Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 31 aug 2023 - Anul XXVIII, nr. 204 (8428)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

„Tăierea Capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul”

Biserica din Reuseni, ultima ctitorie a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, și-a sărbătorit hramul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Biserica din Reuseni, ultima ctitorie a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, și-a sărbătorit, marți, 29 august, hramul „Tăierea Capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul”. Sfânta Liturghie, la care au participat zeci de credincioși, a fost oficiată de un sobor numeros, format din 17 preoți, în frunte cu părintele misionar protopopesc Răzvan Cîmpulungeanu, care a rostit și un cuvânt de învățătură în fața celor prezenți la slujbă: „Hramul comunității dumneavoastră se petrece în zi de post. Și cum poate creștinul să petreacă cel mai frumos în zi de post? Venind și îndreptându-și pașii către Sfânta Liturghie, și apoi petrecând în pace și în liniște ziua pe care Dumnezeu i-a rânduit să o petreacă împreună cu cei dragi, împreună cu familia lui. Așa se petrece o zi de post și, bineînțeles, așezând pe masă ceea ce este de așezat în zi de post. Pentru că Sfântul Ioan Botezătorul nu este pentru noi doar un exemplu, așa cum am tinde să credem la o privire teoretică și superficială, ci este pentru noi un punct de plecare și de revenire în ceea ce înseamnă seriozitate duhovnicească, în ceea ce înseamnă smerenie, în ceea ce înseamnă asprime, în ceea ce înseamnă curaj, asumare și  mărturisire a credinței”.

 

Mulțumiri

Parohul bisericii din Reuseni, pr. Eugen Ciceu, s-a bucurat foarte mult când a văzut cât de multă lume a ales să participe la slujba hramului bisericii pe care o slujește, spunând: „Nu avem cuvinte să mulțumim, în numele tuturor credincioșilor parohiei noastre, pentru că ne-ați fost astăzi alături și ați înfrumusețat biserica noastră. Bucuria este dată de dragostea cu care fiecare dintre dumneavoastră ați răspuns invitației noastre de a ne fi alături la hram. Vă așteptăm cu dragoste frățească întotdeauna în mijlocul nostru”.

Alături de părintele Eugen Ciceu, au mai slujit în zi de hram pr. arhidiacon protopopesc Constantin Maloș, pr. Constantin Bobu, Parohia Ipotești, pr. Mihai Brahariu, Parohia Cumpărătura, pr. Ioan Bujorean, Parohia Bosanci 1, pr. Mihai Alexandriuc, Parohia Udești 1, pr. Adrian Barghier, Parohia Udești 2, pr. Gheorghe Marișca, Parohia Plăvălari, pr. Mircea Bejinariu, Parohia Tișăuți, pr. Mihai Mihoc, Parohia Luncușoara, pr. Dan Șalvari, Parohia Știrbăț, pr. Ovidiu Devisevici, Parohia Racova, pr. Ciprian Păstrăv, Parohia Chilișeni, pr. Toader Rusu, Parohia Poieni, pr. Vasile Diaconu, Parohia Bosanci 2, pr. Valentin Oanea, Parohia Securiceni, pr. Ștefan Marișca, Parohia Plăvălari.

 

Circuit turistic

Prezent la eveniment, primarul comunei Udești, Cristea Ostrovan, a spus că este deja împământenită tradiția de a participa la toate evenimentele importante din  satele care țin de comuna Udești. „La Reuseni, avem o biserică monument istoric care merită vizitată nu doar de hram, ci și cu alte ocazii. Administrația locală, împreună cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, face toate eforturile posibile pentru a pune în valoare biserica aceasta, dar și schitul de la Mănăstioara. Sperăm ca într-o perioadă scurtă de timp să le includem într-un circuit turistic, astfel încât să devină din ce în ce mai cunoscute”, a mai completatCristea Ostrovan.

La sărbătoarea de la Reuseni am întâlnit-o și pe Mihaela Zîna Bârsan, inițiatoarea proiectului „10 pentru folclor”, care ne-a povestit că la Reuseni a fost decapitat tatăl lui Ștefan cel Mare, în 1451, la un ospăț, și nu întâmplător a fost ales locul acesta pentru ridicarea unei biserici cu hramul „Tăierea Capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul”. „Este unul dintre cele mai frumoase locuri din comuna noastră. Cei care iubesc simplitatea și liniștea se vor îndrăgosti de acest lăcaș de cult. În ceea ce îl privește pe parohul bisericii, părintele Eugen Ciceu, acesta este un moroșan neaoș, de mare omenie, și îi datorăm enorm pentru toată strădania pe care a depus-o ani la rând pentru a pune în valoare ultima ctitorie a domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt”, a mai spus Mihaela Zîna Bârsan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Biserica din Reuseni, ultima ctitorie a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, și-a sărbătorit hramul.
 Vizualizări articol: 754 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Biserica din Reuseni, ultima ctitorie a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, și-a sărbătorit hramul0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei