Patru unități de învățământ au dispărut din rețeaua școlară a județului Suceava, în acest an școlar, ca urmare a scăderii numărului de elevi.
Este vorba despre Școala Primară Nr. 1 Văleni (structură a Școlii Gimnaziale Mălini), Grădinița cu Program Normal Cărăuși (structură a Școlii Gimnaziale Iacobeni), Grădiniţa cu Program Normal Grigorești (structură a Școlii Gimnaziale Siminicea) și Grădinița Broșteni (Școala Gimnazială Drăgușeni).
Potrivit insp. Cezar Anuței, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Suceava, este vorba despre unități mici, structură, arondate unor școli cu personalitate juridică, în care erau înscriși sub numărul minim legal de elevi pentru a putea funcționa.
Trei unități noi
De cealaltă parte, trei unități își pornesc activitatea în acest an școlar: Grădinița cu Program Prelungit Liteni, cu șase grupe, respectiv 120 de preșcolari, Creșa „Sf. Ana” Fălticeni (care urmează să fie funcțională în această toamnă) și Grădinița cu Program Normal Petia, Bunești, unitate redeschisă după ce în urmă cu mai mulți ani fusese desființată.
Consiliile locale hotărăsc reţeaua şcolară
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, reţeaua şcolară se constituie la propunerea consiliilor locale din localităţile unde funcţionează şcolile respective.
Mai precis, consiliile locale sunt cele care desemnează unitățile care urmează să fie desființate, iar ulterior, membrii Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar aprobă sau nu reorganizarea rețelei școlare a județului Suceava, ca urmare a deciziilor de desființare a unor unități școlare luate de către consiliile locale.
De regulă, principalul motiv pentru care consiliile locale solicită Inspectoratului Şcolar Suceava ca în planul de şcolarizare să fie propusă desfiinţarea unor şcoli/structuri este scăderea efectivelor de elevi sub limitele prevăzute de lege: minimum 12 elevi la învăţământul primar şi minimum 10 elevi la învăţământul preşcolar (art. 63, al. 1 din Legea Educaţiei Naţionale Nr. 1/2011).
La nivelul județului Suceava sunt 746 de unități școlare, dintre care 725 de stat (316 cu personalitate juridică și 509 structuri) și 21 de unități particulare.