Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 oct 2023 - Anul XXVIII, nr. 231 (8455)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9728 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,476 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Știința pentru toți

Jocuri și proiecte atractive, demonstrații și experimente fascinante la „Noaptea Cercetătorilor Europeni”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O nouă ediție, de această dată a XI-a, a evenimentului intitulat ”Noaptea Cercetătorilor Europeni” a adunat vineri pe platoul din fața Universității ”Ștefan cel Mare” suceveni de toate vârstele. Cei mai mulți dintre ei, tineri și copii, au venit dornici de a gusta experimente și demonstrații pline de inventivitate, jocuri inovative și expoziții, având astfel prilejul să descopere extraordinara lume a științei creative. Manifestarea s-a bucurat și în acest an de o participare foarte numeroasă, atât în privința vizitatorilor standurilor, cât și în ceea ce privește expozanții - elevi, profesori și cercetători care au prezentat rezultatele muncii lor.

 

Universul științei descoperit într-un mod plăcut și distractiv

Conform organizatorilor, un mare număr de experimente au fost prezentate vineri seară publicului curios de către elevi și profesori din întreg județul, universitari de la facultățile USV și studenți pasionați. 

Printre prezențele cele mai importante ale colegiilor naționale și liceelor din județ, am remarcat cea a Liceului Teoretic ”Ion Luca” din  Vatra Dornei, care a prezentat robotul realizat în cadrul clubului de inventică. ”Am venit aici cu robotul nostru, care introduce niște conuri în cel mai eficient mod pe cei trei stâlpi montați în zona de lucru a acestuia. Am realizat asta la clubul nostru de robotică, la care s-au afiliat 26 de participanți, și suntem foarte mândri de asta”, ne-au povestit Ștefan și Bianca, doi pasionați elevi ai instituției.

Cei de la Colegiul Național ”Petru Rareș” din Suceava au adus, pe lângă realizările clubului de robotică, interesante experimente dedicate copiilor.„Am venit cu experimente chimice pentru oricine vrea să vină să le vadă, am folosit amidon cu apă, adică un lichid nenewtonian și le-am arătat copiilor care sunt proprietățile lui. Le-am arătat copiilor Sticluța Magică, care conținea hidroxid de potasiu, glicerină și albastru de metil ca indicator. Când o agitam, aceasta devenea albastră, revenind la culoarea sa când o lăsăm în repaos”, ne-a povestit Gabriela Boloca, elevă a colegiului.

Experimente interesante au avut și cei de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare sau de la Școala Gimnazială ”Ion Creangă” din Suceava, în timp ce Centrul Logischool, specializat în cursuri de programare IT pentru copii și adolescenți, a atras atenția vizitatorilor prin proiecte și oferte interesante. ”Am adus aici o serie de roboței construiți de copiii de la cursurile noastre. Am venit de asemenea cu cursuri de programare, de la Java la Unity și Python și cu roboței pe care copiii îi pot construi aici. Lucrăm cu diferite tipuri de Lego, în funcție de vârsta copiilor care își doresc să construiască”, ne-a spus Cristina Mocanu, directorul Logiscool Suceava.

 

Cercetarea din mediul universitar USV, prezentă cu demonstrații științifice memorabile

Coorganizatorul evenimentului, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, nu putea lipsi din oferta de top a Nopții Cercetătorilor Europeni. La manifestare au participat, pe lângă reprezentanții celor 11 facultăți ale USV, Observatorul USV, Casa de Cultură a Studenților USV și Radio USV, ai căror prezentatori au moderat evenimentul.

Obișnuind publicul consumator de știință cu adevărate noutăți în privința aplicațiilor din domeniul forestier, reprezentanții Facultății de Silvicultură au prezentat dispozitive care îmbunătățesc diagnosticarea și reduc timpii de lucru în domeniu. Cel numit Arbotom i-a uimit de această dată pe curioșii atrași de aplicațiile științei: ”Cu ajutorul acestui echipament putem realiza profilul interior al arborelui, dacă este sănătos sau nu, fără a-l doborî, fără a-l afecta în vreun fel. E o metodă non invazivă, cuiele pe care montăm senzorii intrând doar o jumătate de centimetru în coaja copacului. Funcționează pe bază de ultrasunete, aparatul măsurând timpii parcurși de unda de șoc, de la senzorul lovit de noi până la ceilalți senzori, înregistrează valori și creează aceste diagrame.”, ne-a povestit Mihai Cotos, inginer de cercetare la Facultatea de Silvicultură.

Prodecanul aceleiași facultăți, conf. dr. ing. Gabriel Duduman, ne-a vorbit despre necesitatea folosirii dronelor în acest domeniu: ”Folosim această dronă pentru monitorizarea stării pădurilor, ne ajută să facem cartografierea terenului, modelul tridimensional al acestuia și pentru a vedea care e starea pădurilor în general. Există mijloacele de inventariere terestră pe care le-am folosit de decenii, dar metodele moderne ne ajută foarte mult la îmbunătățirea timpului de lucru, a preciziei de măsurare, fiind extrem de necesare.”

S-au remarcat în mod spectaculos și cei din cadrul Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, pe lângă multele aplicații interesante fiind prezente și cele din cadrul Laboratorului de Comunicații Optice. ”În cadrul laboratorului le-am pregătit o lampă capabilă să transmită informații audio, pe lângă funcția principală de a ilumina, apoi o serie de senzori de gesturi care acționează tot felul de leduri de culori diferite, un produs care interacționează cu tinerii prezenți aici. Pentru amuzamentul celor mici avem și o cameră video cu un soft de inteligență artificială care procesează imaginile și generează alte imagini distractive”, ne-a spus Sebastian Avătămăniței.

Nu puteau lipsi aplicațiile din domeniul medical, așa că ne-am îndreptat spre standul Facultății de Medicină și Științe Biologice, asaltat de tineri interesați de experimente distractive.”Le-am arătat astăzi celor interesați cum putem să facem o extracție de ADN din fructe, chiar cu ajutorul detergentului de vase și al sării iodate, diluate în apă. În acest amestec, unde adăugăm și fructele noastre, trebuie să evidențiem ADN-ul cu ajutorul spirtului, un alcool obișnuit. Pentru tineri e foarte captivant, pentru că văd ceva ce nu reușesc în mod obișnuit, ADN-ul din interiorul celulelor, și văd și diversitatea biologică în partea de natură, cu aplicații de teren”, ne-a spus Gabriela Ștefan, cadru didactic la Facultatea de Medicină și Științe Biologice.

Evenimentul aduce cercetarea de excelență din România în fața publicului larg și se concentrează pe modul în care știința poate contribui la creșterea bunăstării comunităților, prin dezvoltarea de soluții  pentru sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Jocuri și proiecte atractive, demonstrații și experimente fascinante la „Noaptea Cercetătorilor Europeni”.
 Vizualizări articol: 543 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jocuri și proiecte atractive, demonstrații și experimente fascinante la „Noaptea Cercetătorilor Europeni”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei