„Natura este cel mai bun medicament” – unul dintre cele mai vechi și mai înțelepte sfaturi – se potrivește și mai bine în societatea actuală, stimulată artificial și supraîncărcată. Neurologii interesați de natură ne învață că, odată ce am început să lucrăm și să ne jucăm în interior în loc să ne jucăm afară, am început să ne pierdem mințile.
Mai multă mișcare în aer liber este un bun medicament pentru creier. A sta în interior, în camere fără ferestre, privind fix la lumina artificială, este nepotrivit pentru minte. Neuroștiința naturii, o nouă specialitate medicală, a demonstrat că atunci când facem o plimbare prin pădure producem mai mulți hormoni ai fericirii (serotonină, dopamină), ne relaxăm starea de spirit, ne scad hormonii de stres (cortizolul), ne micșorăm ritmul cardiac, ne scădem tensiunea arterială ridicată, ne diminuăm neuroinflamarea, contribuim la prevenirea și întârzierea demenței, creăm idei inteligente, avem gânduri mai fericite și ne simțim mai „pozitivi”.
Măsurătorile hormonilor de stres din salivă, urină și sânge arată că și hormonii de stres scad atunci când ieșim afară. Într-un studiu realizat de Departamentul de Medicină Forestieră al Școlii Medicale Nipone din Japonia, nivelurile de adrenalină din urina participanților care au petrecut o zi plimbându-se prin pădure au scăzut cu aproape 30%. Nivelul hormonului stresului a scăzut chiar mai mult la femeile care au participat la studiu decât la bărbați.
Neurologii au descoperit, de asemenea, că petrecerea timpului făcând mișcare afară crește un hormon numit DHEA, care ajută la dezvoltarea creierului. DHEA poate scădea pe măsură ce îmbătrânim – dacă îl lăsăm să o facă. Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât mai mare este doza de ieșiri în aer liber și joacă de care avem nevoie.
Ați observat vreodată cum creierul dumneavoastră devine obosit și încețoșat când faceți mai multe activități în același timp? Neurologii numesc acest lucru oboseală de concentrare divizată a atenției. Încercarea de a procesa prea multe lucruri în același timp conduce la distragerea atenției și la epuizarea mintală din cauza eforturilor noastre de a ne concentra în ciuda acestei distrageri. Recunoscând această nouă tulburare de oboseală a atenției, neuroștiințele au venit cu o soluție la problemă, pe care o numesc „restaurare cognitivă” sau „terapie de restaurare a atenției” (ART). În traducere: Luați o pauză, ieșiți afară și jucați-vă!
Atunci când v-ați confruntat cu o problemă dificilă, ați auzit vreodată sfatul înțelept „noaptea e un sfetnic bun”. Încercați, în schimb, varianta „plimbarea e un sfetnic bun”! Gândurile se adună, distragerile tind să dispară, iar claritatea mintală înflorește în timpul unei plimbări. Dublați aceste efecte dacă vă plimbați în natură.
Mișcarea este un medicament bun pentru mintea și corpul dumneavoastră. Dacă ar fi să căutați în literatura de specialitate informații despre beneficiile medicale ale mișcării în natură, ați descoperi că acestea depășesc orice medicament cumpărat din magazin: ajută la sănătatea inimii, îmbunătățesc funcția pulmonară, facilitează digestia, ușurează artrita, diminuează diabetul de tip II, reduc inflamația, reduc stresul, eliberează hormonii fericirii, reduc pragul durerii, dezvoltă un creier mai mare și mai inteligent și produc antidepresive, anxiolitice, antiinflamatoare și antioxidante.
Chiar și cunoscând toate aceste beneficii, multor oameni le este greu să se pună în mișcare. Cu toate că oamenii știu din punct de vedere intelectual că trebuie să facă mai multă mișcare, ei spun adesea lucruri de genul: „Pur și simplu nu îmi vine să mă apuc” sau „Am tot vrut să o fac”. Poate fi și mai greu, de exemplu, pentru persoanele depresive, deoarece depresia reduce motivația proprie.
Medicii spun că 30 de minute de mișcare pe zi sunt esențiale pentru sănătate. Ultimele studii arată că oamenii care fac mișcare trăiesc în medie cu 10 ani mai mult decât persoanele sedentare. „Simplul mers pe jos este foarte bun pentru persoanele care nu au răbdare sau voință să meargă la sală. Mergeți pe jos la serviciu și întoarceți-vă pe jos, dacă distanța nu este foarte mare. O jumătate de oră de mers pe jos este benefică și pentru musculatură, dar și pentru oxigenarea bună a creierului.
Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com