Dosarul unui groaznic accident rutier petrecut în urmă cu mai bine de 4 ani a ajuns abia acum câteva zile la o primă soluție în instanță, la Judecătoria Câmpulung Moldovenesc.
Accidentul petrecut la începutul lunii august 2019, la Paltinu - Vatra Moldoviței, a avut o mare doză de dramatism, marcând puternic ambele familii implicate.
Probabil și de aceea șoferița care a provocat accidentul a primit o pedeapsă cu suspendare, totodată fiind stabilite daune de 100.000 de euro de achitat de către firma de asigurării față de soția și cei doi copii ai bărbatului care a decedat.
Un bărbat în vârstă de 41 de ani, din Pojorâta, şi-a găsit sfârşitul în dimineaţa zilei de duminică, 4 august 2019, la intersecția unui drum comunal din Paltinu cu drumul naţional 17A.
În jurul orei 9.30, o femeie în vârstă de 29 de ani, din Vatra Moldoviţei, la volanul unui autoturism, nu s-a asigurat în momentul în care a pătruns pe drumul cu prioritate, iar urmarea a fost una tragică. Din impactul care a rezultat, maşina care circula regulamentar şi care era condusă de o femeie de 41 de ani, din Pojorâta, a fost împinsă de pe carosabil şi aruncată într-un gard.
Din gardul respectiv s-a desprins un lemn care a pătruns prin parbriz şi l-a lovit mortal pe bărbatul aflat pe scaunul din dreapta, soţul şoferiţei.
Bărbatul nu a avut nici o șansă de supraviețuire, murind sub ochii soției.
La vremea respectivă, poliţiştii au deschis un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă.
Ambele șoferițe au fost verificate atunci cu etilotestul, rezultând alcoolemii 0.
Tânăra care a provocat accidentul, Veronica Marcoschi, a fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă de către procurori abia (Atenție!) la începutul acestui an.
Așadar, ancheta unui accident cu un mecanism destul de simplu s-a întins pe aproximativ trei ani și jumătate.
Judecătoria Câmpulung Moldovenesc s-a mișcat repede în condițiile în care primul termen al procesului a fost pe 20 iunie a.c..
După numai 4 termene de judecată magistrații au dat soluția, atât pe latura penală, cât și pe cea civilă.
Șoferița judecată pentru ucidere din culpă a fost condamnată la o pedeapsă de 2 ani de închisoare, pentru ucidere din culpă, pedeapsa fiind suspendată pe durata unui termen de încercare tot de 2 ani. Inculpatei i s-au impus obligații și restricții de la care nu are voie să se abată și are de prestat 70 de zile de muncă în folosul comunității.
Având în vedere că nu a avut circumstanțe agravante (consum de alcool, conducere fără permis, părăsire loc accident etc.) inculpata nu va face așadar pușcărie, cu precizarea că sentința judecătorilor nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Judecătorii au mai decis ca cei doi copii ai bărbatului decedat să primească în jur de 30.000 de euro fiecare, daune morale, plus alte compensații, la fel și soția defunctului, care a fost martoră directă la cumplita tragedie în care și-a pierdut soțul.
Și această latură civilă a procesului poate fi atacată însă cu apel.
Inculpata se bucură încă de prezumția de nevinovăție, până la o sentință definitivă a judecătorilor.