„Jur credinţă patriei mele, România, jur să-mi apăr ţara chiar cu preţul vieţii, jur să respect Constituţia, legile ţării şi regulamentele militare. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!” – au rostit într-un glas cei peste 150 de elevi ai Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni, seria iulie 2023 - aprilie 2024.
La ceremonia desfăşurată în faţa Primăriei Municipiului Fălticeni au fost prezenţi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Jandarmeriei Române, ai autorităţilor judeţene şi locale, instituţiilor militare din judeţ, ofiţeri în rezervă şi retragere, părinţii, rudele şi prietenii elevilor.
După prezentarea onorului subsecretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne Gherghe Sorescu şi cuvântul comandantului Şcolii de Subofiţeri de Jandarmi, colonelul Tudor Vladimirescu, care a vorbit despre momentul începerii unei cariere frumoase între oameni, într-un spaţiu care le va aminti celor prezenţi de acest jurământ, a fost oficiată o slujbă religioasă de către un sobor de preoţi.
Colonelul Tudor Vladimirescu le-a spus viitorilor jandarmi: „Trebuie să mulţumim multor oameni pentru organizarea şi desfăşurarea Jurământului militar în această zonă în care revenim din anul 2015. Participarea la un astfel de moment marcant pentru elevi şi pentru restul participanţilor, într-o zonă protejată de biserică şi în care alături de noi sunt monumentele eroilor unităţii noastre care şi-au dat viaţa în Războiul pentru Independenţa ţării, nu o putem uita.
Dragi părinţi şi prieteni ai elevilor, vreau să vă asigur că ai voştri dragi copii şi rude au făcut o alegere foarte bună pentru o carieră militară pe care au început-o în Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni. Beneficiem de un corp profesoral pregătit, omogen, empatic, care vă vor călăuzi pe un drum bun, plin de succes. De azi înainte, prin voia voastră şi ocrotirea lui Dumnezeu v-aţi legat pe viaţă de ţară. Fiţi demni de acest legământ. Dumnezeu să vă ajute!”
Jurământul militar a fost un act de conştiinţă patriotică şi civică
Rostirea Jurământului militar și intonarea imnului au fost acte de conştiinţă patriotică şi civică prin care elevii şi-au asumat răspunderea de ostaşi. Au fost urmate de alocuțiunile invitaţilor. Primul care a luat cuvântul a fost primarul Cătălin Coman, care a vorbit despre o zi deosebit de importantă din viaţa tinerilor care îşi asumă cu adevărat statutul şi obligaţiile unui militar.
„Suntem într-o locaţie frumoasă din municipiul nostru şi împreună cu domnul colonel Tudor Vladimirescu, comandantul unităţii, nu am ales-o întâmplător. Suntem lângă Biserica <Adormirea Maicii Domnului>, pentru că nimic nu e fără Dumnezeu. Mai aproape avem <Altarul eroilor> din Războiul pentru Independenţă şi din cele două războaie mondiale, asta ca să vă insufle curaj şi să aveţi un ţel în ceea ce priveşte cariera militară. Suntem în faţa clădirii Primăriei şi Consiliului Local al Municipiului Fălticeni. Asta simbolizează rolul pe care îl veţi avea în dezvoltarea comunităţii şi legătura strânsă pe care trebuie să o aveţi cu comunitatea astfel încât să ne simţim protejaţi şi ocrotiţi”, a spus primarul Cătălin Coman
Un moment de referinţă al carierei
Despre cel mai important moment din viaţa unui ostaş, depunerea jurământului militar, a vorbit şi prefectul Alexandru Moldovan, care a considerat ziua de 4 august un moment de referinţă al carierei tinerilor care şi-auasumat oficial o responsabilitate.
„Este o zi importantă pentru dumneavoastră, care vă va marca viaţa şi cariera. Vreau să vă felicit pentru că aţi ales disciplina, pentru că aţi ales iubirea de ţară, sacrificiul. Am convingerea că împreună cu profesorii de la Şcoala Militară de Subofiţeri Fălticeni veţi reuşi să ne faceţi mândri atât pe noi, pe părinţii dumneavoastră şi vă veţi clădi o carieră frumoasă”, a declarat prefectul Alexandru Moldovan. Acesta le-a dat şi un sfat viitorilor jandarmi în calitate de jurist: „Să respectaţi cu sfinţenie legământul pe care vi l-aţi asumat astăzi: să apăraţi patria, să iubiţi oamenii, poporul”.
Jurământul, un act de profundă conștiință, o adeziune sacră și responsabilă
Senatorul Gheorghiţă Mîndruță - secretar al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională - şi-a adus aminte de începuturile şi satisfacţiile carierei militare: „Cu 30 de ani de urmă eram în locul dumneavoastră, la Piteşti, ca absolvent al Institutului Militar Auto şi pe lângă emoţiile zilei aveam o grămadă de întrebări. Ce va fi, cum va fi, ce mă va aştepta în cariera militară? Nu o să vă mint şi să vă spun că totul va fi lapte şi miere, nu o să vă spun că veţi avea un drum drept, fără ocolişuri, urcuşuri şi coborâşuri, dar după 21 de ani de carieră militară vă garantez că veţi avea parte de multe satisfacţii, de multe împliniri, iar la sfârşitul zilei veţi avea satisfacţia lucrului bine făcut.
Ca senator şi secretar al Comisiei de apărare din Senat, vă asigur că există în cadrul Parlamentului toată dorinţa de a crea un cadru legislativ care să vă ajute în cariera dumneavoastră, care să vă asigure predictibilitate, oportunităţi cât mai multe de a participa la misiuni externe, de a avansa în carieră.
Sunt convins că veţi reprezenta cu mândrie steagul României, imnul şi vă îndemn să acordaţi aceeaşi onoare şi demnitate uniformei pe care o purtaţi”.
Şcoala Militară de Subofiţeri din Fălticeni oferă tineri bine pregătiţi, profesionişti
Despre tinerii care au ales o carieră în Ministerul Afacerilor Interne au vorbit Gherghe Sorescu, subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, chestor principal de poliție Valentin Minoiu, șef al Direcției generale Resurse Umane din Ministerul Afacerilor Interne, colonel Marian Brâncoveanu, adjunct al Inspectorului General al Jandarmerie Române, care a dat citire mesajului Inspectorului General al Jandarmerie Române cu ocazia depunerii jurământului militar.
Chestor principal de poliție Valentin Minoiu a declarat: „Strigarea jurământului sacru, prima dumneavoastră misiune solemnă față de patrie, aici, în mijlocul comunității, în slujba căreia acesta se va și împlini, este mai mult decât mobilizatoare. Ceremonia de astăzi este despre reuşită şi emoţie, pentru că jurământul militar este și va rămâne un act unic în viața voastră, un act de profundă conștiință, o adeziune sacră și responsabilă prin care vă angajați să puneți împlinirea datoriei față de țară, popor și valorile naționale mai presus de voi înșivă. Prin rostirea acestui jurământ veți purta în suflet drapelul tricolor, simbol al gloriei și onoarei militare, a unității poporului român, fiind de astăzi alături de ceilalți militari ai ţării forţa, puterea și viitorul patriei noastre, România”.
Gherghe Sorescu, subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a rostit în fața celor adunați la Fălticeni: „Ziua depunerii jurământului militar este o zi încărcată de emoție care marchează începutul unei noi etape în viața și cariera dumneavoastră. Ea reprezintă un pas important către maturitate și către asumare unei responsabilități foarte mari, aceea de a urma o carieră într-un domeniu pe cât de dificil, pe atât de plin de satisfacții
Şcoala Militară de Subofițeri de Jandarmi din Fălticeni a oferit ministerului nostru generații întregi de oameni bine pregătiți, profesioniști dedicați muncii și camarazi de nădejde în misiunile înregistrate. Am încredere că și generația voastră va fi una foarte valoroasă, care va aduce cu ea un suflu proaspăt și o atitudine modernă, pro activă, contribuind astfel la îmbunătățirea și eficientizarea activității în unitățile în care veți fi repartizaţi.
Succesul este al celor care aleg acest drum cu credință și cu dorința de a fi la înălțime, înțelegând că în toată cariera lor se vor afla în slujba cetățeanului, iar cetățenii vor fi adevăratele repere ale activității sancționând orice derapaj profesional sau apreciind interacțiunile și intervențiile profesionale. Să nu uitaţi niciodată acest moment, depunerea jurământului militar, să nu uitați niciodată cuvintele rostite şi legământul de credinţă pe care îl faceți astăzi cu România și cu românii. Aveţi din partea mea şi a colegilor din Ministerul Afacerilor Interne toată aprecierea şi toată susţinerea”.
După defilarea elevilor jandarmi în acordurile muzicii militare interpretate de Fanfara Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” din Iaşi, tinerii elevi s-au bucurat de timp liber pentru a se putea întâlni cu prietenii, familia şi cei dragi care le-au fost aproape în această zi. O parte din ei au primit aranjamente florale în culorile drapelului naţional sau steaguri tricolore. La finalul ceremoniei de depunere a Jurământului militar, unul dintre elevi şi-a cerut în căsătorie prietena, în aplauzele tuturor colegilor şi ale invitaților.