Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 9 aug 2023 - Anul XXVIII, nr. 185 (8409)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Schimbare de situație

Fosta exploatare minieră de sulf din Călimani a devenit o adevărată atracție turistică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fosta exploatare minieră de sulf din munții Călimani s-a transformat într-o adevărată atracție turistică, iar numărul turiștilor care merg acolo pentru a imortaliza imaginile este în creștere vertiginoasă. Asta și pentru că accesul se poate face cu autoturismul, în ciuda unor porțiuni de drum care sunt mai greu practicabile sau unde au căzut arbori și au blocat parțial calea betonată.

Mai nou, cei de la Parcul Național Călimani percep și o taxă de intrare, care este 10 lei de persoană sau 5 lei în cazul elevilor și studenților. E drept, mare lucru nu ți se oferă de acești bani, dar sunt marcate câteva trasee montane.

Accesul auto se face până un pic mai jos de fosta exploatare, iar apoi apare un semn de interzis. Nu știu cât de verificată e situația, pentru că duminică am întâlnit două autovehicule care veneau din sens opus.

Povestea exploatării miniere de sulf din munții Călimani a început în 1969, când autoritățile comuniste au decis să evite cât se poate de mult importurile de materii prime necesare industriei aflate la vremea respectivă în puternic avânt.

În Călimani a fost construită o adevărată colonie minieră, care după 1997, când exploatarea a fost închisă, oferea o imagine jalnică. S-au realizat o serie de lucrări de ecologizare, iar mare parte din clădirile existente au fost demolate.

Mai există, rătăcită, câte o clădire din fosta exploatare minieră, dar e prea puțin pentru ca actualii turiști să își dea seama de dimensiunea reală a coloniei.

În vremurile de glorie, acolo lucrau chiar și câte 8.000 de oameni, iar cei care nu făceau naveta din satele apropiate rămâneau în colonie. Aici aveau la dispoziție cantină, dispensar și alte facilități pentru a putea locui. Activitatea de aproape trei decenii a dus la formarea unui imens crater, care îți dă senzația că ești într-o altă lume.

Diferite culori se îmbină pe cele 20 de niveluri ale exploatării, iar groapa rezultată are o adâncime maximă de 400 de metri și un diametru de un kilometru.

 

Deși este o rană care se va vindeca probabil într-un timp foarte lung, această adevărată ciudățenie a devenit un punct de atracție. Sute de oameni aleg să meargă în această zonă pentru fotografii sau filmulețe și pentru o scurtă plimbare, iar turiștii sunt din toate colțurile țării. Cei care nu știu cum să ajungă la fosta exploatare minieră din munții Călimani trebuie să ajungă la Dorna Arini, iar din drumul național 17B vor vira către comuna Șaru Dornei, iar ultimul sat pe care îl vor întâlni în cale este Gura Haitii.

De acolo se intră pe un drum betonat realizat acum cinci decenii pentru a deservi exploatarea minieră. Pe anumite porțiuni trebuie atenție mare, betonul fiind distrus, atât de intemperii, cât și de cei care exploatează material lemnos.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fosta exploatare minieră de sulf din Călimani a devenit o adevărată atracție turistică.
 Vizualizări articol: 2610 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fosta exploatare minieră de sulf din Călimani a devenit o adevărată atracție turistică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei