Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 28 aug 2023 - Anul XXVIII, nr. 201 (8425)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4826 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Eveniment

Frumusețea produselor de ceramică din întreaga țară, dar și din Moldova și Ucraina a putut fi admirată la Târgul „Ochiul de Păun” din Rădăuți

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Municipiul Rădăuți a găzduit, la finalul săptămânii trecute, cea de a 40-a ediție a Târgului Olarilor „Ochiul de Păun”. În cadrul târgului au participat13 meșteri celebri din centrele de olărit din țară, precum și din Republica Moldova și Ucraina. Ajuns la ediție aniversară, târgul olarilor de anul acesta a beneficiat de festivități și spectacole, având în vedere că municipalitatea a decretat doliu local după moartea tragică a celor patru dansatori ai Ansamblului „Florile Bucovinei” în accidentul care a avut loc în noaptea de duminică spre luni, în comuna Dorna Candrenilor. În acest registru de compasiune s-a desfășurat și deschiderea oficială, de vineri, a târgului olarilor, care a constat doar în vizitarea standurilor olarilor de către primarul municipiului, Bogdan Loghin, alături de mai mulți consilieri locali și angajați ai primăriei. Bogdan Loghin a reamintit că pe toată perioada de desfășurare a evenimentului au fost anulate spectacolele programate, iar în zona parcului de distracții nu a fost fi muzică ambientală, târgul olarilor desfășurându-se în liniștea impusă de tristul eveniment de la Dorna Candrenilor. Vizitatorii târgului au putut găsi cele mai frumoase produse de ceramică ale unor meșteri din Marginea, Baia Mare, Horezu, Braşov, Cluj, Miercurea Ciuc, Corund, Deva, Botoşani, Dorohoi, Mureş, Arad, dar și din Cernăuţi – Ucraina, Drochia și Chișinău - Republica Moldova. Alături de aceștia, în cadrul târgului au fost prezenți și reprezentanți ai altor meșteșuguri tradiționale, respectiv cusături populare, sticlărie, pielărie, sculptură în lemn, împletituri, obiecte folosite în obiceiurile prilejuite de sărbătorile tradiționale, icoane, ouă încondeiate, meșteri veniți din Bistriţa, Odorheiul Secuiesc, Târgu Mureş, precum și meșteri populari din zonă.

După deschiderea oficială, creațiile meșterilor olari au fost jurizate de către specialiști etnografi şi reprezentanţi ai instituţiilor care au organizat evenimentul,  care urmăresc păstrarea tradiţiei şi creativitatea. În urma jurizării, marele premiu „Constantin Colibaba” a fost acordat meșterului olar Eusebiu Iacinschi, din Botoșani.

Târgul Olarilor „Ochiul de Păun” a fost organizat de Primăria Municipiului Rădăuți și Muzeul Etnografic „Samuil și Eugenia Ioneț”. Târgul a fost inițiat în anul 1983 din dorința păstrării, conservării și promovării străvechiului meșteșug al olăritului, dar și a celorlalte meșteșuguri populare și s-a bucurat de-a lungul timpului de participare naţională şi internaţională, denumirea „Ochiul de Păun” fiind inspirată din motivul dominant al decorului ceramicii de Rădăuți.

Pe perioada târgului, în „Sala Albă” din Rădăuți, recent renovată de primăria municipiului, a fost deschisă și o expoziție aniversară realizată de către angajații muzeului, care au selectat, pregătit și panotat piese reprezentative din colecțiile muzeului, ilustrative pentru aniversarea celor 40 de ani, ceramică de Rădăuți și Kuty, fotografii cu activitatea desfășurată în atelierul maestrului Constantin Colibaba, alături de familia sa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Frumusețea produselor de ceramică din întreaga țară, dar și din Moldova și Ucraina a putut fi admirată la Târgul „Ochiul de Păun” din Rădăuți.
 Vizualizări articol: 596 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Frumusețea produselor de ceramică din întreaga țară, dar și din Moldova și Ucraina a putut fi admirată la Târgul „Ochiul de Păun” din Rădăuți0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei