Avocații din Baroul Suceava vor protesta în ziua de miercuri, 4 octombrie. Acest lucru se traduce prin aceea că nici un avocat nu va asigura asistență judiciară și nu va intra în sălile de judecată, cu excepția analizării măsurilor preventive în cazurile penale. Practic, avocații suceveni se raliază colegilor din țară, care au decis să tragă un semnal de alarmă cu privire la disfuncționalitățile frecvente pe care le întâmpină în desfășurarea activităților judiciare în plan local.
Printre problemele ridicate se numără nerespectarea rolului avocatului și a funcției acestuia în cadrul procesului judiciar (identificarea avocatului cu clientul, încălcarea confidențialității comunicărilor dintre avocați și clienți, limitarea abuzivă a pledoariei), dar și organizarea activității instanțelor fără a se respecta repartizarea cauzelor pe intervale orare, întârzieri nerezonabile în procedura de regularizare a cererilor și în redactarea și comunicarea hotărârilor sau comunicarea acestora în timpul vacanței judecătorești, fără a se respecta dreptul la recuperarea capacității de muncă al avocatului.
Protestatarii mai invocă lipsa de respect manifestată de organele de urmărire penală în mod constant și frecvent, atât față de timpul și drepturile avocaților desemnați pentru asistență judiciară din oficiu, cât și față de timpul și drepturile avocatului ales; în foarte multe cazuri, amânarea sau chiar omiterea emiterii și comunicării referatelor de plată, precum și amendarea abuzivă a avocaților de către organele de urmărire penală. Un alt lucru pe care avocații îl cer este reorganizarea activităților de ședință judecătorească altfel decât programul stabilit inițial, fără informarea din timp a avocaților participanți la dosare.
Alte aspecte ridicate sunt accesul îngreunat la arhive și la informațiile relevante ale dosarului electronic, care împiedică pregătirea în termen util a apărării, întârzierile sistematice la plata onorariilor avocaților pentru asistența din oficiu, dar și cenzurarea abuzivă a onorariilor avocațiale până la sume derizorii, după criterii subiective și fără considerarea obligațiilor fiscale aferente veniturilor avocațiale, respectiv cenzurarea onorariilor din oficiu cu ignorarea Protocolului privind plata activităților de asistență juridică obligatorie. Lista revendicărilor mai cuprinde omisiunea instanțelor de a acorda onorariile aferente asistenței judiciare din oficiu, prin hotărârile judecătorești, cu respingerea solicitărilor de completare a dispozitivului și punerea cheltuielilor de judecată în sarcina avocatului solicitant.
”Toate aspectele menționate reprezintă deficiențe sistemice cu consecința gravei afectări a dreptului la apărare și a liberului acces la justiție, precum și împiedicarea asigurării unui drept la apărare efectiv și legitim. Încălcarea drepturilor profesioniștilor Avocați are repercusiuni directe asupra dreptului la apărare în ansamblul său, asupra cetățeanului și asupra societății civile. Obiectivul campaniei vizează conștientizarea tuturor instituțiilor responsabile asupra problemelor enunțate în prezentul comunicat, în scopul identificării și aplicării unor soluții adecvate”, a transmis Liviu Mihai, decanul Baroului de Avocați Suceava.
Acesta a mai anunțat că în funcție de cum se va derula protestul și mai ales care vor fi reacțiile se va decide dacă va continua și care vor fi formele agreate.