Canabisul este unul dintre cele mai consumate droguri în România, atât de adulți, cât și de adolescenți și chiar de copii, conform rapoartelor oficiale ale Agenției Naționale Antidrog. Medicul psihiatru Irina Bălăuță, de la secția Psihiatrie a Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, atrage atenția că tinerii au acces facil și legal la canabis semi-sintetic (HHC) prin produse de tip vape, care produc efect psihoactiv. Aceste produse sunt comercializate prin magazinele de țigări electronice și pe internet. Prețul este de asemenea accesibil, de până în 200 de lei.
HHC a apărut pe piața drogurilor din SUA la sfârșitul anului 2021 și în mai 2022 a fost identificat pentru prima dată în Europa. Până la 31 martie 2023, Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT) a primit rapoarte despre descoperirea substanței într-o gamă de produse în 20 de state membre ale Uniunii Europene (UE) și în Norvegia, potrivit European Drug Report 2023 https://www.emcdda.europa.eu/publications/technical-reports/hhc-and-related-substances_en. Țări precum Estonia, Elveția, Finlanda, Danemarca și Cehia au luat măsuri pentru interzicere.
Produsele cu HHC pot fi ingerate, fumate sau vaporizate, pot fi luate ca tinctură sau în dulciuri precum jeleuri sau prăjituri, cu efecte similare cu cele ale canabisului.
Această substanța semi-sintetică derivată din canabis este monitorizată în România, dar deocamdată este legală. La testarea unei persoane care a consumat HHC rezultatul este pozitiv la canabis.
Dr. Bălăuță a subliniat că aceste substanțe pe care tinerii le vapează produc schimbări de comportament, neglijarea responsabilităților, consumatorii „nu mai sunt interesați de cursul normal al vieții”. „Consumatorii se transferă într-o lume fără legătură cu lumea înconjurătoare. Abstinența este dificilă, chiar dacă drogul consumat nu dă dependență”, a afirmat medicul.
Efectele secundare ale consumului de HHC, cunoscute din cercetările de până acum, sunt ameţeală, gură uscată, anxietate crescută și paranoia, insomnie, creșterea apetitului, frecvență cardiacă crescută, ochi roșii. În ceea ce privește pericolele asociate consumului de droguri, în general, medicul psihiatru Irina Bălăuță a menționat riscurile imediate, date de toxicitatea drogului, care afectează creierul, ficatul și alte organe importante; comportamentul deviant, până la stare psihotică, angoasă și anxietate maximă; riscul foarte mare de supradoză.
Potrivit medicului, cei mai mulți pacienți care au ajuns la Urgențe-Psihiatrie din cauza drogurilor aveau vârste între 20 și 40 de ani, cei mai maturi venind, de regulă, din străinătate. Majoritatea au fost pozitivi la canabis și benzodiazepine. O evidență a cazurilor de consum de droguri în rândul minorilor nu există.