Călăreți înarmați cu arcuri și săgeți ori cu săbii și scuturi, ieniceri, spahii, cavaleri îmbrăcați în armură din cap până în picioare, frumoase domnițe, dar și aprige războinice și sute de alte personaje medievale au invadat joi seara străzile Sucevei.
În sunetul tobelor de luptă, al cimpoaielor și al castanietelor, cea mai mare paradă medievală din țară a pornit din capătul cartierului Obcini spre Cetatea Sucevei, pe un traseu de peste 7 km - cel mai lung dintre toate evenimentele similare de la noi.
Un record s-a înregistrat și la numărul de spectatori – zeci de mii, parada fiind așteptată cu mare bucurie prin toate cartierele parcurse, chiar de la punctul de start până între zidurile Cetății, unde în acest timp a avut loc un concert al trupei Altar.
Zeci de mii de suceveni, dar și turiști veniți special pentru eveniment au urmărit parada cu 500 de cavaleri, domnițe, războinici din Europa și din Asia, dar și încântătoarele trupe de toboșari, aruncători de flăcări, arlechini și trubaduri, în vreme ce archebuzele și pistoalele cu care războinicii pușcau în aer au băgat în sperieți o grămadă de lume, spre amuzamentul altora.
Parada reprezintă doar partea introductivă a Festivalului de Artă Medievală „Ștefan cel Mare” din Cetatea de Scaun a Sucevei, care se întinde pe parcursul a trei zile, de vineri până duminică inclusiv, cu zeci și zeci de spectacole și evenimente susținute de trupe cu renume din Turcia, Bulgaria, Republica Moldova, Ungaria, Slovacia, Ucraina și România.
Festivalul medieval de la Suceava, ajuns la cea de-a 17-a ediție, a devenit cel mai mare din țară, iar anul acesta organizatorii se așteaptă să aibă 30.000 de participanți.