Curentul antivaccinist câștigă teren în județul Suceava și crește numărul părinților care refuză vaccinarea copiilor, inclusiv cu vaccinurile din Programul Național de Imunizări, care asigură prevenția împotriva tuberculozei, a hepatitei B, a poliomielitei, a difteriei, a tetanosului, a tusei convulsive, a rujeolei, a rubeolei și a oreionului. Prin Planul Național de Imunizare, copiilor le sunt asigurate gratuit aceste vaccinuri, a căror administrare se face după un calendar prestabilit.
Cele mai frecvente motive care îi determină pe părinți să refuze imunizarea copiilor sunt de natură religioasă, neîncrederea în calitatea vaccinurilor sau frica de reacţiile adverse, întreținute de mișcările antivacciniste care s-au extins și s-au amplificat în perioada pandemiei de Covid-19.
Cifrele referitoare la refuzul vaccinurilor care se administrează bebelușilor în maternitate imediat după naștere, care ne-au fost comunicate de purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Suceava, Gabriela Băncilă, arată că de la începutul acestui an până în prezent în județul Suceava s-au înregistrat 180 de refuzuri pentru vaccinarea nou-născuților împotriva hepatitei B și 130 de refuzuri pentru vaccinarea BCG, împotriva tuberculozei, la un număr de aproximativ 4.000 de nou-născuți. Pentru celelalte vaccinuri situația nu este încă definitivată.
Cele mai multe cazuri de refuz de vaccinare au fost pentru copii care s-au născut la maternitatea Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, care este și cea mai mare din județ. Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Dan Teodorovici, a declarat că, de la începutul anului, 129 de copii nu au fost imunizați pentru hepatita B și 109 copii nu au fost imunizați pentru tuberculoză, din cauza refuzului părinților, dintr-un număr total de 2.626 de copii născuți aici. Dr. Teodorovici a declarat că, în conformitate cu reglementările în vigoare, mamele sunt întrebate dacă acceptă vaccinarea și sunt destul de multe care refuză. „S-au consultat cu familia și au hotărât că e mai bine să refuze vaccinarea”, a afirmat dr. Teodorovici.
Asta, în condițiile în care în ultimii ani s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri de TBC în județ: de la 170 de bolnavi de TBC în evidență în august 2021, la 203 bolnavi în august 2022 și 215 bolnavi în august 2023, potrivit medicului primar pneumolog coordonator judeţean al Programului naţional de prevenire, supraveghere și control al tuberculozei și altor micobacterioze, dr. Mirela Grămadă. Medicul a mai spus că, în ultimii 2 ani, „ne confruntăm cu cazuri foarte grave de tuberculoză” și că, în primele 6 luni ale acestui an, 6 cazuri de TBC au fost înregistrate la copii.
„Să nu vaccinezi un copil în vremurile actuale, să nu protejezi copilul, când ți se oferă gratis vaccinul, atunci ești un criminal!”
În România, vaccinarea copiilor nu este obligatorie, iar școlile, creșele și grădinițele nu condiționează înscrierea copiilor de efectuarea vaccinurilor din Programul Național de Imunizări. Teoretic, pentru asigurarea imunității colective vaccinarea este o cerință la înscrierea într-o unitate de învățământ, dar practic nici un director de școală sau de grădiniță nu poate refuza înscrierea unui copil nevaccinat și nici nu poate obliga familia să-l vaccineze.
Totuși, la înscrierea într-un ciclu nou de învățământ (creșă, grădiniță, clasa pregătitoare și clasa a IX-a) părinții trebuie să prezinte aviz epidemiologic și fișă de vaccinări, eliberate de medicul școlar sau de medicul de familie, și asta deoarece vaccinarea nu este doar o alegere individuală, ci și o problemă de sănătate publică. Copiii vaccinaţi nu pot infecta alţi copii şi oferă siguranţă celor care sunt încă prea mici pentru vaccin, cum ar fi de exemplu pentru imunizarea antirujeolică, de regulă nerecomandată copiilor sub 12 luni.
Aceste fișe de vaccinări sunt solicitate pentru că în cazul în care în grădiniță sau în școală apar focare de boală, copiii nevaccinați trebuie să rămână la domiciliu, până la stingerea focarului, pentru a fi protejați.
În realitate, pe aceste fișe de vaccinări nu se uită nimeni sau aproape nimeni, iar în unele unități de învățământ nici măcar nu mai sunt solicitate. Directoarea unei școli dintr-o comună de lângă municipiul Suceava ne-a declarat că nu a cerut aceste documente deoarece unitatea de învățământ „nu are program prelungit” și nici medic școlar care să se ocupe de astfel de fișe.
Un cunoscut medic de familie din județ, dr. Florentin Haidamac, a confirmat că pentru școli fișele de vaccinare sunt doar o formalitate. „Vor doar să aibă o hârtie la mână, nu se uită nimeni la fișele de vaccinare. Cei de la școli ar trebui să știe calendarul de vaccinare ca să-și dea seama dacă un elev este vaccinat complet, adică să fie cineva competent în problema asta, or câte școli din județ au medic școlar?”, se întreabă retoric doctorul.
În ceea ce privește refuzul părinților de a vaccina copiii conform calendarului național de imunizări, dr. Haidamac a fost foarte tranșant: „Refuz să înscriu părinții care nu-și vaccinează copiii. Să-și caute alt doctor, eu nu-i primesc. Nu vreau să fiu complice la crimă. Să nu vaccinezi un copil în vremurile actuale, cu atâția factori de risc, să nu protejezi copilul, când ți se oferă gratis vaccinul, atunci ești un criminal și eu n-am făcut Medicina ca să-ți fiu complice. Cât despre tuberculoză, dacă face copilul TBC, părinții care au luat decizia să nu-l vaccineze sunt vinovați”.
Medicul a arătat că bolile care pot fi prevenite prin vaccinare sunt grave și pot duce la deces și a amintit că în 2019, de exemplu, au murit de rujeolă 64 de copii. „Nu s-a făcut nici o anchetă, dar criminalii adevărați sunt părinții lor, care au refuzat să-i vaccineze”, a afirmat dr. Haidamac, apreciind că, dacă vor fi cât mai mulți medici care nu vor accepta să înscrie în listele lor de pacienți părinți care refuză vaccinarea copiilor după programul național de imunizări, situația și-ar găsi mai repede rezolvare.
Recomandări pentru părinții copiilor nevaccinați
Mai trebuie spus că părinții ai căror copii nu sunt vaccinați pentru bolile care pot fi prevenite prin vaccinare ar trebui să se informeze care sunt semnele și simptomele timpurii ale acestor afecțiuni și să solicite ajutor medical imediat în cazul în care le observă fie la copil, fie la un membru al familiei.
La fel de important este să anunțe personalul medical de la cabinet, UPU, ambulanță în cazul în care copilul nu a fost vaccinat sau complet vaccinat, și asta înainte ca acesta să intre în contact cu copilul sau cu membrii familiei. De această informație este nevoie atât pentru tratamentul rapid și adecvat al copilului, cât și pentru prevenirea răspândirii bolii către alte persoane.
Menționăm că, potrivit calendarului de vaccinare pentru 2023, vaccinul BCG împotriva tuberculozei și cel antihepatită B se administrează în maternitate, în primele 24 de ore, până la 2-7 zile. Vaccinul BCG a fost descoperit în 1920 și a rămas singurul disponibil împotriva TBC. Este administrat la nou-născuți pentru a preveni apariția unor forme mai grave ale bolii. Vaccinul hexavalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B și vaccinul pneumococic se administrează la vârsta de 2 luni, 4 luni și 11 luni, la medicul de familie. Vaccinul rujeolic-rubeolic-urlian (ROR) se administrează la 12 luni și la 5-7 ani, la medicul de familie; vaccin tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic - la 6 ani, la medicul de familie; vaccinul poliomielitic- la 8 ani, la medicul de familie; vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular DTPa pentru adulți- la 14 ani, la medicul de familie.