Un pacient în vârstă de 71 de ani care avea un anevrism de aortă abdominală, adică o dilatare importantă a celui mai mare vas de sânge din corp, a fost tratat printr-o intervenție efectuată în premieră pentru regiunea de nord a Moldovei, la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Purtătorul de cuvânt al unității medicale, dr. Dan Teodorovici, a informat, luni, printr-un comunicat de presă, că în data de 28 august a.c. o echipă formată din chirurgii vasculari dr. Marin Sapaniuc și dr. Adrian Manesc, radiologii intervenționiști dr. Mihai Crețeanu Jr., dr. Alexandra Husar și medicul rezident Gabriel Mircea, medicul anestezist dr. Lilian Dragoi, asistenții de radiologie intervențională Corina Apetroaie și Costel Băițan și asistenta medicală ATI Geta Roșu a efectuat endoprotezarea de aortă abdominală (EVAR), o procedură minim invazivă de tratament.
Dr. Mihai Crețeanu Jr., medic primar radiologie intervențională, a declarat că rolul endoprotezei este de a limita extinderea anevrismului cu risc major de rupere și deces. Echipa medicală menționată anterior a tratat anevrismul abdominal al pacientului prin abord arterial transfemural bilateral percutan. Procedura a durat două ore și s-a desfășurat fără incidente.
"Spre deosebire de intervențiile chirurgicale deschise, de înlocuire a aortei abdominale, în procedura de tip EVAR se fac incizii minime, durează mai puțin, în medie două ore, riscul de infecții este mai scăzut, se poate efectua cu anestezie locală sau rahianestezie și pacientul merge din laboratorul de angiografie direct pe secție după terminarea procedurii, putând fi externat în două zile, cu reintegrare socială rapidă”, a explicat dr. Crețeanu Jr.. Medicul a mai spus că printre cei mai importanți factori de risc pentru apariția anevrismului se numără vârsta peste 65 de ani, sexul masculin, fumatul, obezitatea, hipertensiunea arterială și antecedentele familiale.