Asociația de Ecoturism Țara Dornelor și Administrația Parcului Național Călimani R.A. îi invită pe suceveni să participe sâmbătă, 16 septembrie, între orele 11:00 și 15:00, la „Ziua Porților Deschise la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani” din comuna Șaru Dornei.
Evenimentul marchează inaugurarea turului ghidat audio la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani, o premieră în destinația de ecoturism Țara Dornelor. Acest tur oferă oaspeților o oportunitate unică de a explora minunile naturale ale Parcului Național Călimani într-un mod interactiv și captivant. Tururile ghidate audio vor fi accesibile prin intermediul unor dispozitive speciale, similare telefoanelor mobile echipate cu tastatură. Aceste dispozitive au fost concepute pentru a oferi vizitatorilor libertatea de a explora traseul din Centrul de Vizitare în ritmul lor propriu și de a selecta informațiile care îi interesează în timpul turului. Durata totală a turului este de aproximativ treizeci de minute, iar varianta audio este disponibilă și în limba engleză.
Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Călătorie audio la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani, în Țara Dornelor!”, proiect finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România prin programul Spații Verzi - Arii Naturale Protejate 2023.
Ziua Porților Deschise este dedicată tuturor celor pasionați să descopere frumusețea și importanța ecoturismului în Țara Dornelor. Elevi, tineri, copii, părinți, bunici, profesori, vizitatori din alte zone și toți cei dornici să învețe mai multe despre Parcul Național Călimani. De precizat că programul evenimentului va mai include și un atelier de desen pentru copii, unde micuții pot lăsa imaginația să zburde și să creeze opere inspirate din flora și fauna Parcului, sesiuni de întrebări și răspunsuri despre parc, precum și o degustare de produse locale, montane, din Țara Dornelor.
Accesul turiștilor la acest eveniment este gratuit. Parcul Naţional Călimani este o arie naturală protejată ce are ca scop conservarea ecosistemelor și habitatelor valoroase, cum sunt pădurile de molid cu zâmbru, tufărișurile de jneapăn cu smârdar, pajiștile cu bujori de munte (Rhododendron), gențiene, toporași, sclipeți. Zâmbrul (Pinus Cembra) mai poate fi găsit în România doar în câteva zone izolate din Carpații Orientali și Meridionali.
Cu o suprafață de peste 24.000 de hectare, Parcul Național Călimani este cel mai extins masiv vulcanic din întregul lanț al Carpaților, ce se întinde pe raza a patru județe din România: Mureș, Bistrița-Năsăud, Harghita și Suceava.
Zona cuprinsă în Țara Dornelor se evidențiază prin prezența uriașei caldere vulcanice, cu un diametru de aproximativ 10 km, fiind cea mai mare din Europa.