Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 5 sep 2023 - Anul XXVIII, nr. 208 (8432)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

15-21 septembrie

Poetul sucevean Constantin Severin, invitat la Festivalul Internațional de Literatură de la Izmir, „orașul lui Homer”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Poetul și artistul plastic sucevean Constantin Severin a fost invitat de primarul municipiului Izmir, Tunç Soyer, să participe, în perioada 15-21 septembrie 2023, la cea de-a șaptea ediție a Festivalului Internațional de Literatură, care se va desfășura sub egida „Literatura e o Republică”.

Supranumit „perla Mării Egee”, orașul Izmir (Smyrna în antichitate) este o metropolă superbă, cu peste 3,5 milioane de locuitori, locul în care s-au născut legendarul Homer și marele poet grec Giorgos Seferis, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură.

Poetul sucevean a spus că invitația îl onorează și îl bucură, în același timp. „Este o ediție specială, dedicată aniversării a 100 de ani de la fondarea Republicii Turcia, la care vor participa circa 50 de scriitori din Turcia, America de Nord, Africa, Germania, Italia, Macedonia de Nord, Iran ș.a. Manifestările vor începe cu o săptămână înaintea sosirii scriitorilor invitați, cu spectacole de stradă ale trupei <Atelierul de arte stradale>, prilej cu care vor fi împărțite broșuri cu programul festivalului”, am aflat de la Constantin Severin.

 

Performance conceptual, poemul „Poezia este o Republică” în limba turcă

Deschiderea festivalului este programată în seara de 15 septembrie, în prezența primarului Tunç Soyer și a invitaților, iar a doua zi, pe 16 septembrie, între orele 14:00-15:15, la APIKAM-Book Café, organizatorii au programat un dialog, „Versatilitate și mișcări artistice în literatură”, între Constantin Severin și cunoscutul poet, traducător și artist plastic turc Erkut Tokman. Conform programului, discuția va avea ca teme principale poezia suceveanului, romanul publicat în anul 2019 și dedicat insulei Ada Kaleh, „Bibliotecarul Infernului”, și noul concept pe care l-a lansat Constantin Severin și promovat în arta contemporană, expresionismul arhetipal.

„Pentru acest eveniment am pregătit și un fel de performance conceptual, poemul <Poezia este o Republică> în limba turcă va fi tipărit în 50 de exemplare semnate de mine, iar după ce scriitorul Erkut Tokman îl va citi, va fi distribuit spectatorilor prezenți, care vor fi anunțați că drepturile mele de autor le vor fi cedate integral, eu nu-l voi mai putea publica niciodată, iar ei vor face cu el tot ce doresc, pot să-l colecționeze ca pe o operă de artă, să-l doneze unui muzeu, să-l publice sau să-l distrugă, de pildă să-și aprindă cu hârtia tipărită o țigară, etc. Sper ca în viitor să primesc semnale pozitive despre destinul acestui poem, dedicat scriitorului Erkut Tokman, un poem care va deveni un mesager al unei comuniuni de creație și lectură cu publicul din Izmir”, ne-a dezvăluit Constantin Severin.

 

„O lume a poeziei”

În seara de 16 septembrie, între orele 18:00-20:00, poetul sucevean va participa la un recital de poezie în Grădina Apikam, care va fi „condimentat” cu un program muzical de ținută.

În ziua de duminică, 17 septembrie, între orele 17:45-19:45, la Teatrul Tineretului, organizatorii au gândit un nou recital de poezie: „O lume a poeziei”: Constantin Severin (România), Miryana Stoyanovska (Macedonia de Nord), Elizabeta Pitulkova (Macedonia de Nord); Özlem Özdemir (Turcia), Murat Yurdakul, Onur Caymaz (Istanbul), Elem Erk (Istanbul), Enver Topaloğlu (Izmir), Fadıl Öztürk (Izmir), Kaan Eminoğlu (Gaziantep), Mahir Karayazı (Istanbul), İlyas Tunç (Sinop), Șeref Bilsel (Muğla). La acest eveniment Constantin Severin va citi poemul „Meșterul de Fântâni”, dedicat celebrului romancier Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, de altfel poemul a fost inspirat de unul dintre romanele sale, „Femeia cu părul roșu”.

„Voi mai fi implicat, în zilele următoare, într-un marș al poeților, o plimbare cu poeți locali și străini (sper că și pe strada Orhan Pamuk!), prilej cu care vom scrie poezii împreună, dar și în câteva ateliere de poezie. Directorul festivalului este unul dintre cei mai mari poeți ai Turciei, Haydar Ergülen, pe care nu am avut încă ocazia să-l cunosc. Mulțumiri alese organizatorilor, în special poetului și artistului plastic Erkut Tokman, coordonatorul festivalului”, a transmis poetul Constantin Severin.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poetul sucevean Constantin Severin, invitat la Festivalul Internațional de Literatură de la Izmir, „orașul lui Homer”.
 Vizualizări articol: 493 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poetul sucevean Constantin Severin, invitat la Festivalul Internațional de Literatură de la Izmir, „orașul lui Homer”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei