Gradul de acoperire vaccinală pentru rujeolă, difterie, tetanos, tuse convulsivă acelulară, poliomielită, hepatită B și haemophilus influenzae tip B a scăzut îngrijorător în județul Suceava. Am solicitat Direcției de Sănătate Publică Suceava informații legate de protecția prin vaccinare a copiilor suceveni față de aceste boli grave și am primit datele la nivelul anului 2022, deoarece activitatea de estimare a acoperirii vaccinale la copiii în vârstă de 12, 18, respectiv 24 de luni se efectuează anual.
Directorul executiv al DSP, Daniela Marinela Odeh, a declarat că raportul de activitate pe anul 2022 arată că la nivelul județului Suceava proporția de vaccinare a fost aproximativ de 72% pentru vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR) și de 72,20% pentru vaccinul care protejează împotriva difteriei, a tetanosului, a tusei convulsive acelulare, a poliomielitei, a hepatitei B și a haemophilus influenzae tip B (vaccin hexavalent). De asemenea, potrivit șefei DSP, în cursul anului 2022 au fost vaccinați 8.905 copii cu ROR și au fost administrate 8.136 de doze de vaccin hexavalent. „La nivelul județului Suceava se administrează lunar, în medie, peste 4.000 de doze de vaccin”, a precizat Daniela Odeh.
Conform datelor lunare privind administrarea vaccinurilor, date pe care DSP Suceava le colectează din raportările făcute de medicii de familie din județ, au fost identificate 18 localități cu o rată de vaccinare mai scăzută: Pătrăuți, Dumbrăveni, Salcea, Vicovu de Sus, Dornești, Marginea, Moldovița, Vama, Fundu Moldovei, Dolhasca, Baia, Forăști, Stulpicani, Păltinoasa, Drăgoiești, Dorna Candrenilor, Broșteni și Cârlibaba. „Acest lucru este determinat în principal de refuzuri, contraindicații temporare și neprezentarea la vaccinare, din varii motive. În colaborare cu Compartimentul Promovarea Sănătății și medicii de familie din teritoriu, dar și cu sprijinul asistenților comunitari/mediatori sanitari, DSP Suceava a inițiat organizarea mai multor campanii de informare, promovare și mobilizare la vaccinare în toate cele 18 localități”, a declarat directoarea DSP Suceava.
Aceasta mai arată că vaccinarea este recomandată și gratuită pentru toate categoriile de persoane specificate în Programul Național de Vaccinare, dar este un drept fundamental la sănătate, nu o obligație. Copiii nevaccinați sau vaccinați incomplet pot fi înscriși în școli și grădinițe, dar este necesar ca părinții lor „să fie informați și consiliați în scopul recuperării dozelor de vaccin neefectuate”. Daniela Odeh afirmă că lunar există un număr semnificativ de copii care efectuează/recuperează vaccinările conform calendarului național de vaccinare.
La momentul actual DSP Suceava deține în stoc toate tipurile de vaccin prevăzute în acest calendar.