Unul dintre românii care au luptat cu arma în mână pentru apărarea patriei și au supraviețuit greutăților și ororilor războiului a fost sărbătorit la început de septembrie, la împlinirea impresionantei vârste de 100 de ani, fiindu-i oferită și cea mai importantă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților – Ordinul „Crucea Bucovinei”.
În prima zi a Anului Bisericesc, veteranul de război Gheorghe Oacheş, din localitatea Iacobeni, care a împlinit 100 de ani, a avut parte de frumoase surprize și multă atenție din partea comunității și a celor care au venit special să îl sărbătorească.
Evenimentul aniversar a fost organizat de Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război – Filiala Judeţeană „Muşatinii” Suceava și de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în parteneriat cu Asociaţia Cultul Eroilor „Regina Maria”, Centrul Militar Județean Suceava și Primăria Comunei Iacobeni.
Un sobor de preoți, condus de pr. Constantin Oprea, consilier cultural al Centrului Eparhial Suceava, a efectuat o slujbă cu rugăciuni de mulțumire pentru cei care au luptat pentru patrie.
Gheorghe Oacheş a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Ordinul „Crucea Bucovinei” - cea mai importantă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pentru „remarcabila activitate dedicată Bisericii și Comunității”.
La aniversarea unui secol de viață, Gheorghe Oacheş a fost ridicat la gradul de locotenent colonel onorific, documentul oficial fiind citit de comandantul Centrului Militar Județean Suceava, lt. col. Vasile Chirap, care i-a dăruit veteranului de război și o diplomă - semn de recunoștință pentru sacrificiul din luptele purtate de Armata Română.
Generalul de brigadă în rezervă Ion Burlui i-a acordat veteranului de război “Medalia centenară” din partea Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, în vreme ce maiorul Silvestru Ovidiu Irod, locțiitorul comandantului Batalionului 17 Vânători de munte „Dragoș Vodă” Vatra Dornei, i-a dăruit o “Plachetă de onoare” pentru faptele de eroism din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Moderatorul evenimentului, colonelul în retragere Neculai Niga, i-a înmânat lui Gheorghe Oacheş o “Diplomă aniversară”, harta României Mari și un tricolor din partea Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război – Filiala Judeţeană „Muşatinii” Suceava.
Primarul comunei Iacobeni, Viorel Maxim, i-a oferit o serie de cadouri din partea comunității locale, inclusiv o “Diplomă de senectute”, dar și un frumos tort, cu lumânări care formau cifra 100.
Copleșit de emoții, centenarul veteran de război le-a mulțumit tuturor pentru atenția pe care i-au acordat-o, pentru cadouri și momentul special organizat pentru el, a amintit o parte dintre momentele dificile, în care a simțit ajutorul lui Dumnezeu și a ținut să transmită idea că „poporul este viața țării”.
O viață ca-n filme - voluntar în Marina Regală, miner, asistent medical și veteran centenar
Născut la 1 septembrie 1923 în localitatea Vișeul de Sus, județul Maramureș, Gheorghe Oacheș a fost nevoit să se refugieze, împreună cu familia sa, în Bucovina, la Iacobeni, din cauza ocupației maghiare.
A urmat o perioadă cursurile Școlii Sanitare din Suceava, dar în 1941 s-a înscris în Marina Regală ca voluntar. Așa a ajuns pe Nava Majestății Sale (NMS) „Sublocotenent Ghiculescu Ion”, făcând parte din Armata Română vreme de 4 ani, în perioada grea a celui de-al Doilea Război Mondial.
Revenit acasă, după Marele Război, Gheorghe Oacheș s-a căsătorit cu Victoria Rognean din Lunca Ilvei, alături de care a devenit tatăl a patru copii.
A fost atât miner, cât și gestionar la mina din Iacobeni, după care, între 1948 și 1990, a ajutat comunitatea în calitate de asistent medical principal la dispensarul din Iacobeni.
O viață ca-n filme, cu multe alte aventuri trăite și secrete nerostite, un exemplu pentru societate și comunitate, dar și pentru Biserică, prin dragostea pentru Dumnezeu și umanitate.