„Școala de vară” de la Bălcăuți, ajunsă la a VI-a ediție, a reunit, în perioada 24-28 iulie 2023, peste o sută de elevi ai claselor I-VIII, de la școlile Bălcăuți, Negostina și Gropeni. „Casă, dulce casă” a fost denumirea școlii de vară din acest an. Tabăra a oferit copiilor oportunitatea de a-și dezvolta competențele lingvistice în limba maternă ucraineană și, totodată, să își exprime creativitatea în cadrul activităților extrașcolare.
Proiectul „Școala de vară” a luat ființă la inițiativa lui Ilie Sauciuc, președintele Filialei Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), în parteneriat cu Consiliul Județean Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Primăria și Consiliul Local Bălcăuți și Școala Gimnazială din localitate.
Anul acesta, parteneriatul din cadrul „Școlii de vară” a fost consolidată prin implicarea a doi noi parteneri de prestigiu: Colegiul Național „Mihai Eminescu” (CNME) Suceava și Colegiul Pedagogic din cadrul Universității „Iurii Fedkovici” Cernăuți.
Schimb de bune practici
În tabără au fost prezenți și 14 studenți ucraineni cu profil pedagogic, însoțiți de două cadre didactice, cărora li s-au adăugat alte două cadre didactice delegate de Consiliul Regional din Cernăuți. Aceștia au împărtășit din experiența lor didactică și au creat o punte culturală între elevii din Bălcăuți și colegii lor din Ucraina. Filiala UUR Suceava, CNME și Colegiul Pedagogic din Cernăuți sunt parteneri și în cadrul proiectului educațional „Elevi acum, profesori în devenire”, care are ca scop principal schimbul de bune practici dintre cele două instituții de învățământ pedagogic.
La evenimentul de deschidere au fost prezenți președintele Filialei UUR Suceava, Ilie Sauciuc, inspector pentru limba ucraineană în cadrul IȘJ Suceava, Petru Tănase, secretar general al Consiliului Județean (CJ) Suceava, Corina Derla, consilier superior la Serviciul diasporă și parteneriate externe din cadrul CJ Suceava, Victor Hrihorciuc, vicepreședinte UUR, Vasile Şoiman, primarul comunei Bălcăuţi, Iulian Petru Chideşa, viceprimarul comunei gazdă, Mihaela Pintrijel, directorul Şcolii Gimnaziale Bălcăuţi, Silvia-Corina Nuțu, directorul Colegiului Național „Mihai Eminescu” Suceava, cadre didactice din Bălcăuţi şi Cernăuţi.
Oficialitățile au adresat mesaje de apreciere pentru această inițiativă, subliniind beneficiile semnificative pe care aceasta le aduce elevilor participanți. Festivitatea de deschiderea a triumfat cu momentele artistice prezentate de ansamblurile „Cervona kalena”, coordonat de Iulian Chideșa, și „Kozaciok”, coordonat de Petru Șoiman. Dansurile tradiționale ucrainene au captivat publicul, aducând ropote de aplauze și multă bucurie.
Activități interactive și atractive
Am aflat de la organizatori că activitățile educative desfășurate pe parcursul „Școlii de vară” au avut în vedere stimularea și dezvoltarea competențelor lingvistice în limba ucraineană, încurajarea exprimării creative, elevii având prilejul să-și afirme identitatea etnică și să lege prietenii cu colegii lor ucraineni promovând buna înțelegere interculturală.
Proiectul a fost coordonat de Mihaela Loredana Pintrijel, directorul Școlii Gimnaziale Bălcăuți, care a lucrat cu o echipă de profesioniști formată din cadre didactice provenite de la cele trei școli: Chideșa Cristina, Fraseniuc Diana Emanuela, Cîrstean Narcisa, Dascaliuc Lidia, Pițuc Mihaela, Șoiman Petru, Șoiman Rodica, Cozariuc Alina, Grigoriciuc Lăcrămioara, Pîșlea Daniela. Buna desfășurare a activităților propuse în cadrul acestei acțiuni a fost posibilă cu finanțarea UUR, cofinanțarea CJ Suceava și sprijinul oferit de CNME cu privire la cazarea oaspeților din Ucraina.
„La festivitatea de încheiere, în prezența unui public numeros, tinerii studenți de la Colegiul Pedagogic din Cernăuți au prezentat un frumos și emoționant moment artistic ce a cuprins dans contemporan, dans bucovinean, poezii și cântece cu mesaj profund și speranță de pace. Insp. Ilie Sauciuc a oferit diplome de participare tuturor membrilor delegației ucrainene și întregii echipe de proiect. În încheiere, toți participanții au cântat imnul Școlii de vară, pe versuri compuse de aceștia, împreună cu prof. Șoiman Petru”, am mai aflat de la cei prezenți în tabără.
Reușita „Școlii de Vară” din acest an, așa cum au declarat participanții, se datorează faptului că pe parcursul întregii săptămâni s-au derulat activități interactive și atractive atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice.