profesor Lucian Tablan-Popescu, a fost însoțită, în Italia, de inspector școlar pentru arte, prof. Loredana Mihaela Ceică, din partea Inspectoratului Școlar Județean Suceava. Printre cele 45 de persoane care s-au deplasat se numără talentatele eleve ştefaniste - membre ale coralei, alături de pr. prof. dirijor Lucian Tablan-Popescu, prof. Valentina-Maria Tablan-Popescu, ing. Dan Ceică și prof. Ioana Camară. Acompaniamentul la pian a fost asigurat de Medeea Bichir, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național ,,Ștefan cel Mare" Suceava. Din punct de vedere organizatoric, un merit deosebit îl are Nicoleta Florescu, din clasa a XII-a, elevă a colegiului sucevean.
Coruri din întreaga lume
Corala de fete ,,Ciprian Porumbescu” a impresionat juriul internațional de la competiția din Perugia cu un repertoriu bogat, care însumează opt melodii, după cum a stipulat regulamentul concursului la cele două categorii la care s-a înscris, și anume: G2 - Youth Choirs of Equal Voices, la care a interpretat Adiemus – compozitor Karl Jenkins, un amestec deosebit de melodii africane-tribale și celtice; Bohemian Rhapsody, în aranjamentul lui Mark Brymer, melodie de mare complexitate, având o clară structură a unei mini-opere. „Pășind pe plaiuri încărcate de cultură și lirism, coriștii păstrează aceeași notă și se îndreptă către marele compozitor Tudor Jarda cu al lui magic colind <Mă luai, luai>. Recitatul sucevenilor din concurs, la această categorie, s-a încheiat cu <Sârba-n căruță>, compozitor Gheorghe Danga. La categoria Folclor, tinerele coriste au interpretat <Fata ardeleană> - compozitor Achim Stoia; <Răsunetul Ardealului> - compozitor Ion Vidu, solist Valentina Tablan-Popescu; <Brâul amestecat> - Pretorian Vlaiculescu şi <Iac-aşa> - Simeon Nicolescu”, ne-a spus prof. Loredana Mihaela Ceică.
În cadrul concursului, au participat coruri din întreaga lume: Austria, Bulgaria, Estonia, Spania, Italia, Ungaria, Letonia, Malta, Norvegia, Portugalia, Polonia, Indonezia, Slovacia, Slovenia, Venezuela etc. Au fost, în total, 25 de coruri în competiție. În perioada desfășurării Concursului-Festival, Corala de fete ,,Ciprian Porumbescu” a Colegiului Național ,,Ștefan cel Mare” din Suceava a participat la Concertul Prieteniei, alături de Young Voices din Slovacia, dir. Zuzana Dirbáková, și Collegium Vocale Kapfenberg din Austria, dir. Beate Formanek, concert desfășurat în la Chiesa di Santa Maria Maggiore, Assisi, şi a concurat la categoria Youth Choirs of Equal Voices și la categoria Folklore, în Aula Magna a Universității din Perugia.
În Anul Omagial ,,Ciprian Porumbescu", corala care îi poartă numele a interpretat „Tatăl Nostru” în varianta marelui compozitor, solişti: Valentina Tablan-Popescu și Ioana Camară. Repertoriul a cuprins, de asemenea, ”Doina” - aranjament pr. prof. Lucian Tablan-Popescu, solist: Valentina Tablan-Popescu și ”Mă luai, luai” - Tudor Jarda.
„Deosebite mulțumiri acordăm domnului primar Ion Lungu și Consiliului Local Suceava, pentru sprijinul acordat prin asocierea în acest proiect. Mulțumim sponsorilor noștri: Egger, Darex, Souvlaki Yanaki, With love Ema, JIC, Danilevici, Lapterra, Ryva Coffee, Elias Cafe, Restaurant Casa Negru, La Basil, Aurica Cîmpan - Măzănăeşti, Coffee Bookshop LOGOS”, au mai completat membrii delegației sucevene.