Aproape 14.500 de elevi din țară care au avut media generală mai mare de 8 în clasele V-VIII nu au reușit să treacă de evaluarea națională din acest an, adică să obțină media 5, arată Ziarul Financiar, zf.ro, într-o analiză realizată pe baza unor date furnizate de Ministerul Educației.
Astfel, elevi care teoretic au fost de 8, 9 sau 10 pe tot parcursul gimnaziului au fost notați cu calificative de repetenție la evaluarea națională.
Potrivit analizei zf.ro, în județul Suceava, 534 dintre elevii premianți care au dat examenul de final de gimnaziu nu au primit note de trecere din partea profesorilor evaluatori. Procentual asta înseamnă aproape 8% din numărul candidaților înscriși, proporție care plasează județul nostru ușor sub media națională de 8%.
Potrivit zf.ro, în Călărași, ponderea elevilor cu medii mai mari de 8 în clasele V-VIII care s-au înscris la evaluarea națională și nu au promovat examenul este de 14%, în Arad ponderea este de 13,5%, iar în Giurgiu este de 13%.
La polul opus, au fost cinci județe și Capitala unde ponderea elevilor cu medii mai mari de 8 în gimnaziu și nu au promovat examenul a fost de 6%, respectiv: Iași, Brăila, Cluj, Galați, Prahova.
21 de județe din țară au avut o pondere de peste 10% de elevi „premianți” în gimnaziu și repetenți la evaluarea națională.
2023, primul an în care media din gimnaziu nu mai contează la admitere
Rezultatele examenului de evaluare națională din acest an evidențiază, în cazul a sute de elevi suceveni, o discrepanță însemnată dintre media de la testarea de sfârșit de clasa a VIII-a și media din anii de gimnaziu, diferență ce în unele situații este chiar și de cinci puncte. În aceste situații, media din gimnaziu depășește cu mult nota de la evaluarea națională.
Reprezentanții Ministerului Educației par să fi observat aceste discrepanțe uriașe, astfel că, de la an la an, ponderea mediilor din clasele gimnaziale a tot scăzut la calcularea mediei de admitere (în 2013 avea o pondere de 50%, în 2017 avea o pondere de 20%).
2023 este primul an în care media anilor de gimnaziu a fost eliminată din calculul mediei de admitere la liceu, iar ierarhizarea absolvenților s-a realizat doar pe baza mediei obținute la evaluarea națională. Ministerul de resort a argumentat această decizie menționând că media din gimnaziu „nu este relevantă”.