După 19 ani de funcționare, Ministerul Educației desființează Programul naţional de protecţie socială „Bani de liceu”, proiect prin care liceenii nevoiași erau sprijiniți cu burse lunare „în vederea continuării/ finalizării studiilor”.
Programul aduna în fiecare an mii de beneficiari din județ, Suceava, alături de alte județe ale Moldovei, ocupând primele poziții în ceea ce priveşte numărul dosarelor depuse şi aprobate în acest program social. În anul școlar trecut, la nivel național au fost ajutați prin acest program 20.487 de liceeni, bursa având o valoare de 250 de lei.
”Acordarea acestui tip de sprijin financiar a avut un impact pozitiv în menţinerea elevilor în sistemul de învăţământ preuniversitar, descurajând fenomenul de părăsire prematură a şcolii şi conducând la diminuarea fenomenului de abandon şcolar înregistrat la nivelul liceal în rândul tinerilor care provin din medii sociale defavorizate economic”, anunța ministerul de resort în anii trecuți.
Noi burse și noi criterii de acordare
La începutul acestui an școlar, Ministerul Educației a anunțat că ”începând cu anul școlar 2023 - 2024, odată cu intrarea în vigoare a Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, programul a fost înlocuit cu forme de intervenție socială consolidată”.
Ministerul oferă mai multe detalii despre bursele care vor intra în vigoare, criterii de acordate etc.
Începând din acest an școlar se vor acorda: burse de merit- pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale, iar acolo unde situația o impune, potrivit metodologiei, lista de beneficiari va fi extinsă pentru a cuprinde toți elevii cu media mai mare sau egală cu 9,50; burse de merit pentru elevii de clasa a V-a se vor acorda în ordinea descrescătoare a mediilor calculate ca medie aritmetică a notelor obținute de elevi pe parcursul primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs (în acest caz, bursele se plătesc începând cu luna februarie, inclusiv pentru luna ianuarie, până la finalul anului școlar); bursele de merit pentru elevii de clasa a IX-a se vor acorda pe baza mediilor de admitere în învăţământul liceal sau profesional; bursă socială, bursă tehnologică, bursă pentru mame minore.
Bursele de merit se acordă și pentru premiile I, II sau III la etapele judeţene ale olimpiadelor școlare, respectiv elevilor din loturile restrânse de pregătire pentru participarea la olimpiadele internaționale.
Cuantumuri:bursă de excelenţă olimpică I: între 750 și 3000 lei, bursă de excelenţă olimpică II: 700 lei, bursă de merit : 450 lei, bursă socială: 300 lei, bursă pentru mame minore: 700 lei, bursă tehnologică: 300 lei.