Polițiștii suceveni au fost în număr mare pe străzile din județ, iar acțiunile de control în trafic s-au lăsat cu suspendarea a peste 80 de permise de conducere pentru abateri la regimul rutier. Ca și până acum, au fost vizate, în special, cluburile și discotecile, dar și zonele în care s-au organizat festivaluri de muzică și manifestări sociale. Una din cele mai ample acțiuni a avut loc la Vatra Dornei, unde, pe parcursul zilei de 25 august, 17 polițiști rutieri au efectuat controale în trafic. Cu acest prilej au fost testați cu etilotest/drugtest 184 de șoferi și s-au aplicat 163 de amenzi, în valoare totală de 94.665 de lei. În urma verificărilor, un autovehicul utilizat la transportul persoanelor a fost indisponibilizat și s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare pentru 6 luni pentru lipsa licenței de transport.
Acțiuni au fost și în alte zone ale județului, iar surprizele nu au întârziat să apară. În noaptea de sâmbătă spre duminică, polițiștii din Fălticeni au oprit pe DJ 208, la Preutești, un autoturism condus de un tânăr de 26 de ani, din satul Corocăiești, comuna Verești. Acesta a fost testat de polițiști și a ieșit pozitiv la consumul de canabis, motiv pentru care s-a ales cu dosar penal. Tot la Preutești a fost oprit un alt șofer, în vârstă de 28 de ani, din Hârtop, în cazul căruia s-a constatat că a consumat băuturi alcoolice, valoarea indicată de aparatul etilotest fiind de 1,03 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost dus la spital și i s-au recoltat probe de sânge pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei din sânge. Au fost și altfel de cazuri. Astfel, sâmbătă după-amiază, polițiștii au oprit la Șcheia un autoturism condus de un bărbat de 39 de ani, din Todirești. Acesta a prezentat la control un permis de conducere care ar fi fost emis de autoritățile din Marea Britanie, numai că după ce au verificat mai atent documentul oamenii legii au ajuns la concluzia că este fals.
Reprezentanții IPJ Suceava spun că nu trebuie să vă urcaţi sub nici o formă la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise, iar consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.
”De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului sau drogurilor comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele. Consumul de băuturi alcoolice și droguri reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor. Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie. Consumul de alcool și droguri constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!”, se arată într-un comunicat al IPJ Suceava.