Un dosar cu fonduri europene care vizează fapte vechi de mai bine de 10 ani va fi reanalizat de magistrații de la Curtea de Apel Suceava în lumina unei recomandări a magistraților de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Mai exact, aceștia au făcut recomandarea ca în cauzele penale care privesc fondurile europene să nu se mai aplice termenul de prescripție.
”Repune cauza pe rol pentru reluarea judecării apelurilor declarate de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava și de inculpații Piticari Ioan și Asociația Producătorilor și Crescătorilor de Taurine Piatra Șoimului – reprezentată legal prin mandatar Piticari Ilenuța împotriva Sentinței penale nr. 224 din data de 15 septembrie 2023 pronunțată de Tribunalul Suceava, având în vedere intervenția HOTĂRÂRII CURȚII DE JUSTIȚIE A UNIUNII EUROPENE pronunțată în ședință publică la Luxemburg în data de 24 iulie 2023 - cauza C-107/23 (în materie de prescripție a răspunderii penale)”, se arată în soluția pe scurt a Curții de Apel Suceava.
Dosarul privește acordarea unor subvenții de către APIA Suceava către Asociația Producătorilor și Crescătorilor de Taurine Piatra Șoimului din Câmpulung Moldovenesc. Prejudiciul, la data trimiterii în judecată, în 2017, a fost calculat la peste 600.000 de lei. În dosar este implicat și un fost primar al municipiului Câmpulung Moldovenesc, dar și un consilier superior din cadrul APIA Suceava.
Într-o primă fază a procesului, care s-a finalizat în septembrie 2022 la Tribunalul Suceava, magistrații au dat două soluții de achitare și în alte două cazuri au încetat procesul ca urmare a intervenirii prescripției.
Ce soluții s-au dat în acest dosar la Tribunalul Suceava
Gabriel Șerban, fost primar al municipiului Câmpulung Moldovenesc în perioada 2004-2012, a fost achitat de magistrații de la Tribunalul Suceava. În același dosar, instanța a dispus achitarea și în cazul Nicoletei Cheler, consilier superior, șef al Serviciului Autorizare Plăți (fostul IACS) din cadrul APIA, Centrul Județean Suceava, la vremea presupuselor fapte penale. Pentru cea de a treia persoană implicată în proces, Ioan V. Piticari, judecătorii au decis încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripției. Același verdict, de încetare a procesului penal, s-a luat și față de Asociația Producătorilor și Crescătorilor de Taurine Piatra Șoimului.
Instanța a admis acțiunea APIA și l-a obligat pe Ioan V. Piticari la plata sumei de 591.967,43 de lei cu aplicarea accesoriilor fiscale calculate până la data plății efective.
Gabriel Șerban era acuzat de comiterea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.
Mai exact, procurorii DNA au ajuns la concluzia că „în calitate de primar al municipiului Câmpulung Moldovenesc, i-a înlesnit inculpatului Piticari V. Ioan, cu intenție, obținerea de subvenții, în mod necuvenit, în campania 2011, în sumă totală de 219.448,15 lei, în numele Asociației Producătorilor și Crescătorilor de Taurine Piatra Șoimului, prin aceea că i-a eliberat acestuia o adresă nr. 15091/09.09.2011, pentru a-i servi la APIA CJ Suceava, pe care inculpatul Piticari V. Ioan a depus-o în dosarul de subvenții/2011 al Asociației Piatra Șoimului, fără a fi înregistrată în evidențele APIA CJ Suceava, adresă care are un conținut inexact în accepțiunea art. 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 întrucât creează aparența unei dețineri legale a pășunii mun. Câmpulung Moldovenesc, de către Asociația Piatra Șoimului, după data expirării contractului de arendare nr. 16332/31.08.2007 încheiat pe 3 ani”.
Pe cine ar fi ajutat primarul Gabriel Șerban
Alături de Gabriel Șerban a mai fost trimis în judecată Ioan V. Piticari, reprezentant al Asociației Producătorilor și Crescătorilor de Taurine Piatra Șoimului. Piticari a fost acuzat de săvârșirea a 2 infracțiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.
„În calitate de reprezentant legal al Asociației Producătorilor și Crescătorilor de Taurine Piatra Șoimului din mun. Câmpulung Moldovenesc, jud. Suceava, în campaniile agricole 2010, 2011 și 2012, cu complicitatea funcționarului public al APIA CJ Suceava, inculpata Cheler Nicoleta, și a primarului municipiului Câmpulung Moldovenesc, inculpatul Șerban Gabriel Constantin, a folosit la APIA CJ Suceava, în numele Asociației Piatra Șoimului, cu rea-credință și în baza aceleiași rezoluții infracționale, documente falsificate prin contrafacerea subscrierii și documente cu conținut inexact, faptă având ca rezultat obținerea pe nedrept de subvenții pe suprafață (SAPS), în sumă totală de 634.603,26 lei, pentru care APIA s-a constituit parte civilă în cauză”, se specifică într-un comunicat al DNA Suceava.
Potrivit anchetatorilor, Asociația Piatra Șoimului nu a făcut dovada utilizării legale a pășunii pentru care a solicitat sprijin pe suprafață, contractul de arendare încheiat de Asociație cu Primăria mun. Câmpulung Moldovenesc la data de 31 august 2007 expirând la data de 31 august 2010, nu a prezentat la APIA dovada înregistrării persoanei juridice în Registrul Național al Exploatațiilor, nu a făcut dovada deținerii efectivului de animale pe raza administrativ-teritorială unde se află pășunea, de către persoanele trecute în Anexele 32 și 13, iar aceste persoane s-a dovedit că nu sunt membri ai asociației și nu au semnat în dreptul numelui lor, nu l-au împuternicit pe președintele Asociației Piatra Șoimului, Ioan V. Piticari, să solicite subvenții de la APIA.
„În calitate de reprezentant legal al I.F. PITICARI IOAN, în campaniile agricole 2010, 2011 și 2012, cu complicitatea funcționarului public al APIA CJ Suceava, inculpata Cheler Nicoleta a folosit la APIA CJ Suceava, în numele IF PITICARI V. IOAN, cu rea-credință și în baza aceleiași rezoluții infracționale, documente falsificate prin contrafacerea semnăturii și documente cu conținut inexact, faptă având ca rezultat obținerea pe nedrept de subvenții pe suprafață (SAPS), în sumă totală de 564.455,64 lei, pentru care APIA s-a constituit parte civilă în cauză”, se mai arată în comunicatul DNA Suceava.
Procurorii anticorupție au mai arătat că la data de 12 mai 2010, când Ioan Piticari a depus la APIA CJ Suceava cererea de subvenții/2010, în numele persoanei fizice a depus și cererea privind transferul exploatației pe IF PITICARI V. IOAN, iar pentru a face dovada folosinței/utilizării terenului, a depus un contract de închiriere nr. 9636, încheiat de Primăria Câmpulung Moldovenesc cu persoana fizică Piticari V. Ioan la o dată ulterioară depunerii cererii de subvenție, respectiv la data de 13 mai 2010, pe o perioadă de 6 ani, începând cu data de 20 mai 2010. De asemenea, fermierul nu a îndeplinit condiția de eligibilitate privind asigurarea încărcăturii pe pășunat.
Faptele imputate funcționarului APIA Suceava
În fața judecătorilor a ajuns și Nicoleta Cheler consilier superior, șef al Serviciului Autorizare Plăți (fostul IACS) din cadrul APIA Centrul Județean Suceava pentru săvârșirea a 2 infracțiuni de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.
„În calitate de șef Serviciu Autorizare Plăți pe Suprafață din cadrul APIA CJ Suceava, în campaniile 2010, 2011 și 2012, în baza aceleiași rezoluții infracționale, cu știință, i-a înlesnit inculpatului PITICARI V. IOAN obținerea pe nedrept de fonduri din bugetele administrate de Uniunea Europeană și de la bugetul de stat, în valoare totală de 634.603,26 lei, în numele Asociației Producătorilor și Crescătorilor de Taurine Piatra Șoimului, prin aceea că, în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, realizând controlul vizual al cererilor de subvenții precum și al documentele depuse de fermier, deși era obligată să le respingă pe motiv că nu erau îndeplinite condițiile de eligibilitate, iar documentele nu erau valabile (fermierul nu a făcut dovada folosinței/utilizării pășunii pentru care a solicitat sprijin financiar pe suprafață și nici dovada îndeplinirii încărcăturii pe pășunat), a bifat cu intenție, în formularul V1, că cererile sunt complete și valabile în anii 2010 și 2011, respectiv a efectuat cu intenție, în calitate de verificator SAPS, un control formal al dosarului, în anul 2012 și a aprobat deciziile de plată a subvențiilor în anii 2010, 2011 și 2012, nerespectând Manualul de proceduri și legislația aplicabilă în domeniul subvențiilor. În aceeași calitate și în aceeași perioadă, în baza aceleiași rezoluții infracționale, cu știință, i-a înlesnit inculpatului PITICARI V. IOAN obținerea pe nedrept de fonduri din bugetele administrate de Uniunea Europeană și de la bugetul de stat, în valoare totală de 564.455,64 lei, în numele I.F. PITICARI IOAN, prin aceea că, în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, realizând controlul vizual al cererilor de subvenții precum și al documentele depuse de fermier, deși era obligată să le respingă pe motiv că nu erau îndeplinite condițiile de eligibilitate, iar documentele nu erau valabile (fermierul nu a făcut dovada folosinței/utilizării pășunii pentru care a solicitat sprijin financiar pe suprafață și nici dovada îndeplinirii încărcăturii pe pășunat), a bifat cu intenție, în formularul V1 că cererile sunt complete și valabile respectiv, a aprobat deciziile de plată a subvențiilor în anii 2010, 2011 și 2012, nerespectând Manualul de proceduri și legislația aplicabilă în domeniul subvențiilor”, se arată în comunicatul DNA Suceava.
Bunurile celor trimiși în judecată au fost puse sub sechestru, măsură revocată parțial de Tribunalul Suceava
Asociația Producătorilor și Crescătorilor de Taurine Piatra Șoimului a fost, de asemenea, inculpată în dosar ca persoană juridică, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.
„În baza aceleiași rezoluții infracționale, prin reprezentantul său legal, inculpatul PITICARI V. IOAN a folosit la APIA CJ Suceava, cu rea-credință, documente falsificate prin contrafacerea subscrierii și documente cu conținut inexact, faptă având ca rezultat obținerea pe nedrept de subvenții pe suprafață (SAPS), în sumă totală de 634.603,26 lei, pentru care APIA s-a constituit parte civilă în cauză - realizează conținutul constitutiv al infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. Astfel, ASOCIAȚIA PIATRA ȘOIMULUI, prin reprezentant legal, inculpatul PITICARI V. IOAN, nu a făcut dovada utilizării legale a pășunii pentru care a solicitat sprijin pe suprafață, contractul de arendare încheiat de Asociație cu Primăria mun. Câmpulung Moldovenesc la data de 31.08.2007 expirând la data de 31.08.2010, nu a prezentat la APIA dovada înregistrării persoanei juridice în Registrul Național al Exploatațiilor, nu a făcut dovada deținerii efectivului de animale pe raza administrativ teritorială unde se află pășunea, de către persoanele trecute în Anexele 32 și 13, iar aceste persoane s-a dovedit că nu sunt membri ai asociației și nu au semnat în dreptul numelui lor, nu l-au împuternicit pe președintele Asociației Piatra Șoimului, PITICARI V. IOAN, să solicite subvenții de la APIA”, se menționa în comunicatul DNA de la vremea trimiterii în judecată.
Pentru recuperarea prejudiciului calculat, procurorii DNA Suceava au pus sub sechestru și o parte din bunurile celor trimiși în judecată. În momentul în care s-a dat soluția de achitare, respectiv încetare a procesului penal ca urmare a intervenirii prescripției faptelor, magistratul de la Tribunalul Suceava s-a pus în discuție și revocarea măsurilor asiguratorii a sechestrului bunurilor. Judecătorul a ridicat sechestrul de pe bunurile celor doi achitați, fostul primar Gabriel Șerban și ale Nicoletei Cheler, dar le-a menținut față de Ioan V. Piticari și Asociația Piatra Șoimului.