Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 sep 2023 - Anul XXVIII, nr. 220 (8444)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4826 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Interes scăzut

Prorector Mihai Dimian: „Motivația elevilor pentru studiu este cea mai scăzută din cele 65 de țări analizate de testele PISA”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În cadrul festivității de aniversare a 60 de ani de la înființarea Colegiului „Petru Mușat” Suceava, într-o discuție privind oportunitățile și atractivitatea învățământului profesional și tehnic în rândul elevilor, prorectorul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava (USV), Mihai Dimian, a subliniat că una dintre problemele cu care se confruntă cadrele didactice și învățământul, în general, este lipsa motivației în rândul elevilor, lipsa lor de interes pentru studiu, pentru educație.

”Nu este ușor pentru că motivația tinerilor, din păcate, este cea mai scăzută din cele 65 de țări analizate în testul PISA. Deci dincolo de ceea ce predăm noi, profesorii, tinerilor, de cât de buni suntem profesional, împreună trebuie să găsim o soluție pentru a crește această motivație. Și nu la nivelul elitelor, pentru că acolo motivație există, ci la nivelul de bază. Și discutând cu dumneavoastră, știu că aceasta este principala problemă cu care voi vă confruntați.

Știu că vă faceți treaba cât puteți de bine, știu că sunteți dedicați acestei meserii, dar despre elevi vă aud spunând <Dar el nu vine la școală sau, dacă vine, nu este atent>. (...) Dar avem alte modalități de a-i atrage pe tineri. Trebuie să intrăm peste zona lor, peste zona lor de dispozitive IT pe care le folosesc zilnic, pe care divertismentul le folosește cu succes. Copiii dedică tot mai mult timp divertismentului, tot mai puțin educației și sportului”, s-a adresat Dimian cadrelor didactice.

PISA este o evaluare standardizată internaţional, proiectată împreună de către ţările participante. Printre altele, testele PISA au ca scop să ofere informații despre nivelul cunoștințelor, abilităților și competențelor elevilor dintr-o țară; o perspectivă cu privire la modul în care aceste abilitați se raportează la nivel demografic, social, economic și educațional.

Pentru România, testările PISA au scos la iveală că tinerii nu mai învaţă cu aceeaşi plăcere şi manifestă un interes şi o motivaţie în scădere în comparaţie cu media celorlalte state dezvoltate ale lumii. Studiul mai arată că elevii români sunt cel mai puțini motivați dintre copiii care au luat parte la cercetare, la mare distanță de ceilalți.

 

„Nu putem doar cu vorbe să creștem motivația tinerilor”

Mihai Dimian a mai completat că elevii de la învățământul profesional beneficiază de burse din diverse fonduri, proiecte, din industrie sau de la Primăria Suceava, fiind una dintre soluțiile pentru a crește motivația acestora pentru studiu.

„Nu putem doar cu vorbe să creștem motivația tinerilor pentru aceste profile. Trebuie să-i sprijinim. Vin după o experiență lungă în Statele Unite, unde domeniul ingineresc era sprijinit masiv. Taxele de studii de la universitate erau de 30.000-40.000 de dolari anual. Cu toate acestea, majoritatea studenților din zona tehnică primeau susținere pentru a plăti această taxă, pentru cheltuielile obișnuite, de zi cu zi. Medicina, cultura trebuie oferite societății, dar trebuie să producem mai întâi venituri pentru a le putea susține. De aceea trebuie să încurajăm, în primul rând, dezvoltarea industriei”, a mai menționat Dimian în discursul său.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prorector Mihai Dimian: „Motivația elevilor pentru studiu este cea mai scăzută din cele 65 de țări analizate de testele PISA”.
 Vizualizări articol: 651 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Prorector Mihai Dimian: „Motivația elevilor pentru studiu este cea mai scăzută din cele 65 de țări analizate de testele PISA”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei