24 de copii abandonați din județul Suceava au început o viață nouă, cu multă iubire și multă speranță, în familiile care i-au adoptat anul trecut. Majoritatea copiilor adoptați sunt din asistență maternală, dar au fost și copii din plasament la rude care au fost adoptați de acestea.
Părinții adoptivi, fără excepție, pentru că și-au dorit din tot sufletul un copil, realizează pentru aceștia ceea ce altora li se pare imposibil. Acești copii uitați în grija statului de cei care le-au dat viață le oferă o șansă imensă altor familii de a deveni părinți. Alți 63 de copii părăsiți în sistemul sucevean de protecție al copilului așteaptă o familie adoptivă, 39 dinte copii fiind pe „profilul public”. Ei așteaptă să aibă o familie care să-i crească și să le ofere afecțiune, să aibă o mamă și un tată. Îmbucurător este faptul că, în ultimii ani, tot mai multe familii își fac curaj să adopte un copil după ce Legea adopției a suferit modificări care vin în sprijinul familiilor care doresc să adopte.
Familiile care vor să adopte preferă, în principal, copii cu vârste cuprinse între 0-13 ani, sănătoși
Stând de vorbă cu consilierul juridic Gabriela Elena Prundel, șef Birou adopții și postadopții din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava,dar și cu mai mulți părinți adoptivi, am aflat că familiile care vor să adopte preferă, în principal, copii cu vârste cuprinse între 0-13 ani, fără probleme medicale sau cu nevoi medicale care pot fi recuperate, mulți optând pentru „indiferent de sex”. „Printre copiii puși pe listele de adopție se numără și frați. În anul 2022, 24 deminori din Suceava, aflați în evidențele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, au fost adoptați. Creșterea numărului de familii din județul Suceava care au adoptat copii de pe profilul public anul trecut a crescut la 15, aceste familii adoptând copii mari, grupe de frați sau copii cu nevoi medicale care pot fi recuperate”, ne-a spus Gabriela Elena Prundel.
Se solicită ca „adopția să fie o urgență pentru judecători”
În evidențele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava, la sfârșitul anului trecut, pe lângă cei 39 de copii care au primit încredințări în vederea adopției, alți 42 auprimit încuviințări pentru adopții naționale, iar pentru 24 de copiis-a deschis procedura de adopție națională. Un copil poate fi adoptat numai dacă se află în sistem cu măsură de protecție și după ce instanța de judecată l-a declarat adoptabil.
O parte dintre copii nu au fost încă adoptați pe motiv că sunt prea mari, au peste 13 ani, sunt grupe de frați și nu vor să fie separați, iar unii au probleme serioase de sănătate.
Anul acesta, până la data de 1.08.2023, cinci copii din județul Suceava au fost încredințați în vederea adopției, 15 copii de pe profilul public din țară au fost încredințați în vederea adopției la familii din județ și un copil din județ a fost încredințat în vederea adopției la o familie din țară. Pe rolul instanței de judecată se află șase dosare de încredințare în vederea adopției, pentru opt copii la șase familii, depuse pe rolul instanței începând cu data de 26 iunie 2023, 4 iulie 2023, 7 iulie 2023 , 26 iulie 2023 și 27 iulie 2023, care așteaptă termen de soluționare a cererii. Pentru toate se așteaptă stabilirea termenului de judecată.
Am primit și mesaje de la familii de suceveni nemulțumite de greva/vacanțajudecătorilor care, spun acestea, afectează adopția. „Eu de două luni aștept un termen de încredințare definitivă pentru doi copii, și nu se judecă aceste caz. Pentru judecători nefiind o prioritate acești copii... În acest timp, copiii tot sunt plimbați între noi, părinți adoptivi, și asistenți maternali, pentru că legea nu ne dă voie să îi ținem la noi în permanență până la încredințare. Și tot din această cauză, nu putem să îi înscriem la școală sau să mergem cu ei la medic”, este unul dintre mesajele de nemulțumire ce vine din partea unor părinți adoptivi, „care așteptă să fie o familie pe deplin”, dar care depind de decizia judecătorilor.
„În ceea ce privește numărul de adopții încuviințate, acesta este 22. Pe rolul instanței se află nouă dosare de încuviințare, depuse începând cu data de 26 mai 2023, 29 mai 2023, 30 mai 2023, 15 iunie 2023, 14 iulie 2023, 17 iulie 2023, 26 iulie 2023 și 27 iulie 2023. Dintre acestea, pentru patru dosare s-a stabilit termen de judecată, iar pentru restul de cinci dosare se așteaptă termen. Având în vedere situația actuală, pe 25.07.2023 DGASPC Suceava a transmis o adresă către Tribunalul Suceava, prin care solicita considerarea cauzelor de adopție ca fiind urgente spre a fi judecate. În data de 01.08.2023 s-a procedat la o revenire a adresei respective care a fost transmisă Tribunalului Suceava”, ne-a detaliat situația actuală consilierul juridic Gabriela Prundel.
Cine poate adopta
Analizând statistic dinamica adopțiilor din ultimii doi ani, se observă o creștere a numărului adopțiilor. Motivul îl constituie modificarea Legii adopției, care a determinat flexibilizarea procedurii de evaluare a adoptatorilor, a declarării adoptabilității copiilor și a etapei de monitorizare postadopție.
Poate adopta orice familie/persoană, cetățean român, cu domiciliul în România, care a locuit efectiv și continuu în ultimele 6 luni cel puțin 3 luni anterior depunerii cererii pe teritoriul țării. Solicitanții nu trebuie să aibă cazier, trebuie să fie clinic sănătoși, să nu fi avut copii în sistemul de protecție și să nu fi fost decăzuți din drepturile părintești.
Pentru a ajunge părinți adoptatori, familiile care vor să adopte un copil întocmesc un dosar, urmează niște cursuri, sunt consiliate, participă la ședințele de evaluare și abia după ce întrunesc toate condițiile legale primesc atestatul de părinți adoptatori. Prioritate la adopție au persoanele alături de care copilul s-a bucurat de viață de familie și apoi alte familii atestate.
„Reprezintă criteriu de selecție viața de familie pe care copilul o are cu familia (viața de familie trebuie să fie de minimum șase luni, este cazul asistenților maternali și al rudelor care au în plasament copii). În situația familiilor care au adoptat frați ai copiilor declarați adoptabili, adoptatorii trebuie să fie atestați pentru doi copii sau să aibă atestat pentru al doilea copil valabil pentru a putea beneficia de criteriul ”frații adoptați cresc împreună”. Familiile adoptive care au adoptat copii și care au frați în sistem, dacă doresc să adopte fratele este necesar să aibă un atestat valabil la momentul deschiderii procedurii de adopție pentru fratele din sistem”, explică reprezentanții DGASPC Suceava.
Timpul de așteptare al unei familii depinde de ce fel de copil își dorește să adopte
Înainte ca un copil să devină adoptabil, managerii de caz trebuie să caute părinții copilului, pentru că mai întâi trebuie făcute toate demersurile de reintegrare a copilului în familie. Situația unui copil aflat în sistemul de protecție este reevaluată în funcție de condițiile care au stat la baza instituirii măsurii de protecție specială: șase luni - dacă copilul a fost ridicat în regim de urgență, iar părinții nu colaborează cu autoritățile în vederea reintegrării - respectiv un an - dacă familia nu dorește reintegrarea. De asemenea, dacă au trecut șase luni și părinții nu au putut fi găsiți, atunci managerii de caz pot propune deschiderea procedurii de adopție.
Timpul de așteptare al unei familii depinde de ce fel de copil își dorește să adopte. Dacă au flexibilitate cu privire la grupa de vârstă a copilului, sexul copilului și vor să vizualizeze profilul public, pot adopta imediat după ce au obținut atestatul de familie adoptivă. „Putem să dăm ca exemple cele șase familii din județul Suceava care au adoptat copii imediat după ce au vizualizat profilul public. De asemenea, este și o familie din țară care a adoptat un copil de pe profilul public din județul Suceava. Avem, de asemenea, familii care au adoptat copii în condițiile în care au copii biologici, nu sunt asistenți maternali și nu au nici un grad de rudenie cu copilul adoptat”, ne-a mai spus șefa Biroului adopții și postadopții din cadrul DGASPC Suceava.
Profilul familiilor care își dau copiii în adopție sunt familii care din momentul în care au dat copilul în sistemul de protecție nu au menținut legătura cu acesta sau nu au reușit să facă dovada posibilităților materiale și garanțiilor morale necesare reintegrării copilului în familie. „Ziua națională a adopției a devenit o tradiție la nivelul DGASPC Suceava și reprezintă evenimentul prin care se reconfirmă faptul că copiii adoptați fericiți au părinți împliniți sufletește. Tuturor familiilor care adoptă, dar și celor care au adoptat le dorim să formeze împreună cu copilul adoptat o echipă care să rămână împreună pentru a progresa și să lucreze împreună pentru a avea succes”, este mesajul directorului executiv al DGASPC Suceava, Nadia Crețuleac.