Centrul de servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu din Dumbrăveni, destinat persoanelor adulte cu dizabilităţi, a tratat aproximativ 50 de pacienți în cele mai puțin de trei luni, de când și-a început efectiv activitatea.
Asistenta medicală Mihaela Galan a declarat că primii pacienți au început să vină în luna iunie și cei mai mulți s-au prezentat pentru tratamentul diferitelor afecțiuni reumatismale, după accidente vasculare cerebrale sau pentru tratament de recuperare după fracturi.
Până acum s-au prezentat doar pacienți din Dumbrăveni, dar centrul se adresează și celor din Bosanci, Ipotești, Fântânele, Udești și Verești.
Persoanele care se adresează acestui centru beneficiază de consultații medicale specializate cu un medic expert în medicina fizică și reabilitare, de kinetoterapie, fizioterapie și hidroterapie, dar și de investigații imagistice RMN și ecografie.
Laboratorul de radiologie și imagistică are în dotare un aparat RMN Siemens, de 1,5 Tesla, și un ecograf Siemens, cu trei sonde, pentru ecografie abdominală și pentru ecografie musculo-scheletală, părți moi. Examinările sunt atât gratuite, cât și contra cost.
Primarul din Dumbrăveni, Ioan Pavăl, s-a declarat foarte mulțumit de faptul că localnicii cu probleme neuromotorii nu mai sunt nevoiți să meargă până la Suceava sau în alte localități pentru a face băi galvanice, de exemplu, proceduri de fizioterapie și masaj, pentru o investigație RMN sau o ecografie.
Ioan Pavăl a subliniat că investiția a fost făcută prin Grupul de Acțiune Locală (GAL), cu bani europeni pentru construcția clădirii și cu bani de la Ministerul Muncii pentru dotări. Inclusiv activitatea din acest an este finanțată din bani europeni. „Acum funcționarea este pe fonduri europene, iar de la anul vom avea finanțare de la Ministerul Muncii”, a precizat primarul.
Principalii destinatari ai acestui centru sunt oamenii aflați în risc de sărăcie sau excluziune socială din Dumbrăveni și cele cinci comune menționate, adică aproximativ 250 de persoane, dintre care 70 sunt cu dizabilități.
Este vorba despre persoane adulte încadrate cu un grad de handicap locomotor (fizic și asociat), neinstituționalizate care locuiesc în comunele Dumbrăveni, Bosanci, Udești, Verești, Ipotești și Fântânele și persoane adulte încadrate cu un grad de handicap locomotor (fizic și asociat), neinstituționalizate, de pe raza comunei Dumbrăveni, care nu au venituri proprii necesare acoperirii unui trai decent și nici întreținători legali care să-l poată ajuta.
Investiția a început în 2019 și s-a făcut prin intermediul a 3 proiecte majore cu finanțare nerambursabilă: 300.000 de euro, din care 165.000 euro fonduri europene nerambursabile prin PNDR; aproape 1,3 milioane de euro de la Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, pentru achiziția unui RMN ultraperformant, a unui ecograf de ultimă generație și a aparaturii de balneo-fizio-kinetoterapie și încă 1 milion de euro pentru operaționalizarea centrului, accesați în parteneriat cu Asociația GAL Valea Siretului de Jos și Sindicatul Liber Independent Telecomunicații ,,Bogdan Vodă” Rădăuți.