Seria evenimentelor organizate în iulie și august în zona Cetății de Scaun Suceava va fi continuată anul acesta cu un festival a cărui primă ediție a avut loc anul trecut, dar târziu, la începutul sezonului rece.
Tocmai de aceea, anul acesta va fi organizat pe 8 septembrie, într-o zi de mare sărbătoare - de Sfânta Marie Mică (Nașterea Maicii Domnului), după cum a subliniat inițiatorul proiectului de hotărâre, primarul Ion Lungu.
Chiar dacă suma alocată pentru organizarea evenimentului este de 40.000 lei, mult mai puțin decât pentru alte manifestări finanțate de la bugetul local, solicitarea a stârnit foarte multe discuții din partea reprezentanților PSD și USR. Ba că organizatorul este o asociație culturală înregistrată la Șcheia și că nu e corect să li se dea pe mână banii sucevenilor, chiar dacă evenimentul este unul de care beneficiază municipiul Suceava, ba că anul trecut nu au fost destule plăcinte, ba că nu a avut succes atât de mare încât să fie reluat (de parcă toate evenimentele au succes nebun de la prima ediție, nu capătă renume și cresc în timp...) și că de ce nu sunt aduși să cânte artiști renumiți din afară, nu cei locali.
Tocmai de aceea, edilul Sucevei le-a răspuns că manifestarea a fost mutată mai devreme, în septembrie, pentru ca vremea să fie mai prietenoasă, nu ca la prima ediție, unde au fost și plăcinte din plin, pentru cei care au avut ochi să le vadă și nu doar să caute să critice, iar invitarea talentelor locale este absolut normală, din moment ce sunt atât de mulți artiști apreciați de public din Bucovina, plus că aducerea de trupe din alte părți ar implica și costuri mult mai mari, iar suma alocată de la bugetul local nu ar ajunge nici pentru onorariul uneia mai cunoscute, nici gând pentru mai mulți invitați.
Accesul la Festivalul Plăcintelor este liber, nu se percepe nici o taxă, iar ca la orice eveniment, sunt prezente standuri cu mai multe tipuri de produse, nu doar plăcinte.
Proiectul se dorește a fi unul de promovare a turismului gastronomic și a valorilor tradiționale românești, fiind menit să atragă turiști dornici să descopere locurile, comunitatea și obiceiurile, precum și bucatele făcute în Bucovina.