Consfătuirea profesorilor de limba engleză din județul Suceava, întâlnire anuală organizată la început de an școlar, s-a desfășurat pe 26 septembrie, zi declarată Ziua Europeană a Limbilor, de către Consiliul Europei.
Circa 300 de profesori au luat parte la evenimentul care a avut în program prezentări, discuții, dezbateri și propuneri pentru o bună organizare a anului școlar 2023-2024, pentru limbi moderne, cu activitate de îndrumare, de perfecționare, de organizare, încă de pe acum, a olimpiadelor școlare.
De asemenea, profesorii care au obținut rezultate deosebite la Olimpiada Națională de limba engleză au fost simbolic recompensați, pentru implicare.
Ca element de noutate, anul 2023 este Anul European al Competențelor în Uniunea Europeană, iar întâlnirea cadrelor didactice a fost strâns legată de această temă, deoarece multilingvismul este una dintre cele opt competențe esențiale necesare pentru dezvoltarea personală, pentru a avea un stil de viață sănătos și sustenabil, pentru sporirea șanselor de angajare, pentru a fi cetățeni activi și pentru a asigura incluziunea social, potrivit inspectorului școlar pentru limbi moderne - limba engleză, prof. Gabriela Parascheva Hisem.
„Mottoul zilei de anul acesta este <Spuneți da limbilor!> și propune două provocări lingvistice: limbile în clasa/școala mea și frumusețea limbilor, prin expresii și povești”, a menționat aceasta.
„Cu o prezență covârșitoare, profesorii de limbi moderne, zâmbitori și eleganți, cu experiență sau debutanți, îmbrăcați de sărbătoare (pentru că sărbători sunt considerate Consfătuirile, la fiecare început de an școlar), au pornit la drum, cu dorința de a cuceri teritorii ale științei, ale creativității și ale comunicării, într-o unitate de echipă. Pentru aceste cadre didactice devotate care predau limba engleză, au fost făcute referiri la cadrul normativ, legislativ, actualizat, pentru anul școlar 2023-2024, s-au prezentat prioritățile educaționale, programele specifice, reperele metodologice pentru clasa a XI-a, în continuarea celor de a IX-a și de a X-a, precizări ale evaluării digitale, rolul limbilor moderne în formarea unor competențe cheie, avantajele certificatelor internaționale, oferte ale cursurilor de formare, CRED și Uniscan Grup Educațional, toate acestea sub auspiciile benefice ale Zilei Europene a Limbilor”, a mai punctat insp. Hisem.
Câteva momente muzicale au fost puse în scenă de formația Royal Cvartet, respectiv prof. Angelica Banea, prof. Letiția Franciuc, Andreea Petruneac, prof. Ciprian Constandache și de elevul Alexandru Dragomirescu, îndrumat de prof. Ilie Aurelian Zugrav.