Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 aug 2023 - Anul XXVIII, nr. 189 (8413)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9746 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4657 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pro sănătate

Depresia și stările inflamatorii din organism

V-ați întrebat vreodată de ce vă simțiți mai „abătut” atunci când aveți o infecție, chiar și o simplă răceală? Motivul pentru care îmbolnăvirea corpului vă poate supăra mintea este legat de descoperirea faptului că una dintre cauzele profunde ale depresiei și ale majorității celorlalte dezechilibre ale dispoziției este neuroinflamarea.

Atunci când vă îmbolnăviți, sistemul imunitar produce markeri inflamatori: soldați biochimici numiți citokine ce acționează ca niște mesaje biochimice, care îi transmit organismului dumneavoastră să intensifice lupta împotriva infecțiilor. Cercetările au arătat că persoanele care suferă de anxietate și depresie au tendința de a avea niveluri mai ridicate de markeri inflamatori care circulă în fluxul sangvin. De asemenea, această conexiune este motivul pentru care bolile autoimune, cum ar fi artrita și lupusul, tind să se acutizeze odată cu depresia. Din nefericire, aceste citokine pot, de asemenea, să pătrundă în bariera hematoencefalică (BHE), de altfel protectoare, și să perturbe declanșarea hormonilor fericirii, cum ar fi serotonina.

Ceea ce mâncați poate influența foarte mult modul în care vă simțiți, deoarece alimentele pe care le consumați au un impact mare asupra neuroinflamării, cauza principală a tulburărilor de dispoziție. Prin urmare, atunci când suferiți de anxietate și depresie, este deosebit de important să consumați mai multe alimente care potolesc neuroinflamarea.

Știința enumeră mulți nutrienți care, dacă nu sunt consumați în cantitate suficientă, pot contribui la depresie, inclusiv B12, seleniu, zinc, acid folic și mulți alții. Dar numeroasele studii convingătoare despre unul dintre ei – Omega-3 –, au determinat Asociația Americană de Psihiatrie să recomande adăugarea a cel puțin 1 000 de miligrame pe zi de grăsimi Omega-3 la regimul general de tratament pentru tulburările de dispoziție. Omega-3 nu numai ca stimulează hormonii fericirii, dar întărește și hipocampul – una dintre zonele creierului care se micșorează Ia persoanele cu depresie severă.

Neurologii de la Departamentul de Psihiatrie Nutrițională și a Stilului de Viață de la Spitalul General din Massachusetts au arătat că persoanele care au mâncat mai puțin conform dietei americane standard,  plină de alimente procesate, și mai mult conform dietei de tip mediteraneean, bogată în alimente reale cu legume și produse marine, au suferit mai puțin de depresie. Studiul a relevat efectele antidepresive similare ale acestei diete. Astfel, noile descoperiri în domeniul neuropsihiatriei nutriționale actualizează faimoasa expresie a lui Hipocrate, „Hrana este un medicament”, în expresia modernă „Hrana este un medicament pentru mintea ta”.

De asemenea, petreceți timp în natură. În cadrul studiilor de terapie în natură, cercetătorii din domeniul neuroștiințelor au observat că persoanele cel mai puțin predispuse la anxietate erau, de asemenea, cele care beneficiau cel mai mult de faptul că se aflau în aer liber. Acest lucru are sens: oamenii anxioși au centrele de excitație la un nivel prea ridicat, dar natura le poate regla.

Cu cât este mai mult întuneric în viața dumneavoastră în timpul zilei, cu atât mai mult întuneric este posibil să vă pătrundă în minte. Neurologii cred că motivul pentru care persoanele depresive se simt mult mai bine în aer liber, la lumina soarelui, este acela că astfel se reduce hormonul de stimulare a stresului. numit hormon eliberator de corticoizi. Imaginați-vă că vă uitați pe fereastră sau că ieșiți afară, chiar și într-o zi înnorată, și imaginați-vă cum se micșorează producția fabricii dumneavoastră de hormoni de stres.

Programați-vă zilnic mintea pentru un stil de viață tot mai sănătos și mai adaptat cerințelor impuse de vârstă și istoricul propriilor afecțiuni ca să aveți o viață lipsită de afecțiuni fizice și psihice.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753 937 223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Depresia și stările inflamatorii din organism.
 Vizualizări articol: 2702 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 24 voturi
Depresia și stările inflamatorii din organism5.0524

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei