Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 oct 2023 - Anul XXVIII, nr. 231 (8455)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9728 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,476 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Hidratarea și longevitatea

În ultimul timp știința s-a îndreptat către încetinirea procesului biologic de îmbătrânire ca un mod de a preveni și de a lupta cu o multitudine de boli. Unii cercetători încă nu văd nicio legătură între cancer, ateroscleroză, osteoporoză, osteoartrită, disfuncții imune și îmbătrânirea pielii, dar acest mod de gândire separatist începe să se schimbe.

În 2000, un grup de experți în îmbătrânire din S.U.A. și Marea Britanie au raportat în prestigiosul „British Journal of Medicine” că încetinirea procesului de îmbătrânire este cel mai bun mod de a combate bolile din secolul al XXI-lea. Cu alte cuvinte, abordarea medicală tradițională, de a trata bolile în mod individual – cancer, diabet, boli de inimă, Alzheimer, Parkinson și așa mai departe – va deveni în scurt timp mai puțin eficientă dacă nu ne dăm seama cum aceste boli fie interacționează, fie au un mecanism comun cu îmbătrânirea. Este adevărat că oamenii de vârstă medie sau bătrâni suferă adeseori de probleme de sănătate simultane, dar independente, o stare numită tehnic multimorbiditate. Ne putem imagina un bărbat de 55 de ani care are diabet, hipertensiune arterială și colesterolul mărit, artrită, reflux gastric și a suferit adeseori de depresie. Numărul de medicamente pe care le ia este stupefiant. Sau închipuiți-vă o femeie în vârstă, suferind de cel puțin zece boli diferite și jonglând cu un cocteil scump și complicat de medicamente în fiecare zi, ba mai mult, există și alte medicații pe care le-ar putea lua, dar pot avea efecte secundare; cu cât ia mai multe medicamente, cu atât crește riscul unei interacțiuni periculoase a lor. Situația ei nefericită nu este însă una neobișnuită.

Două treimi din oamenii în vârstă de peste 60 de ani și aproape trei sferturi din persoanele de peste 80 de ani au probleme de sănătate cronice multiple, și 68% din cheltuielile pentru îngrijire medicală sunt folosite pentru oameni care au cinci sau mai multe boli cronice. Ca grup, acești pacienți abia reușesc să facă față situației, oricât s-ar strădui. Ei mai mult zac prin spitale, au parte de multe complicații serioase care ar fi putut fi prevenite și mor mai repede decât pacienții cu profil medical mai puțin complex. Din nefericire, adeseori nu sunt tratați ca ființe umane complete. Medicina încearcă să îngrijească punctual fiecare problemă complicată de sănătate, fără rezultatul scontat, deoarece nu poate vedea încă pădurea din cauza copacilor.

Autorii studiului prezentat în „British Journal of Medicine” subliniază faptul că un remediu pentru oricare dintre bolile majore fatale pe care le avem în viață nu are decât un efect marginal asupra speranței de viață și asupra intervalului de viață sănătoasă. De exemplu, dacă am vindeca astăzi cancerul sau bolile de inimă, ce ar însemna asta mâine pentru speranța generală de viață a populației? Nu prea mult, pentru că altceva ar ajunge să doboare oamenii. Ai putea să te salvezi de un atac de inimă sau de un cancer de colon, dar nu vei scăpa de altă boală cauzată de vârstă, cum ar fi boala de rinichi sau accidentul vascular cerebral.

Autorii acestui ultim studiu spun că beneficiile potențiale ale încetinirii procesului de îmbătrânire au fost prea puțin recunoscute de către majoritatea membrilor comunității științifice. Ei afirmă că este timpul să atacăm îmbătrânirea însăși. În acest scop, terapia prin hidratare tinde să devină o strategie foarte populară ce ne oferă o nouă paradigmă de îmbunătățire a sănătății și de prevenire a bolii, care poate avea drept rezultat o viață mai lungă și mai bună. Pentru că nu se concentrează asupra unei singure boli sau stări de sănătate, terapia poate avea un impact mult mai mare asupra sănătății și a stării generale a persoanelor care iau în serios principiile acesteia. O abordare incluzivă optimizează sănătatea individuală pe baza structurilor elementare din alcătuirea acelei persoane: celulele și apa. Deși toată lumea știe că odată cu îmbătrânirea vin și bolile, puțini stau să se gândească ce se întâmplă dacă se reduce îmbătrânirea: se reduc și bolile. Nu numai că se micșorează factorii de risc ce favorizează apariția bolilor, dar se reduce și probabilitatea ca o boală anume să aibă efect maxim asupra organismului. Cu alte cuvinte, dacă echipăm corpul cu ceea ce are nevoie pentru o funcționare optimă la nivel celular, creăm un scut eficient care ne ferește de bolile vârstei, obligând organismul să rămână mai tânăr, pentru cât mai mult timp posibil.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753 937 223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hidratarea și longevitatea.
 Vizualizări articol: 3014 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 24 voturi
Hidratarea și longevitatea5.0524

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei