joi, 14 sep 2023 - Anul XXVIII, nr. 216 (8440)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9768 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7609 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Spongioșii mâncăcioși”

Lecție muzeală pentru elevi, despre ciuperci, la Muzeul de Științele Naturii Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Muzeul Național al Bucovinei invită elevii, în perioada 27 – 29 septembrie 2023, la Muzeul de Științele Naturii din Suceava, pentru o nouă lecție de educație atractivă, incitantă, captivantă, de această dată despre ciuperci, intitulată „Spongioșii mâncăcioși”.

Muzeul de Științele Naturii își propune să prezinte publicului vizitator școlar (de la cei mai mici, până la elevii de liceu) o serie nouă de activități didactice muzeale cu impact major asupra stării de sănătate și conduitei alimentare umane.

Lecția de muzeu „Spongioșii mâncăcioși” reprezintă o metodă practică de îmbunătățire a cunoștințelor despre speciile de ciuperci comestibile (macro și microscopice), care se găsesc în zona montană înaltă din nordul României (în special a Bucovinei), dar, în același timp, și un semnal de avertizare cu privire la speciile de fungi otrăvitori care pot fi ușor confundați cu cei comestibili (după aspect, miros, gust) și care pot fi colectați în timpul liber, de către amatorii de delicatese vegetale, în special după sezonul ploios.
Biologul dr. Carmen Florentina Oleniuc, „profesorul distrat” al muzeului, așa cum o alintă colegii, vă va prezenta, pe lângă specii comestibile și otrăvitoare de ciuperci, și principalele simptome ale intoxicației cu fungi otrăvitori și, totodată, măsurile de prim-ajutor care trebuie aplicate urgent în caz de otrăvire, pentru ca problemele medicale să nu apară ca „ciupercile după ploaie”.
„Culegerea ciupercilor reprezintă una dintre cele mai vechi modalități de procurare auxiliară a hranei de către populațiile umane preistorice din România și din lume. Pe baza unor preparate culinare cu ciuperci și a unor specii de ciuperci vii (culese personal), lecția de muzeu își propune să prezinte, într-un mod atractiv, câteva metode practice de diferențiere a speciilor de fungi comestibili și necomestibili, după substratul fixator, aspectul extern, miros, gust, ritmul, perioada și condițiile propice de dezvoltare, precum și după modificările care apar în timpul dezvoltării, colectării și preparării termice. Vă vom prezenta informații despre rolul fungilor în reciclarea materiei în natură, valoarea nutrițională și importanța economică a speciilor macroscopice de fungi comestibili, precum și distribuția geografică și habitatul celor mai importante specii de ciuperci saprofite (macro și microscopice) care trăiesc în România, în comparație cu cele care sunt consumate de către alte popoare sud-americane sau asiatice”, a explicat biologul dr. Carmen Florentina Oleniuc.

 

Exemple

Dintre speciile de ciuperci prevăzute cu pălărie și picior cu valoare alimentară mare care trăiesc în pădurile de foioase și conifere de pe teritoriul României, despre care vă va povesti specialistul sucevean, menționăm: mânătarca (Boletul edulis), creasta cocoșului (Sparassis crispa), iuțari (Lactarius piperatus), râșcovi (Lactarius deliciossus), gălbiorii sau aurul pădurilor (Cantharellus cibarius), ghebele sau opinticii (Armillaria mellea), zbârciogii galbeni (Morchella esculenta), vinețică (Russula vesca), urechiușe (Peziza badia), ciuperca de copac (Pleurotus pulmonarius și Pleurotus ostreatus).

Din zonele de deal și câmpie se găsesc câteva specii de ciuperci comestibile, dintre care menționăm: bureții de soc sau urechea lui iuda (Auricularia auriculo-judae), buretele lui Sf. Gheorghe (Calocybe gambossa), bureții de bălegar (Agaricus arvensis) și bureții de rouă (Marasmius oreades).

Dintre ciupercile inferioare, microscopice, utilizate pe scară largă în industria alimentară (în vederea îmbunătățirii gustului brânzeturilor) menționăm: mucegaiul alb (Mucor mucedo), mucegaiul albastru (Penicillum expansum), mucegaiul negru (Rhizopus stolonifer).

Biologul dr. Carmen Florentina Oleniuc le va vorbi elevilor nu doar despre ciupercile din România. „Vom trece granițele și oceanele, iar din zonele alpine și montane înalte din America de Sud și din Asia de Sud Est vom povesti despre cele mai gustoase și mai consumate specii de ciuperci prevăzute cu pălărie și picior: speciile Enoki (Flammulina velutipes), speciile Shiitaki (Lentinus edodes), speciile Maitake – denumite și ciupercile dansatoare (Grifola frondosa), specii de ciuperci de fag (Hypsizygus tessellatus)”, a mai explicat specialistul de la Muzeul de Științele Naturii Suceava. Informații suplimentare și programări la 0230 213 775 și 0751 571 857. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lecție muzeală pentru elevi, despre ciuperci, la Muzeul de Științele Naturii Suceava.
 Vizualizări articol: 450 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lecție muzeală pentru elevi, despre ciuperci, la Muzeul de Științele Naturii Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei