Toamna nu e doar pentru oameni momentul în care se culeg roadele, ci și pentru urși, care, în timpul rămas până la venirea iernii, acumulează „energie” pentru perioada hibernării.
Într-un astfel de moment a surprins și Constantin Rotar, un pasionat fotograf de natură din Câmpulung Moldovenesc, o familie de urși bruni (Ursus arctos) – femela cu doi pui și masculul, impresionant de puternic, în timp ce se hrăneau cu afine și alte fructe de pădure. Mai exact, ursoaica cu cei doi pui e într-o fotografie, iar masculul, în alta, realizate în aceeași locație, de unde și diferențele cromatice dintre cele două poze alipite de noi - ca urmare a faptului că sunt făcute la ore diferite.
El a povestit cum pentru a face o astfel de fotografie stă nemișcat, la pândă, chiar și câte 8 ore, iar doar uneori rezultatul este unul favorabil.
„Prima dată localizezi o arie mare, apoi le studiezi comportamentul - vezi pe unde umblă, unde se retrag când sunt deranjați și te poziționezi din timp, ca să nu te simtă. Nu trebuie să mergi tu către ei. Trebuie să vină ei către tine.
Aștept în locul meu câte 4... 8 ore, uneori vin, de cele mai multe ori, nu.
În același timp îmi iau și măsuri de siguranță. E foarte periculos să te bagi peste o ursoaică cu pui, te sfâșie...
Urșii stau foarte bine cu mirosul, dar cu văzul nu prea”, a explicat Constantin Rotar câteva din secretele fotografiilor senzaționale pe care le realizează în pădurile Bucovinei, cu urși, cocoși de munte, păsări de tot felul, dar în special cu cerbi și căprioare.
De asta este cunoscut ca „omul cu cerbi”, iar oricât de mult i-a pozat, filmat și i-a admirat în natură, tot revine, cu aceeași încântare, mai ales acum, când începe perioada împerecherii și a etalării puterii masculilor.
foto@Constantin Rotar