Un motociclist din satul Dârmoxa, oraș Broșteni, a rămas pieton pentru jumătate de an. Acesta a fost depistat vineri dimineață de polițiștii de la Biroul Rutier Suceava în timp ce gonea cu 197 km/h pe DN 17, pe o porțiune de drum unde limita de viteză era de 80 km/h. Oamenii legii au făcut semnalele regulamentare de oprire, dar motociclistul le-a ignorat și și-a continuat deplasarea. A fost prins după câțiva kilometri, dar în timpul urmăririi a realizat și o depășire pe linie continuă. Pentru abaterile din trafic a primit amenzi în valoare totală de 4.060 de lei, iar permisul i-a fost suspendat pentru 180 de zile. Incidentul vine după ce un alt motociclist a fost prins după o urmărire pe străzile din Suceava. Era vorba de un tânăr din Udești, care nu avea nici permis de conducere. În cazul acestuia s-au dat amenzi de aproape 18.000 de lei. În acest context, polițiștii au venit cu o serie de recomandări pentru motocicliști:
- Utilizați echipamentul de protecție omologat (cască, costum, cizme și mănuși) pentru că numai acesta vă poate asigura o protecție eficientă în caz de accident.
- Fiți vizibili – folosirea permanentă a luminii de întâlnire și semnalizarea oricărei schimbări a direcției de mers sunt obligatorii, iar pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă folosiți echipament reflectorizant.
- Respectați regulile privind efectuarea depășirii, manifestați prudență și efectuați această manevră numai prin partea stângă, fără a-i incomoda pe ceilalți parteneri de trafic.
- Nu creați surprize în trafic, manevrele bruște sau accelerarea puternică a motorului produc disconfort, iar aplicarea principiului ,,mă strecor” pentru că am timp sau am loc, generează risc major de accident.
- Adaptați permanent viteza la condițiile meteo, de drum și de trafic.
- Anticipați pericolele – rulând la distanță de minimum 1,5 m față de vehiculele aflate în staționare, pentru a evita deschiderea bruscă a unei portiere.
- Nu confundați strada cu pista de concurs – viteza crește exponențial riscul de accident, precum și gravitatea consecințelor.
Polițiștii au mai menționat că neoprirea la semnalul regulamentar al polițistului rutier nu este doar o contravenție, ci poate atrage consecințe din cele mai grave pentru șoferul care încalcă legea, pasagerii din vehiculul acestuia, alți participanți la trafic (șoferi sau pietoni) și chiar pentru polițiștii care vor desfășura activități de interceptare și oprire. În plus, urmărirea vehiculului care nu oprește la semnalul polițistului generează riscuri suplimentare pe fondul dezvoltării unor viteze superioare de deplasare, presiune psihică suplimentară în condiții asociate de multe ori și consumului de alcool sau substanțe interzise de către șoferi.