miercuri, 23 aug 2023 - Anul XXVIII, nr. 197 (8421)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Solicitare

Redeschiderea dosarului „Orfelinatul groazei” din Siret și reluarea cercetărilor, cerute de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) solicită Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție redeschiderea dosarului „Orfelinatul groazei” din Siret, clasat în luna martie a acestui an. Expertul Florin Soare, din cadrul compartimentului de cercetare și investigații speciale al IICCMER, a declarat, marți, că a făcut această solicitare în termenul legal de 30 de zile, după anunțarea soluției de clasare dată de Parchet, dar până acum nu a primit nici un răspuns. Este vorba despre cazul Spitalului pentru Copii Neuropsihici Cronici Siret, unde în perioada 1980-1989 au murit 340 de copii, decese documentate de experții institutului și pentru care au fost sesizate organele de urmărire penală în data de 26 iunie 2018.

În sesizare IICCMER a arătat că a identificat probe, pe care le-a depus la dosar, „care indică faptul că în Spitalul pentru Copii Neuropsihici Cronici Siret, în perioada 01.01.1980-22.12.1989, au fost sute, dacă nu chiar mii de minori supuși la tratamente neomenoase de către regimul comunist dezinteresat de a le furniza chiar și elementele minimale necesare vieții. Odioasele tratamente aplicate minorilor au dus la moartea în condiții abominabile a unui număr 340 de minori, victime la care se adaugă supraviețuitorii acestor chinuri”.

Activităţile judiciare la faţa locului au fost efectuate de Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, pe bază de delegare de la Parchetul General.

După aproape 5 ani, procurorii au ajuns la concluzia că din analiza și coroborarea probelor administrate în cauză nu rezultă că, în perioada 1 ianuarie 1980 – 22 decembrie 1989, „statul român a instituit un regim caracterizat de tratamente inumane și degradante aplicate minorilor cu handicap sever instituționalizați în Spitalul pentru Copii Neuropsihici Cronici Siret, cu consecința decesului a minimum 340 de minori și provocarea de suferințe altor multe persoane minore care au supraviețuit acestui regim”, conform ordonanței de clasare.

Un alt motiv invocat de procurori pentru clasarea cazului a fost lipsa documentelor medicale întocmite copiilor instituționalizați în spitalul din Siret și a unor expertize medico-legale de necropsie, prin care să se stabilească „o legătură de cauzalitate între activitatea desfășurată de personalul acestei unități și decesul minorilor internați”.

 

În 5 ani, doar 5 persoane au fost audiate în dosarul „Orfelinatul groazei”

Expertul Florin Soare spune că „din multitudinea de persoane care ar fi putut fi audiate”, doar cinci persoane au fost invitate să dea declarații - un preot de la cimitirul „Sf. Dumitru” din Siret, o fostă contabilă care a lucrat la spital după 1990 și trei medici cu activitate în orfelinat în perioada comunistă. „Este greu de imaginat, dar procurorul de caz nu a audiat nici o victimă, deși Siretul este plin de persoane care au fost în acel spital. Audierea în calitate de martor a persoanelor identificate ca fiind de interes nu a fost realizată, deși IICCMER a pus la dispoziție datele de identificare a persoanelor care ar fi putut să fie audiate”, a subliniat Florin Soare.

Procurorii n-au putut găsi dovezi nici despre efectuarea testării produsului Aslavital pe copii de la Siret, asta în condițiile în care chiar un fost director al Spitalului de Neuropsihiatrie Siret, medic, a descris acest experiment într-o monografie în care a prezentat „studiul” respectiv.

Ziarul nostru a documentat în anul 2019 subiectul experimentelor clinice pe copii de la orfelinatul din Siret și a prezentat atunci toate datele: https://www.monitorulsv.ro/Reportaj/2019-04-10/O-suta-de-copii-din-fostul-Orfelinat-al-groazei-cu-varste-intre-9-luni-si-10-ani-au-fost-folositi-pentru-experimente-clinice-pentru-Aslavital.

Expertul IICCMER Florin Soare a mai spus că din dosar reiese că majoritatea actelor de cercetare penală în cazul „Orfelinatului groazei” au fost efectuate la începutul anchetei penale, în anii 2018-2019, „apoi nimic în 2020, 2021, 2022 și primele trei luni din 2023”. Acesta a comparat situația anchetei asupra orfelinatului din Siret cu cele desfășurate la alte cămine spital pentru copii din perioada comunistă (Cighid, Păstrăveni și Sighetu Marmaţiei) și a ajuns la concluzia că la Suceava nu a vrut nimeni să facă lumină. „În celelalte dosare au fost audiate aproximativ 400 de persoane, din care circa 200 sunt victime. La Păstrăveni s-a făcut și exhumare. La Suceava n-a vrut nimeni să facă asta. Noi sperăm în redeschiderea dosarului și reluarea cercetărilor”, a mai spus expertul de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Mai multe informații despre ceea ce a fost „orfelinatul groazei” de la Siret puteți citi în „Monitorul de Suceava” aici: https://www.monitorulsv.ro/Local/2018-09-05/Cimitirul-inocentilor-cu-sutele-de-victime-ale-Orfelinatului-Groazei-din-Siret-tainuit-sub-balarii,

https://www.monitorulsv.ro/Local/2018-09-19/Cimitirul-copiilor-morti-in-Orfelinatul-groazei-din-Siret-igienizat-in-urma-unui-articol-din-Monitorul-de-Suceava,

https://www.monitorulsv.ro/Local/2022-05-13/Institutul-de-Investigare-a-Crimelor-Comunismului-sprijina-infiintarea-muzeului-dedicat-victimelor-fostului-orfelinat-al-groazei-din-Siret.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Redeschiderea dosarului „Orfelinatul groazei” din Siret și reluarea cercetărilor, cerute de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului.
 Vizualizări articol: 1802 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Redeschiderea dosarului „Orfelinatul groazei” din Siret și reluarea cercetărilor, cerute de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei