Violența în familie este un fenomen în creștere în județul Suceava în condițiile în care, din păcate, în ultimii ani mai tot timpul au fost foarte multe cazuri de acest fel sesizate la poliție.
Pe cifre, numărul de sesizări privind bătăi în familie este în creștere în județ, deși raportarea se face deja la cifrele mari de anul trecut
O analiză a Inspectoratului de Poliție Județean Suceava arată că, în primele 8 luni ale acestui an, la nivelul județului Suceava au fost înregistrate 1.296 de sesizări privind fapte de violență în familie. Aproape 700 dintre acestea au fost sesizate în mediul rural.
Este vorba de fapte de loviri sau amenințare, iar cele mai multe sesizări (944) au vizat fapte de violență în familie petrecute la domiciliu.
În cele mai multe cazuri victimele sunt femei bătute de soți/concubini, însă apar destul de des și cazuri de fii care își bat părinții sau nepoţi care își bat bunicii, de cele mai multe ori pentru bani de băutură.
”În această perioadă, polițiștii au emis 177 de ordine provizorii de protecție, aproape dublu față de perioada similară a anului trecut. De remarcat că în 123 de situații s-a dispus măsura evacuării obligatorii temporare a domiciliului de către agresor”, a declarat comisarul-șef Ionuț Epureanu, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.
Conform legislației actuale, ordinul de protecție provizoriu se poate emite pe loc de către polițiști, însă numai pentru o perioadă de 5 zile.
În baza ordinului, agresorul este evacuat din casă, dacă victima își dă acordul.
Ulterior, după 5 zile, victima trebuie să se adreseze instanțelor de judecată pentru a obține un ordin de protecție pe termen mai lung.
Ordinul de protecţie provizoriu cuprinde şi menţiunea că încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.