Ediția a X-a a „Simfoniilor de toamnă”, eveniment desfășurat vineri seara în centrul municipiului Suceava, s-a dovedit a fi una de excepție, în care muzica bună s-a împletit armonios cu efecte speciale – lumini de scenă, fum, foc, lasere, artificii și, în premieră, spectacol cu drone.
Manifestarea a beneficiat de interpretarea unei minunate selecții de opere ale muzicii clasice de către Orchestra Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești, sub bagheta dirijorului Alexandru Ilie, Corul Filarmonicii „Paul Constantinescu”, condus de maestrul Eduard Dinu, iar ca soliști, soprana Maria Miron-Sîrbu, contratenorul Cezar Ouatu, baritonul Iordache Basalic.
În deschidere, au urcat pe scena Simfoniilor de Toamnă soprana Mădălina Stan și pianista Liana Mareș.
Prezență record la „Simfonii de toamnă”
Cea de-a X-a ediție a evenimentului organizat de Rotary Club Suceava-Bucovina a beneficiat de prezența a peste 10.000 de suceveni și nu numai, judecând după mașinile cu numere din alte județe.
Pe lângă miile de scaune aranjate pe esplanada centrală, până sus, aproape de Palatul Administrativ, o mulțime de spectatori au ocupat locurile de la terase, iar mulți alții au rămas în picioare pentru a urmări spectacolul. Gazda „Simfoniilor de toamnă”, Cătălina Bălăceanu, le-a mulțumit tuturor pentru prezență, anunțând începerea unui eveniment „care vă încurajează să străluciți și să vă bucurați de frumosul pe care îl aveți fiecare din dumneavoastră”.
„Lucrurile mărețe se fac împreună, iar în această seară e vorba de mulți <împreună> pentru realizarea celei de-a X-a ediții”, a spus ea, anunțând partenerii și sponsorii care au făcut posibile toate surprizele pregătite numerosului public.
Frumoase melodii de dragoste, pline de pasiune și povești cu fundal istoric au fost interpretate de soprana Mădălina Stan, acompaniată la pian de Liana Mareș, în prima parte a evenimentului, efectele speciale – lumini, jerbe de foc și focuri de artificii, marcând momentele culminante și surprinzând plăcut publicul.
„Suzana – Nunta lui Figaro”, Somebody loves me”, “Tango”, “La corte del Faraon”, “Jurame”, “Les Filles de Cadix” ori “La Spagnola” sunt câteva dintre ariile muzicale care au răsunat în centrul Sucevei în prima parte a „Simfoniilor de toamnă”, urmate de fiecare dată de ropote de aplauze.
Cezar Ouatu: „Suceava … sunteți extraordinari, pe plan internațional!”
A doua parte a „Simfoniilor de toamnă” a adus pe scenă Orchestra Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești, Corul Filarmonicii „Paul Constantinescu”, precum și trei soliști - soprana Maria Miron-Sîrbu, contratenorul Cezar Ouatu, baritonul Iordache Basalic.
Creații muzicale foarte cunoscute și îndrăgite, ale lui Carl Orff, Strauss, Verdi, Rossini, Bizet, Mozart, Ceaikovski și ale altor compozitori renumiți au încântat publicul din Suceava, care i-a răsplătit pe artiști cu o mulțime de aplauze.
Încântarea artiștilor invitați să cânte în Bucovina, în fața unui public atât de numeros și de receptiv, a fost exprimată de către Cezar Ouatu, renumitul contratenor care a reprezentat România la Eurovision, în urmă cu 10 ani, la Malmo – Suedia.
La finele unei melodii interpretate magistral, Cezar Ouatu a solicitat ca luminile care s-au stins treptat, pe măsură ce răsunau aplauzele, să fie aprinse, dar de data asta pe public, pentru a se bucura de vederea unui număr atât de mare de oameni veniți să asculte muzică clasică.
„Suceava … sunteți extraordinari, pe plan internațional! Senzațional! Vă mulțumim!”, a spus Cezar Ouatu, vorbind în numele tuturor celor de pe scenă, răsplătiți cu aplauze.
Excelența în Educație și dorința de a performa, răsplătite la „Simfonii de toamnă”
La fel ca și la ediția de anul anterior, când a fost acordat un premiu pentru „Excelență în Educație” profesorului de fizică Costan Costică, anul acesta premiul a fost acordat unui alt profesor care spune că mereu a încercat „să dea lumină în jurul său”, ai cărui elevi au adus o mulțime de premii Sucevei – prof. dr. Petru Crăciun.
Premiul oferit de Fundația Umanitară Assist a fost acordat de Andrei Cioban, președintele acesteia, soției profesorului, Geta Crăciun, el fiind plecat cu elevii la Olimpiada Internațională de Astronomie, în Grecia.
„Oferim premiul de Excelență în Educație unei personalități cu adevărat remarcabile, exemplu viu al capacității umane de a învăța, de a se adapta și de a excela”, a spus reprezentantul Fundației, care i-a acordat un premiu de 5000 de lei.
Un alt premiu, de 1000 de euro, a fost oferit de Dorna Medical unui tânăr sucevean, Alex-Gabriel Beilic, care vrea să devină medic și să studieze la Cluj, unde nu doar facultatea este foarte solicitantă, ci și condițiile de trai.
Nu în ultimul rând, un premiu special – o frumoasă clepsidră, simbol al trecerii timpului, a fost acordat dirijorului Alexandru Ilie, de către firma Symmetrica, partener al „Simfoniilor de toamnă”, cunoscută pentru produse și lucrări durabile.
Efecte pirotehnice, lasere, focuri de artificii și spectacol cu drone
Pe lângă profesionalismul și talentul invitaților de pe scenă, ediția a X-a a „Simfoniilor de toamnă” s-a remarcat și prin eforturile organizatorilor - Rotary Club Suceava-Bucovina, de a oferi un spectacol remarcabil, surprinzător și inedit.
De la aruncătoarele de flăcări din fața scenei, care erau resimțite și senzorial de cei aflați în rândurile din față, mai ales că pe seară s-a lăsat o răcoare „pătrunzătoare”, la artificiile combinate cu efecte de norișori colorați, lansate de la scenă, intense focuri de artificii de pe Casa de Cultură, până la spectacol cu lasere, pe ritmurile muzicii, surprizele s-au ținut lanț pentru spectatori, întreaga seară.
Tot lanț s-au ținut, dar pe cer, zecile de drone aduse în premieră la Suceava.
În ultima parte a evenimentului organizat cu atâta migală, din spatele blocurilor din zona Taylan s-au ridicat zeci de luminițe colorate, perfect organizate pentru a lua diverse forme și culori.
Așa a apărut pe cer o imensă vioară, cu arcuș luminos, care se mișca manevrat de mâini invizibile, o grațioasă balerină, o partitură muzicală, o inimă mare sau trei inimi mai mici, dar și cuvântul „Suceava”, cu o inimă roșie în loc de ultimul „v”.
La final, dronele au format pe cer tricolorul României, spectacolul fiind apreciat de toți cei prezenți, dar mai ales de tineri, entuziasmați de noile tehnologii.
Finalul spectacolului, cu un provocator „O sole mio” al lui Cezar Ouatu și impresionanta „La traviata”, de Verdi, interpretată de soliști și cor, cu acompaniamentul orchestrei, a adus și o ploaie „confetti” colorate, care s-a răspândit peste publicul entuziasmat, care, când se pregătea să plece, a mai avut parte de o ultimă surpriză – superbe focuri de artificii de pe Casa de Cultură.
Astfel s-a încheiat un eveniment memorabil, „Simfonii de toamnă”, ajuns la a X-a ediție, una de nota zece.