Rezultate excelente pentru elevii suceveni la Olimpiada Națională de argumentare, dezbatere și gândire critică „Tinerii dezbat”, competiție organizată la începutul acestei luni, la București.
Tinerii din lotul județean au urcat pe podium atât la secțiunea individual, cât și la categoria destinată echipelor.
Elevii Flutur Mihnea Viorel - Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, Cipoei Diana Florina – Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava și Negara Elise Ștefania - Colegiul „Alexandru cel Bun” s-au clasat pe locul I, la echipe, secțiunea avansați, obținând cel mai bun punctaj din concurs.
Tot la echipe, începători de această dată, Dura Agapi Magdalena – Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, Rusu Delia - Colegiul „Alexandru cel Bun”, Robu Alexia - CN ”Petru Rareș” s-au clasat pe locul al II-lea.
În urma clasamentului individual s-au obținut următoarele performanțe: Ciopei Diana Florina - locul I, avansați; Rusu Delia – mențiune, începători; Negară Elise Ștefania - mențiune avansați.
În plus, eleva Negară Elise Ștefania luptă pentru calificare în barajul pentru lotul lărgit al României.
Circa 300 de participanți din întreaga țară
La Olimpiada Națională de argumentare, dezbatere și gândire critică au participat circa 300 de elevi din toată țara, respectiv 37 echipaje la avansați și 36 de echipaje la începători.
Programul olimpiadei a fost încărcat și educativ: deschiderea festivă la Opera Română, meciuri desfășurate în campusul Agronomiei, vizită la Muzeul Satului, activități interactive, meciuri finale și festivitate de premiere la Ministerul Culturii, vizită la Biblioteca Națională.
Printre moțiunile dezbătute la etapa națională a olimpiadei din acest an s-au regăsit la secțiunea de începători: „adopția principiului scandinav Udeskole în România”, „conceptul de toleranță zero pentru firmele care practică reclama mincinoasă” și „inteligența artificială – amenințare majoră pentru întreaga omenire?” și pentru secțiunea de avansați: „revalorizarea educației umaniste în școala românească”, „interzicerea produselor fast-fashion” și „restituirea obiectelor de tip artifact țărilor de origine”.
„Tinerii dezbat” este o olimpiadă care promovează spiritul de fair-play și competitivitatea și contribuie la formarea, dezvoltarea şi exersarea competenţelor de gândire critică și de comunicare în spaţiul public, precum şi la formarea şi dezvoltarea atitudinilor social-civice democratice, necesare tinerei generaţii pentru participarea activă la viaţa socială.