Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 aug 2023 - Anul XXVIII, nr. 197 (8421)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9728 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,476 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Eficientizare

ASFOR propune subvenționarea înlocuirii sobelor vechi cu sobe moderne, cu randament ridicat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pentru un confort termic sporit, costuri mai mici și poluare redusă, Asociația Forestierilor din România propune demararea unui program național de subvenționare a înlocuirii sobelor vechi cu sobe moderne, cu randament ridicat.

Aproximativ 3,5 milioane de gospodării din România se încălzesc cu lemne. Cele mai multe dintre acestea se regăsesc în mediul rural. Politicile de izolare termică a locuințelor au ocolit mediul rural. La țară, oamenii se încălzesc cu lemne pe care le ard în sobe vechi, cu randament scăzut – sub 30%. Pentru a-și încălzi casele, oamenii ard cantități mari de lemn. Sobele vechi „nu țin” căldura. Pentru a face economii, nu sunt încălzite toate camerele. Mai mult, fumul degajat poluează.

În acest context, una dintre soluțiile cele mai potrivite este demararea unui program prin care statul să subvenționeze înlocuirea sobelor vechi cu unele noi, de înaltă eficiență. Există pe piață sobe moderne, pe lemn sau pe peleți, cu randamente de 80-90%. Există producători de sobe eficiente în toată Europa, inclusiv în România.

„Populația cea mai vulnerabilă și care are nevoie de sprijin trăiește în mediul rural”, atenționează ASFOR, semnalând disproporția uriașă a măsurilor de eficientizare energetică care vizează acest segmment al populației.

“Toate statele europene, inclusiv România, derulează programe de eficientizare energetică. Clădirile de locuit sunt izolate, mijloacele de transport în comun vechi sunt înlocuite cu unele eficiente energetic, sunt instalate tot mai multe panouri fotovoltaice, programul Rabla s-a extins și la electrocasnice etc. Atât la nivel european, cât și la nivel național sau local, toate aceste programe beneficiază de subvenții. Modernizarea sistemelor de încălzire este pe agenda statelor europene pentru că, dincolo de creșterea eficienței energetice, se reduc emisiile de gaze cu efect de seră. Nevoia de energie curată și ieftină este tot mai mare în condițiile în care prețul energiei a crescut, iar economiile europene sunt sub stres din cauza războiului din Ucraina.

Un astfel de ajutor intră și în schema de echitate europeană. Dacă locuitorii condominiilor urbane au avut sprijin pentru izolarea termică a locuințelor, ar fi firesc ca și gospodăriile de la țară să beneficieze de ajutor. În timp ce instalarea unei centrale termice pe lemn, peleți sau biomasă presupune costuri mari, înlocuirea unei sobe vechi cu una cu eficiență sporită este mult mai la îndemână”, explică Ciprian Muscă, președintele ASFOR.

Multe state dezvoltate sau administrații locale din aceste state au demarate asemenea programe. Acestea au proiecții pe termen lung, pentru că procesul, deși este relativ simplu, implică un număr mare de gospodării.

„Important este însă să facem primii pași și să începem un astfel de program! România are resursă din plin. Mai mult, peste jumătate din pădurile țării sunt proprietate publică – pădure publică a statului: 48,1% (3,1 milioane hectare) și pădure publică a unităților administrativ-teritoriale: 17,4%. De ce să nu folosim eficient lemnul? Să ardem mai puțin lemn în sobe și să valorificăm superior această resursă?

Un astfel de program este benefic pădurii, dar și sectorului forestier în ansamblu. Utilizarea eficientă a lemnului ar crește contribuția de 3,5-4% la PIB a sectorului nostru. Înlocuirea sobelor vechi, cuplată cu măsuri de modernizare a sectorului forestier, aduce avantaje tuturor”, adaugă reprezentenții ASFOR, care își oferă sprijinul pentru elaborarea unui set de politici publice, având expertiza necesară pentru a participa la fundamentarea acestora. Iar folosirea eficientă a lemnului este un țel care servește atât economiei românești, cât și românilor.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ASFOR propune subvenționarea înlocuirii sobelor vechi cu sobe moderne, cu randament ridicat.
 Vizualizări articol: 822 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ASFOR propune subvenționarea înlocuirii sobelor vechi cu sobe moderne, cu randament ridicat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei