Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 aug 2023 - Anul XXVIII, nr. 198 (8422)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bani pierduți

Spitalul din Suceava a pierdut acces la 250.000 de euro în lipsa avizului de schimbare a denumirii în spital clinic, cerut Ministerului Sănătății din 8 august

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Proiectul de digitalizare a serviciilor Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, pregătit pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, are o valoare cu 250.000 de euro mai mică decât cea la care ar fi avut acces, dacă Ministerul Sănătății ar fi transmis în timp util avizul pentru schimbarea denumirii în spital județean clinic de urgență.

Termenul de depunere a proiectelor pentru finanțare este 25 august 2023. Spitalul a cerut acest aviz ministerului, prin instituția tutelară, Consiliul Județean, din data de 8 august a.c. și a revenit cu o nouă solicitare în data de 21 august, dar până pe 23 august la amiază documentul nu a fost transmis.

Din 13 iulie a.c., secțiile nefrologie, diabet zaharat, reumatologie, chirurgie ortopedică infantilă, medicină legală, chirurgie generală, pediatrie, ortopedie și traumatologie și laboratorul pentru depistarea tuberculozei din spitalul din Suceava au devenit clinice, prin ordin al ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. Conform legii, dacă o singură secție a unui spital este clinică, spitalul devine „clinic”. Schimbarea denumirii o face autoritatea tutelară, respectiv Consiliul Județean Suceava, dar după primirea avizului de modificare, din partea Ministerului Sănătății. Această cerere pentru acordarea „cu celeritate” a avizului pentru schimbarea denumirii a fost transmisă către minister de Consiliul Județean Suceava, la propunerea managerului spitalului, Alexandru Calancea, din 8 august a.c..

Managerul public al județului Suceava, Irina Vasilciuc, a declarat miercuri că Ministerul Sănătății este în termenul legal de 30 de zile pentru a răspunde la solicitare și are încredere că va fi primit acest aviz, care este „actul de naștere” al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. „Sută la sută îl vom primi, nu este nici un motiv de refuz. Nu avem nici răspuns negativ. Ministerul este în termenul legal de răspuns”, a precizat Irina Vasilciuc.

 

Spitalele județene au un buget de proiect de 750.000 de euro, în timp ce cele clinice au buget de un milion de euro

Chiar dacă avizul ar veni până vineri, 25 august, proiectul de digitalizare este deja elaborat și nu mai este timp pentru a fi schimbat. Conform apelului de proiecte din cadrul PNRR pentru investiții în sistemele informatice și în infrastructura digitală a unităților sanitare publice, lansat de Ministerul Sănătății în 7 iulie 2023, bugetul maxim pentru un proiect se acordă în funcție de modalitatea de organizare și funcționare a unității sanitare.  Astfel, pentru spital județean clinic suma maximă este de un milion de euro (fără TVA), în timp ce pentru spital județean bugetul maxim este de 750.000 de euro.

Consiliul Județean Suceava a anunțat, marți, 22 august, că depune un proiect în valoare de 4,4 milioane de lei în vederea digitalizării serviciilor Spitalului Județean „Sf. Ioan cel Nou”, cu finanțare prin PNRR.

Prin acest proiect, dacă va fi acceptat la finanțare, se vor achiziționa terminale mobile care permit scanarea codului de bare al fișei pacientului, medicația și materialele sanitare necesare, precum și vizualizarea recomandărilor medicului și rezultatele analizelor. De asemenea, se dotează sălile de operație din blocurile operatorii cu calculatoare medicale speciale care să permită culegerea informațiilor în timp real din sala de operație și încărcarea acestora într-un sistem informatic al spitalului pentru a putea fi procesate.

Se are în vedere și extinderea rețelei wireless în secțiile care nu au, la ATI, blocul operator, pneumologie, oncologie, infecțioase, dermatologie și la îngrijiri paliative. Spitalul ar urma să aibă și un panou unde pacientul sau aparținătorii, pe baza unui cod personalizat, să acceseze dosarul electronic medical, precum și aplicații pentru managementul documentelor și registrul digital, salarizare, resurse umane, registratură, pontaj și cititoare de carduri la poarta spitalului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spitalul din Suceava a pierdut acces la 250.000 de euro în lipsa avizului de schimbare a denumirii în spital clinic, cerut Ministerului Sănătății din 8 august.
 Vizualizări articol: 1894 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Spitalul din Suceava a pierdut acces la 250.000 de euro în lipsa avizului de schimbare a denumirii în spital clinic, cerut Ministerului Sănătății din 8 august3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei