Astăzi, 1 august, începe Postul Adormirii Maicii Domnului și durează două săptămâni, până pe 15 august. Programul liturgic din parohiile sucevene a fost hotărât în cadrul Permanenței Consiliului Eparhial, pe 26 iulie 2023, și va fi afișat la avizierul fiecărei parohii, astfel încât să fie accesibil tuturor credincioșilor.
Slujbele cuprinse în programul liturgic din Postul Adormirii Maicii Domnului sunt: Sfânta Liturghie, care se va săvârși sâmbăta, duminica și în sărbători (se recomandă săvârșirea Sfintei Liturghii la sărbătorile sfinților români sau în altă zi, după obiceiul locului);La parohiile unde sunt trei sau mai mulți preoți slujitori se va săvârși Sfânta Liturghie zilnic; După Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie din duminici și sărbători se vor citi rugăciuni de dezlegare și de binecuvântare pentru bolnavi, pentru copii/elevi/studenți/tineri sau pentru alte nevoi duhovnicești;Duminica va avea loc proiectul „Școala de Duminică”, după săvârșirea Paraclisului Maicii Domnului;Taina Sfântului Maslu se va săvârși cel puțin o dată pe săptămână;Taina Sfintei Spovedanii se va săvârși în zilele de vineri și sâmbătă sau în oricare altă zi, la solicitarea credincioșilor, dar nu în duminici înainte sau în timpul Sfintei Liturghii;Spovedania și împărtășirea bătrânilor și a bolnavilor nedeplasabili din parohie se va face în fiecare zi când preotul va fi solicitat;Vecernia cu litie se va săvârși în fiecare sâmbătă seara și în ajunul sărbătorilor;Paraclisul Maicii Domnului se va săvârși în fiecare seară, urmat de o meditație duhovnicească sau de citirea unui cuvânt despre viața Maicii Domnului.
Se recomandă lucrările: Maica Domnului în lumina Sfinte Scripturi și a Sfintei Tradiții (Înaltpreasfințitul Părinte Calinic); Din minunile Maicii Domnului (Culegere de texte patristice); Trei vieți bizantine ale Maicii Domnului (Sfântul Maxim Mărturisitorul) sau alte cuvinte ale Sfinților Părinți despre Maica Domnului.
Prohodul Maicii Domnului în ajunul praznicului (14 august), închinat Adormirii Maicii Domnului, seara, în cadrul Utreniei, se va cânta Prohodul Maicii Domnului. La sfârșitul slujbei, clericii și credincioșii vor merge în procesiune în jurul bisericii cu Sfântul Epitaf reprezentând Adormirea Maicii Domnului.
Conform unei informări emise de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, fiecare parohie va integra aceste slujbe în propriul program liturgic, în zilele și orele stabilite în Consiliul Parohial.„Fiecare preot să manifeste disponibilitate permanentă pentru solicitările credincioșilor. În acest sens, va afișa numărul de contact la avizierul de la intrarea în biserică”, mai spun reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.