luni, 31 iul 2023 - Anul XXVIII, nr. 177 (8401)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Cum să ne controlăm stările de furie

Furia perturbă capacitatea creierului dumneavoastră de a evalua și de a răspunde cu compasiune în situații sociale – și dacă nu este controlată, poate face acest lucru permanent. Pe moment, furia deconectează centrul de empatie, ceea ce vă determină nu numai să acționați irațional și să luați decizii dăunătoare, ci și să pierdeți conștiința faptului că deveniți nesuferit. Deveniți egocentric, incapabil de a asculta și simți temerile și nevoile celorlalți. Iar în timp, substanțele neurochimice eliberate de furia persistentă „micșorează” treptat centrul de empatie al creierului, afectându-vă capacitatea de a gândi și de a acționa cu compasiune chiar și atunci când nu sunteți în mod activ furios. Furia devine „tu”, dând naștere, din păcate, etichetei: „Este o persoană atât de furioasă”. Din fericire, puteți opri cascada de neurochimicale care afectează creierul la furie, schimbând rapid vitezele și lăsând lobul rațional să pună frână zonei de furie. Spunându-vă „Liniștește-te! Gândește-te bine la ceea ce ești pe cale să faci”, respirând adânc și regândind situația, vă puteți echilibra centrul emoțional astfel încât să puteți răspunde rațional și cu empatie.

Mulți oameni, în special cei care suferă deja de disfuncții ale sistemului imunitar, se confruntă cu o acutizare a durerilor, cum ar fi artrita, în urma unei crize de furie. Furia necontrolată și prelungită vă inundă creierul cu substanțe biochimice care duc la neuroinflamație, cauza principală a majorității bolilor cerebrale. Dacă furia este urmată de iertare, aceste explozii se pot liniști.

Calm, senin și liniștit – această înțelepciune clasică rezumă gestionarea furiei. În primul rând, găsiți-vă calmul. Numărați până la cinci și respirați adânc pentru a vă reduce furia și pentru a vă readuce lobul frontal sub control. În al doilea rând, rămâneți senin. În cele din urmă, fiți liniștit. Oferiți-vă timp pentru a vă aduna gândurile, imaginați-vă cu empatie cum ceea ce vreți să spuneți și modul în care o spuneți vă poate face să vă simțiți – atât pe dumneavoastră, cât și pe cealaltă persoană.

Nu trimiteți mesaje când sunteți supărat! În zilele noastre, o mare parte din comunicare se face prin SMS-uri și alte tipuri de mesaje. Angajarea în conversații furioase prin SMS nu este doar o metodă de comunicare contraproductivă, ci ne poate face cu ușurință să scriem ceva ce nu am fi spus niciodată dacă am fi fost față-n față. Când simt că mă enervez în timpul unei conversații prin SMS, fie las telefonul jos, fie trec la o aplicație de notițe, unde pot să scriu gândul meu furios fără să-l trimit. Apoi pot decide mai târziu cum să îmi scriu răspunsul pentru a schimba în bine conversația.

Iată care sunt recomandările noastre pentru gestionarea furiei:

Liniștiți factorul declanșator – identificați ceea ce tinde să vă declanșeze sau să vă stârnească. Pentru noi, foamea și oboseala joacă un rol important, așa că încercăm să nu ne fie foame în aceste momente sau să nu intrăm în discuții care ar putea declanșa furia înainte de culcare. Supraîncărcarea produsă de rețelele sociale și de internet vă poate tulbura calmul și vă poate declanșa furia. Realizați când să le opriți. Alcoolul, deși este un relaxant pentru unii, pentru alții poate fi un declanșator al furiei.

Întrerupeți fluxul – nu răspundeți din reflex. Acest lucru înseamnă să vă preprogramați mintea capricioasă pentru a prelungi timpul între momentul în care simțiți un factor declanșator de furie și reacția la el. Prelungirea timpului de reacție îi oferă centrului de furie o șansă de a se micșora, permițându-vă să dați un răspuns rațional. După aceea, continuați programarea prin activarea centrului fericirii și întărirea alegerii bune: „Chiar am gestionat bine situația...” sau „Mi-am stăpânit emoțiile...”

Mergeți mai departe – dacă vă străduiți să vă întârziați timpul de reacție, încercați să vă îndepărtați rapid de locul în care ați devenit furios. Mișcarea corpului vă ajută să vă îndepărtați mintea de răspunsul dat la furie. Ieșiți afară, priviți în sus și spuneți „bună ziua” cerului, mirosiți trandafirii. Amintiți-vă doar să le spuneți mai întâi celor dragi ce faceți, pentru ca aceștia să vă înțeleagă comportamentul.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753 937 223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum să ne controlăm stările de furie.
 Vizualizări articol: 2921 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 22 voturi
Cum să ne controlăm stările de furie5.0522

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei