Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 aug 2023 - Anul XXVIII, nr. 199 (8423)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Alertă sanitar-veterinară

Rabia și pesta porcină africană dau din nou târcoale județului Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava se află în alertă și a demarat măsuri de supraveghere din cauza a trei cazuri de rabie confirmate în localități din Botoșani, din lunca Siretului, apropiate de granița cu județul nostru, respectiv din cauza reapariției accelerate de cazuri de pestă porcină africană în țară.

 

Cazurile de rabie se concentrează în localități din lunca Siretului și apropiate de frontiera cu Ucraina

Cu referire la rabie există la acest moment trei focare în evoluție, la Cândești – o bovină, la Vlădeni - un câine, și la Șendriceni – 2 bovine.

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a subliniat că este vorba de localități din lunca Siretului, care se dovedește a fi cu puternic potențial de răspândire de virus rabic (rabigen).

De altfel, și trei cazuri de turbare din acest an din județul Suceava au fost tot pe zona Siretului.

”Avem niște indicii clare ale zonei pe care evoluează virusul rabic. Noi am făcut vaccinare completă antirabică la Siret, Grămești și Zvoriștea, dar este nevoie și în continuare de vaccinări de completare.

Lucrăm la o analiză de risc și vom solicita ca momelile vaccinale să fie folosite preponderent pe zona lunca Siretului și zonele de frontieră cu Ucraina”, a declarat Sorin Mihai Voloșeniuc.

De altfel, există și o hartă realizată de specialiști care indică foarte clar cum au evoluat focarele de rabie, toate fiind în zone apropiate de frontiera cu Ucraina (vezi harta).

Specialiștii cred că numărul mare de vulpi și mai nou de șacali din lunca Siretului ar putea explica în mare parte această răspândire a rabiei.

 

La rabie există la îndemână metoda vaccinării

”Apelul către suceveni este clar, mai ales dacă se află în localități din lunca Siretului, să apeleze la medicii veterinari pentru ca pisicile și câinii din gospodării să fie identificați și vaccinați antirabic. Apoi, să ne sesizeze imediat dacă apar forme de agresivitate, respectiv forme paralitice la animalele din gospodărie, semne clare ale rabiei”, a mai punctat Sorin Mihai Voloșeniuc.

Apelul DSVSA Suceava este și către primari, cu privire la gestionarea problemei câinilor fără stăpâni. 

În Botoșani, unul dintre cazurile de turbare este la un astfel de câine fără stăpân.

Cum câinii au contact mult mai direct cu gospodăriile și cu oamenii decât vulpile, riscul de transmitere este mult mai mare.

Virusul rabiei este mortal atât la animale, cât și la om, dacă, Doamne ferește, s-ar transmite masiv într-o comunitate.

 

Pesta porcină a reapărut masiv prin țară. Reacția imediată pentru izolarea virusului este esențială  

Cu privire la pesta porcină africană, care face ravagii în populația de porci, după o perioadă de acalmie în țară au apărut peste 300 de focare. Cele mai apropiate focare la porcul domestic sunt pe raza județului Iași.

La pesta porcină africană nu există încă vaccin, astfel că esențială este prevenția.

”Cazurile de până acum au arătat că cea mai importantă este reacția imediată. Dacă un caz este semnalat la timp se pot lua măsuri imediate, iar virusul poate fi  izolat. Prin urmare, este esențial ca crescătorii să fie atenți la prevenție și apoi la reacție în caz că apar semne de boală”, este mesajul lui Sorin Mihai Voloșeniuc.

Persoanele care au treabă în pădure și au porci acasă, în gospodării, sunt sfătuite să nu intre în adăpostul animalului cu hainele și încălțămintea cu care vin din pădure, să se dezinfecteze, să nu uite de aceste măsuri pentru a nu suferi apoi pagube mari.
Primul simptom important al bolii este că animalul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. Prima reacție a crescătorului trebuie să fie contactarea medicului veterinar.  

Semnele mai severe apar în scurt timp: urechi învinețite, pete roșiatic-violete pe corp, secreții nazale și oculare de culoare roșie și uneori se instalează diaree hemoragică. Decesul survine de regulă în șapte zile de la primele simptome. Din păcate, nu există tratament, iar cel puțin la porcii domestici rata de mortalitate este de 100%.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rabia și pesta porcină africană dau din nou târcoale județului Suceava.
 Vizualizări articol: 1157 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rabia și pesta porcină africană dau din nou târcoale județului Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei