Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 aug 2023 - Anul XXVIII, nr. 183 (8407)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dotare laborator

Sanitar-veterinarii solicită fonduri pentru a putea verifica eficient și la timp produsele alimentare care vin din Ucraina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a început demersuri argumentate în încercarea de a obține finanțare care să-i permită achiziționarea de echipamente acreditate pentru a putea analiza la timp și detecta problemele ce pot exista la produsele care vin dinspre Ucraina.

Având în vedere cum este poziționat județul Suceava, la granița cu Ucraina, cu puncte de inspecție în frontiere la Siret, Vicovu de Sus și Vicșani, unde sunt controlate din punct de vedere sanitar-veterinar produsele de origine animală, non-animală și furajele care intră în tot spațiu UE, dotarea Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Suceava în vederea determinării pesticidelor și a micotoxinelor (substanțe toxice sintetizate de mucegaiuri -ciuperci care pot afecta grav sănătatea omului şi a animalelor) din alimente și furaje reprezintă o prioritatea zero.

 

  • Unele produse cu probleme pot fi deja date la consum până vin rezultatele de prin țară

 

”Un produs care pune în pericol sănătatea este o urgență majoră, nu putem aștepta rezultate de la laboratoare din țară, mai ales când vorbim despre acest trafic intens de produse din Ucraina.

Ei prezintă un buletin de analiză din Ucraina, prin urmare nici un transport nu poate fi ținut pe loc. Este nevoie să avem rapid rezultatele noastre, pentru a putea acționa dacă este cazul.

Trimitem probele la Constanța sau pe la alte laboratoare și uneori la legume-fructe poate dura și 7 zile sau mai mult până avem rezultatul. Când avem rezultatul produsul nici nu mai este pe piață”, a declarat doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava.

 

  • Noile dotări și personal în plus ar aduce un laborator performant și cu program extins la Suceava

 

Pentru implementarea și acreditarea celor două metode de analiză este necesară o investiție estimată de 4 milioane de lei, plus aprobarea înființării a opt posturi, din care 6 posturi studii superioare (chimist, fizician, inginer), plus 2 posturi studii medii (asistent veterinar și laborant).

Dacă s-ar obține aceste posturi nu doar că s-ar realiza o gamă de analiză mult mai vastă, dar programul laboratorului ar putea fi extins pe două schimburi și în weekend.

Posturile pot fi alocate și aprobate de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, care a mai sprijinit recent DSVSA Suceava cu posturi noi și dotări necesare.

Pe partea de finanțare a achiziției de echipamente, ajutor poate veni și de pe plan județean, având în vedere cât de importantă este problema semnalată. 

 

  • Lotul de hribi oprit după examenul de control al radioactivității

 

Doctorul Voloșeniuc a subliniat că există în echipa sa de la DSVSA Suceava 3-4 specialiști recunoscuți la nivel național, iar în jurul lor se poate forma o echipă competitivă, evident însă când vor fi și echipamentele necesare.

În momentul de față analiza pentru determinarea pesticidelor din produse de origine animală se efectuează cu un echipament uzat, din 2008, cu detectorul saturat, care nu atinge limitele de performanță la unii compuși, în timp ce la alții nu se poate face deloc analiză.

Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranţa Alimentelor al DSVSA Suceava are echipament adecvat pentru radioactivitate și metale grele, iar exemplul recent și concret este cel legat de un import de 1500 de kg de hribi uscați și făină de hribi din Ucraina care a fost oprit după ce probele analizate în laboratorul de la Suceava au arătat, la examenul de control al radioactivității, depășiri mari la izotopii de cesiu 134 și cesiu 137.
”Pentru a putea dezvolta metoda de determinare a pesticidelor din produsele de origine animală, non-animală și furaje, cât și metoda de determinare a micotoxinelor, vă rugăm să ne sprijiniți cu achiziția echipamentelor linie completă și cu aprobarea posturilor în vedere angajării de personal”, este concluzia unui memoriu al instituției sucevene.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sanitar-veterinarii solicită fonduri pentru a putea verifica eficient și la timp produsele alimentare care vin din Ucraina.
 Vizualizări articol: 700 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sanitar-veterinarii solicită fonduri pentru a putea verifica eficient și la timp produsele alimentare care vin din Ucraina0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei