O fermă de porci de mari dimensiuni este aproape finalizată la Verești, în parte pe amplasamentul fostei crescătorii de porcine din localitate.
Investiția omului de afaceri constănțean Cătălin Trandafir este de peste 20 de milioane de euro. Ferma este aproape finalizată la nivel de construcție, mai fiind de realizat etapele de echipare tehnologică și de amenajare a stației de tratare a apei.
Investitorul estimează că la începutului anului 2024 ar putea să facă prima populare cu porcine.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a salutat investiția de anvergură, care reprezintă o mare gură de oxigen pentru sectorul creșterii porcinelor în această zonă a țării, dar și la nivel național în general.
Ferma va avea la început o producție anuală de 100.000 de porci, dar are potențialul de a ajunge la 500.000 capete porcine pe an.
Semnale de revigorare a sectorului porcine. Șansă de plus valoare și pentru piața cerealelor
„Ne bucurăm mult că sunt semnale clare de revigorare a sectorului, mai avem și în comuna Slatina trei ferme de porcine care se renovează și care vor intra pe piață. Ideal ar fi să crească însă și sectorul maternităților de porcine, avem și aici semnale și sperăm ca și la marea fermă de la Verești să se dezvolte sectorul de reproducție porc”, a declarat Sorin Mihai Voloșeniuc, care a arătat că în România se cumpără la ora actuală anual purcei de 60 de milioane de euro.
El a subliniat cât de importantă este pentru zona Verești o astfel de fermă de mari dimensiuni, de la forța de muncă care va fi angrenată și până la piața locală a cerealelor.
”Cerealele s-au ieftinit, această tendință probabil va continua, astfel că este foarte important să dai valoare în plus producției investind-o în parte în creșterea porcinelor. Se poate crea un circuit interesant, fermele mari de porci pot fi un ajutor și pentru piața cerealelor”, a explicat directorul DSVSA Suceava.
Un alt detaliu interesant, singura specie din țară unde efectivele cresc de la an la an este oaia, România fiind cel mai important exportator din Europa.
Și în județul Suceava există un număr important de ovine, peste 200.000 capete.
Oaia și vaca, rasele de carne, au un potențial evident de creștere la ora actuală.
România a intrat cu porcul pe piața SUA și cu oaia în Maroc
Pe acest fond, o veste foarte bună este că România a reuşit în acest an să intre pe piaţa Statelor Unite ale Americii (SUA) cu produse din carne de porc, dar şi să exporte, în premieră, în Maroc, ovine vii cu zero zile de carantină.
Aceste certitudini ar trebui să fie un imbold pentru crescători și pentru investiții medii și mari în ferme de creștere.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Alexandru Nicolae Bociu, a anunțat, citat de AGERPRES, certitudinile care s-au realizat cu privire la pătrunderea pe piețe importante:
"Unul dintre principalele mele obiective încă de la preluarea mandatului a fost acela de a deschide noi pieţe de export şi avem rezultate în acest sens. Cea mai importantă piaţă pe care am reuşit să o deschidem în ultimele şase luni a fost cea a Statelor Unite ale Americii. Am reuşit să exportăm produse crud-uscate şi pate conserve. În urma unor audituri foarte riguroase, operatorii români au fost agreaţi pentru a putea exporta produse de pe teritoriul României în SUA. Este foarte important acest lucru deoarece exportăm produse din carne de porc, în contextul în care în România evoluează pesta porcină africană", a explicat Bociu.
O altă piaţă de export pe care s-a pătruns este cea din Maroc, unde fermierii români au reuşit să intre cu ovine vii, fără ca animalele să fie ţinute în carantină, aceasta fiind o premieră pentru România.
Alte oportunităţi pentru exportul de animale vii din România, dar şi de produse din acestea, sunt în curs de negociere cu Azerbaidjan, Indonezia şi Egipt, în timp ce, în cazul Chinei, se poartă în continuare negocieri pentru exportul de animale vii, România fiind prezentă doar cu miere, material seminal şi lucernă.