Analizele oficiale ale Direcției Județene de Statistică Suceava cu privire la forța de muncă din județ arată că, la finele lunii iulie din acest an, era înregistrat un efectiv de 120.461 salariați. Comparativ cu iulie 2022, efectivul de salariați a crescut cu 2.355 persoane, ceea ce în procente înseamnă în jur de 2%.
Nu este o creștere nesemnificativă și s-a trecut de pragul de 120.000 de salariați, însă se poate remarca totuși că cifra este mică raportat la populația totală de la ultimul recensământ.
Din datele Recensământului Populației și Locuințelor a reieșit că în decembrie 2021 județul Suceava avea o populație de 642.551 de persoane.
Creștere evidentă și în Suceava a forței de muncă asiatice
Nevoia de forță de muncă din mediul privat se vede foarte bine și din numărul tot mai mare de angajări de personal din afara Uniunii Europene, care are un regim special la încadrarea în muncă, după îndeplinirea unor proceduri prin Biroul de Imigrări Suceava.
Conform unor date puse la dispoziție de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă, în 2023 s-a ajuns la 198 de solicitări pentru 1.852 de posturi care au fost ocupate de forță de muncă din țări precum Sri Lanka, Bangladesh, Nepal sau India.
Se înregistrează o creștere de aproape șase ori în patru ani a angajărilor de acest gen.
Aceștia lucrează în domeniile HoReCa și Producție (fabrici).
Cei mai vizibili sunt cei care au început să ocupe piața de livrări în domeniul comenzilor alimentare, circulând pe mopede sau biciclete, însă domeniile în care lucrează sunt diverse.
Este vorba în general de munci grele, fizice, în parte necalificate, pentru care angajatorii din Suceava se tot chinuiau de ani de zile să găsească forță de muncă.
Multă populație activă care nu a fost și nu este angajată
Lăsând la o parte populația școlară tânără și pensionarii, rămâne un ”gol” important, fiind evident că mulți suceveni își câștigă traiul în străinătate ori prin alte județe ale României.
Munca la negru nu mai este un fenomen, iar o altă explicație certă, care rezultă din datele instituțiilor statului din județul Suceava, este că avem în continuare foarte multă populație ”inactivă”, ”casnică”. Termenul este în ghilimele pentru că este vorba și de persoane care prestează fel de fel de activități individuale fără a avea o formă de angajare, dar și de un număr important de casnici în adevăratul sens al cuvântului (foarte multe femei cu soții plecați la muncă în străinătate și care își cresc copiii) ori de beneficiari de venit minim garantat.
De asemenea, după cum vom arătat mai jos, avem și un număr semnificativ de șomeri, peste media națională.
Printre cele mai mici salarii din țară
Datele oficiale ale Direcției Județene de Statistică Suceava mai arată că, tot la nivel de iulie 2023, câștigul salarial mediu brut din județul Suceava a fost de 5.555 lei, în creștere cu 750 de lei (+15,6%) față de anul precedent.
Tot în iulie, salariul mediu net a fost de 3.506 lei, în creștere cu 16,4% față de iulie 2022.
Chiar și așa, cu această creștere, Suceava se află printre ultimele cinci județe din România la nivel de salarizare, evident vorbim aici de salarizarea oficială.
Iar aceste cifre privind salarizarea explică și ele în parte migrația forței de muncă în afara județului Suceava.
Numărul şomerilor înregistrati, aflaţi în evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava la data de 31 iulie, a fost de 9.911 persoane, valoare în scădere ușoară față de acum un an de zile.
Totuși, rata şomajului pe tot judeţul Suceava a fost cu 2,3 puncte procentuale mai mare decât rata şomajului înregistrată la nivel naţional.