Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a demarat de la începutul lunii iulie, alături de Direcția Agricolă Suceava, un amplu control privind tot ce înseamnă vânzători și producători de fructe și legume.
Acest domeniu a fost controlat puțin spre deloc, mai ales ce înseamnă comerțul tradițional cu legume și fructe, adică cel efectuat în piețe, în târguri, de la poarta fermei, din puncte locale autorizate de primării ori prin comerț ambulant.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a precizat că, așa cum era de așteptat, au fost identificate multe probleme care ani de zile nu au fost puse în discuție.
”Am realizat până acum în jur de 100 de controale și am constatat destul de des că nu existau spații de depozitare adecvate, legume sau fructe ținute în soare de exemplu. Verificăm calitatea vizual și am aplicat în general avertismente, dar însoțite de termene de remediere, vom reveni pentru a constata o îmbunătățire a situației, în caz contrar urmând a aplica amenzi”, a declarat Sorin Mihai Voloșeniuc.
Pentru mărfurile vândute trebuie să existe documente care să ateste proveniența, respectiv certificate de producător valabile.
”În cazul acestui comerț tradițional am constatat că trasabilitatea este foarte greu de verificat, comparativ cu comerțul din mari magazine sau aprozare. Îmbucurător este totuși că de când am demarat acțiunea vin destul de mulți suceveni la sediul instituției noastre și se interesează despre documentele de care au nevoie pentru a fi autorizați, inclusiv cum își pot autoriza mașinile cu care fac transportul de legume și fructe”, a explicat Sorin Mihai Voloșeniuc.
Probleme și semne de întrebare sunt și privind controlul comercianților ambulanți de pe marginea drumurilor, cărora primăriile le dau aprobare de a face comerț pe plan local.
„Nu se cunoaște și nu se poate demonstra proveniența produselor. Unii prezintă atestate de producători și cerem Direcției Agricole să verifice dacă au capacitatea de a produce cantitățile pe care le vând. Facem apel la primării să colaboreze cu noi și înainte de a da astfel de autorizații să ne anunțe și pe noi, pentru a trimite o echipă în teren care să-i verifice pe acei producători. Nu vrem să punem piedici, dar sucevenii trebuie să înțeleagă că este nevoie de un comerț civilizat, care să se facă după reguli care să protejeze consumatorul”, a semnalat directorul executiv al DSVSA Suceava.
O problemă este și că nu există la acest moment un control real al producătorilor de legume și fructe privind folosirea substanțelor pentru tratamente și împotriva dăunătorilor. Mai exact, este vorba de respectarea intervalului care trebuie lăsat între folosirea unor substanțe și darea în consum a fructelor și legumelor.
În acest sens, ar fi nevoie și de activități de instruire și informare a producătorilor.
Totuși, în urma probelor recoltate până acum din fructe și legume nu au fost identificate probleme de calitate ori concentrații de pesticide peste normele legale, cu precizarea importantă că au fost luate probe de la mărfuri vândute în magazine de profil sau mari magazine.