Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 sep 2023 - Anul XXVIII, nr. 213 (8437)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4826 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

De ce nu ne vindecăm ușor traumele din trecut

Când o persoană are acumulate amintiri traumatizante, partea rațională a creierului este ocolită și conducerea este preluată de partea reactivă, emoțională, de reacție la durere și stres. Când se reactivează aceste amintiri, gândirea conștientă, rațională, fie se oprește complet, fie se diminuează semnificativ. Indiferent ce vârstă avem – 20, 40, 60 de ani – când amintirea traumatizantă de la 5 ani, de exemplu, se activează în prezent din cauza a ceva petrecut azi, nu vom fi capabili să facem față situației în mod rațional. Aceasta li se întâmplă multor oameni, zi de zi. Capacitatea noastră de a gândi logic și rațional despre ceva și a acționa în consecință este fie dezactivată complet, fie deteriorată. Mulți oameni, care nu au viața pe care și-o doresc, trăiesc într-o stare de permanentă confuzie deoarece mintea lor logică și rațională este dezactivată sau lucrează la capacitate redusă din cauza amintirilor traumatizante vechi, care sunt reactivate permanent datorită unor circumstanțe prezente. Aceste amintiri și acest sistem de convingeri devin modul de programare a hard drive-ului calculatorului uman. Amintirile dureroase au prioritate față de alte tipuri de amintiri pentru a ne ajuta să supraviețuim și să creștem.

Cu cât durerea din evenimentul inițial este mai mare, cu atât se eliberează mai multă adrenalină și cu atât va fi mai larg spectrul de definire a situației care va fi considerată, mai târziu, similară. Cu alte cuvinte, cu cât trauma este mai mare, cu atât sunt mai mari șansele ca ea să fie reactivată în viitor din cauza unui număr sporit de asocieri.

Când vine vorba despre vindecarea acestor amintiri, cum procedăm? Modul tradițional de a face acest lucru este prin discuții. Multe din cercetările științifice și psihologice arată că a vorbi despre aceste amintiri rareori ajută și mai mult strică. Pe de altă parte, multe amintiri sunt inconștiente.

Oamenii învață însă să facă față situației, indiferent că vorbim despre o amintire conștientă sau nu. Amintirile noastre traumatizante sunt protejate de mintea noastră ca să nu fie vindecate. Amintirile noastre traumatizante sunt literalmente protejate împotriva vindecării de inconștientul nostru. De ce ar face așa ceva? Simplu, deoarece inconștientul interpretează vindecarea acestor amintiri ca un pericol, din cauză că rostul amintirii este să protejeze omul să nu pățească ceva rău. Atunci când astfel de amintiri sunt reactivate – aceste amintiri programate să ne protejeze –, atribuim, de obicei, reacția emoțională pe care o avem circumstanțelor de moment.

Când se activează sistemul stimul/răspuns, persoana trăiește din nou aspecte ale evenimentului inițial. O persoană poate retrăi sentimentele de furie, teroare, supărare sau teamă de atunci. De asemenea, poate gândi în termenii aceia: „este oribil, este îngrozitor, sunt în pericol..." și poate avea un comportament similar „vreau să ies de aici... voi lupta pentru a ieși de aici". Persoana respectivă va atribui toate aceste reacții situației prezente, chiar dacă nu este rațional. Va găsi o scuză, o modalitate de a răstălmăci ceea ce se întâmplă în prezent, pentru a putea avea pe ce da vina pentru reacțiile ei. Chiar dacă toată lumea din jurul său știe că reacția ei este nejustificată, dacă chiar și ea știe acest lucru, tot așa va face. Procedează astfel pentru că nu știe de unde vine totul. Nu știe că aceste sentimente puternice și impulsuri vin din amintiri de demult și, chiar dacă știe, nu știe din ce amintiri. Omul trebuie să aibă un motiv, altfel înnebunește sau se simte că ar fi înnebunit.

Cu alte cuvinte, programul funcționează eficient dacă vă ține departe de furtuna violentă, dar trebuie reglat dacă vă face să fugiți și să căutați adăpost în casă într-o zi senină cu doar câțiva nori pe cer. De aceea, atât de mulți oameni cheltuiesc mulți bani și își pierd zeci de ani din viață pentru a-și învinge programarea defectuoasă și a putea duce viața pe care și-o doresc. Însă, aproape niciodată, schimbarea simptomelor nu se va putea face doar prin folosirea puterii voinței. Trebuie găsită sursa problemelor, iar asta este una singură, problemele sufletești.

 

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753 937 223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De ce nu ne vindecăm ușor traumele din trecut.
 Vizualizări articol: 2771 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 21 voturi
De ce nu ne vindecăm ușor traumele din trecut5.0521

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei