La finele săptămânii trecute, forestierii din România și-au sărbătorit ziua alături de un partener cu o îndelungată tradiție - IRUM Reghin, care de 70 de ani produce utilaje atât de necesare în acest sector al economiei naționale și nu numai.
“De regulă, ASFOR sărbătorește Ziua Forestierului la 1 octombrie și chiar ne dorim să stabilim prin lege această dată pentru ziua dedicată forestierilor români. Dar anul acesta am făcut o excepție: am organizat Ziua Forestierului alături de compania IRUM Reghin, care a aniversat 70 de ani de la înființare”, a declarat președintele Asociației Forestierilor din România, Ciprian Muscă.
Fondată în 1953, IRUM este o companie specializată în construcția de mașini și utilaje destinate sectorului forestier.
A fost companie de stat, iar din 1999 este o companie privată. Din 2010, produce și utilaje agricole.
IRUM Reghin produce azi, cu peste 500 de angajați, tractoare articulate forestiere, tractoare agricole, funiculare, trolii şi piese de schimb. Întinsă pe o suprafață de 175.000 de metri pătrați, fabrica dispune și de un centru de prelucrări CNC, turnătorie, linie de tratament termic, sculărie, atelier sudură, vopsitorie și service. În 2015, fabrica a inaugurat singurul Centru de Cercetare și Dezvoltare a utilajelor agricole și forestiere cu capital românesc din țară, IFOR.
IRUM Reghin - 70 de ani de când există și produce utilaje pentru economia românească
“IRUM Reghin este o companie cu capital integral românesc.
A făcut tranziția de la economia socialistă la cea capitalistă, dovedind că nu toată industria românească era un „morman de fiare vechi”. S-a privatizat, dar nu s-a vândut! Și este o dovadă a faptului că avem patroni și manageri români care oricând pot sta la aceeași masă cu omologii lor din țările dezvoltate
În această lume tot mai zdruncinată și complicată, iată că există muncitori, tehnicieni și ingineri serioși și buni profesioniști.
Nu cred să existe firmă de exploatări forestiere care să nu lucreze sau să nu fi lucrat cu TAF-ul IRUM. Un utilaj tot mai complex și mai modern”, a precizat președintele ASFOR, în cadrul evenimentului festiv organizat la Reghin.
De altfel, 8 septembrie 2023 a fost o zi plină pentru toți participanții - au avut momente festive, au vizitat secțiile fabricii, au fost organizate expoziții de produse din lemn, standuri ale firmelor membre ASFOR, demonstrații practice ale utilajelor forestiere, dar și tradiționalul Concurs Național al Fasonatorilor Mecanici.
Ziua Forestierului - o sărbătoare a breslei
Interesant este și mesajul transmis de conducerea ASFOR cu ocazia Zilei Forestierului, care a devenit deja o tradiție:
“Am spus anul trecut, la Ziua Forestierului de la Poiana Stampei, că resursa umană, forestierul, odată pierdută, greu mai poate fi recuperată. Formarea unei noi generații de forestieri poate dura zeci de ani. O sărbătoare ca aceasta este o bucurie, dar este și o manifestare a identității noastre ca breaslă.
Chiar dacă suntem cel mai controlat sector economic al României, contribuția noastră la PIB-ul țării este de 3,5-4% în fiecare an. Chiar dacă există voci și interese care ne blamează public, suntem mulți și puternici. Munca în pădure formează caractere tari.
Sectorul forestier este vital pentru dezvoltarea economică și socială a României, de aceea acesta trebuie sprijinit atât prin programe dedicate de finanțare a utilajelor de recoltare a lemnului, cât și prin programe care să sprijine populația în a face tranziția către surse energetice mult mai eficiente și mai prietenoase cu mediul și aici ne referim la instalațiile de încălzit, sobe, cu randamente ridicate ce folosesc peleți sau brichete.
ASFOR și IRUM s-au unit pentru a sărbători. Rostul acestor zile de sărbătoare este să crească încrederea în forța breslei și să trezească acea conștiință forestieră care să facă publicul larg să ne asculte și să ne înțeleagă. Și să aprecieze frumusețea și noblețea chemării noastre de a îngriji pădurea, de a recolta lemnul, de a da viață lemnului în economie și în casele semenilor noștri. De IRUM nu ne leagă doar relațiile comerciale, ne leagă însăși istoria sectorului forestier românesc.
La mulți ani, IRUM!
La mulți ani, forestieri!”